Vsi trije obtoženi so na predobravnavnem naroku zatrjevali, da za nesrečo niso krivi. Foto: EPA
Vsi trije obtoženi so na predobravnavnem naroku zatrjevali, da za nesrečo niso krivi. Foto: EPA

Kazenska ovadba je bila napisana proti štirim odgovornim za varnost na gradbišču nekdanjega Primorja za črpalno elektrarno Avče, toda eden od obtoženih je v tem času umrl. Zato so danes pred sodnika na novogoriškem okrožnem sodišču stopili trije obtoženi – Roman Sladič, Ismet Turonović in Andrej Košir.

Vsi trije so na predobravnavnem naroku zatrjevali, da za tragično nesrečo niso krivi. Njihovi odvetniki so sodišču predlagali številne nove priče in sodne izvedence, tako da se bo obravnava nadaljevala šele marca prihodnje leto. Kot pričo bodo zaslišali tudi nekdanjega predsednika upravnega odbora Primorja Dušana Črnigoja. V nesreči umrla delavca sta bila zaposlena pri družbi Primorje Geotehnika.

Tragičen padec 70 m globoko
Nesreča se je zgodila 9. septembra 2008. V jašku, ki ga je za strojnico črpalne elektrarne Avče gradilo tudi Primorje, sta umrla 37-letni in 49-letni moški, huje je bil poškodovan še 22-letni delavec, lažje pa 27-letni. Zaradi okvare žerjava, s pomočjo katerega so se v gradbeni jašek spuščali trije delavci, je delovna košara padla 70 metrov globoko. Ustavil jo je varovalni oder na globini 180 metrov.

Dva delavca v košari sta umrla, tretji je bil hudo poškodovan, četrti, ki je bil na dnu jaška, pa je še pravočasno odskočil in je dobil lažje poškodbe. Nesreča se je zgodila okoli 3.30 zjutraj. V preiskavo nesreče sta bili vključeni tudi delovna in rudarska inšpekcija.