Na PU Ljubljana ustanovljena komisija je preverila vsa dejstva in okoliščine uporabe policijskih pooblastil in postopkov policistov v Trbovljah in ugotovila, da so policisti policijska pooblastila uporabili zakonito in strokovno. Foto: Gregor Naglav
Na PU Ljubljana ustanovljena komisija je preverila vsa dejstva in okoliščine uporabe policijskih pooblastil in postopkov policistov v Trbovljah in ugotovila, da so policisti policijska pooblastila uporabili zakonito in strokovno. Foto: Gregor Naglav

Končne ugotovitve o okoliščinah dogodka, ki se je zgodil v noči na 26. avgust, so pokazale, da so na podlagi prijave občana, ki je opazil ljudi, ki so se ob njegovem prihodu skrili za parkirana vozila, policisti opravili nadzor Železniške postaje Trbovlje.

Takoj ob prihodu policistov so neznanci začeli bežati. Zakaj, policistom še vedno ni uspelo razjasniti, saj si izjave o tem nasprotujejo, piše v sporočilu PU-ja Ljubljana.

Očitan udarec bo preiskalo tožilstvo
Policista sta bežeče pozivala, naj se ustavijo, kar je 29-letni Trboveljčan tudi storil, medtem ko sta Trboveljčana, stara 19 in 20 let, stekla po tirih proti železniški postaji in naprej proti Savi. Po strmem, zaraščenem bregu sta se spustila do reke in jo želela preplavati, kar je 20-letniku tudi uspelo, 19-letnega pobeglega pa je tok reke odnašal tako, da ga policisti niso več videli.

20-letnika so policisti izsledili ob mostu čez reko in ker je bil izčrpan in premočen, so mu ponudili zdravniško pomoč, vendar jo je odklonil. Je pa 20-letni Trboveljčan zatrdil, da so ga policisti ob tem tudi udarili, kar bo oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu tudi preveril.

Policisti so takoj sprožili iskalno akcijo za izginulim 19-letnikom, ki pa so ga dva dni pozneje našli mrtvega v bližini Termoelektrarne Trbovlje. Kaznivega dejanja ali nasilne smrti niso ugotovili.

Vozilo je imelo nameščene druge tablice
Policisti pri pregledu območja železniške postaje niso ugotovili kakšnega kaznivega dejanja, denimo vloma ali tatvine, so pa na parkirišču odkrili osebno vozilo 29-letnika, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki niso pripadale vozilu.

Tako so 29-letnika policisti kazensko ovadili zaradi suma zatajitve, 20-letniku pa so izdali plačilni nalog zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru.

Na poziv policista se je treba ustaviti
Ob tem so na PU-ju Ljubljana še zapisali, da smejo policisti na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije z ukazom "zahtevati od oseb ravnanja ali opustitev ravnanj, da bi lahko opravili zakonite policijske naloge, dolžnost oseb, na katere se ukaz nanaša, pa je, da upoštevajo navodila in ukaze policistov. V konkretnem primeru bi to pomenilo, da se na pozivanje osebe ustavijo in sledijo navodilom policista."