Epilog mariborskih vstaj se bo za nekatere vstajnike zgodil na sodišču. Foto: BoBo
Epilog mariborskih vstaj se bo za nekatere vstajnike zgodil na sodišču. Foto: BoBo

S tem se je končal sodni postopek zoper enega izmed 28 kazensko ovadenih na tretji mariborski vstaji decembra 2012. Takrat so policisti pridržali 119 ljudi. Med osemindvajseterico ovadenih je sodišče 19 ljudi obsodilo na sedem mesecev, a jih je višje sodišče pozneje oprostilo, saj je presodilo, da je šlo v teh primerih zgolj za prekrške.

Preostalo deveterico je obtožnica bremenila napada na uradno osebo. Eden izmed obtoženih je septembra priznal krivdo, sodišče pa mu je dosodilo sedem mesecev družbenokoristnega dela. Danes pa je to storil še 34-letni zdravstveni tehnik, ki je sprejel ponudbo tožilstva. Preostali obtoženi krivde ne priznavajo.

Tožilstvo je 34-letniku ponudilo trimesečno pogojno kazen ob priznanju krivde, kar je obtoženi tudi storil. "Obžalujem, da sem bil takrat tam. V mesto sploh nisem prišel zaradi protesta," je povedal sodnici. Sodnica je upoštevala, da obtoženi ni bil prej nikoli kaznovan, kljub vsemu pa je dejala, da je bil njegov odziv na vstajah pretiran. Tudi zato je sodnica sledila tožilstvu, ki je predlagalo najmilejšo mogočo kazen.