Črna kronika

Poudarki

  • Novo večje deževje pred vrati
  • V Belci upajo, da jim deževje prizanese
Eden izmed delovnih strojev v okviru sanacije Tržiča. Foto: BoBo

Tržič: Nepridipravi iz strojev za sanacijo posledic neurja ukradli nafto

Sanacija po neurju se nadaljuje
1. november 2018 ob 15:02,
zadnji poseg: 1. november 2018 ob 19:40
Tržič - MMC RTV SLO, STA

V občini Tržič, kjer po ujmi nadaljujejo sanacijo, da po besedah župana Boruta Sajovica "zaradi napovedanega dežja ne bo še slabše", se ob vseh težavah spopadajo tudi s krajo.

Ponoči so neznani storilci iz petih strojev na severnem gradbišču, kjer poskušajo vzpostaviti dostop do Jelendola, odtujili več sto litrov nafte, je razkril župan. "Ne morem verjeti, da se to dogaja tudi v fazi intervencije," je izjavil. Lastniki strojev so o kraji po njegovih besedah obvestili policiste, preiskava že poteka.

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Policijski upravi (PU) Kranj, je bilo po do zdaj zbranih obvestilih iz šestih delovnih strojev odtujenih okoli 500 litrov goriva. "Prebivalce sproti seznanjamo s samozaščitnimi ukrepi in pozivamo k sporočanju informacij o sumljivih osebah ali vozilih, razdeljeni pa so bili tudi letaki pred krajami," so dodali.

Dela tako na severni kot južni strani Jelendola se po njegovih navedbah nadaljujejo, poskušajo pa vzpostaviti dostop do vasi tudi z osebnimi vozili. Če želijo priti do vasi, je pojasnil, začnejo s spodnje strani, do predora, nato nadaljujejo z zgornje strani. Čez Podljubelj se do vasi da priti, če je nuja, s terenskimi vozili. "Potrebujemo pa še dostop za osebna vozila in gradbeno mehanizacijo," je dejal župan. Sanirati morajo še dva podora na južni strani, kar je trenutno njihov glavni intervencijski cilj.

Sajovic vse radovedneže poziva, naj upoštevajo znake za zapore cest proti Jelendolu in jih ne prehajajo, na kar so na družbenem omrežju Facebook opozorili tudi na Policijski upravi Kranj. "Nič ni slabega v tem, da ljudje želijo videti, kakšno moč ima narava. A pozivam k previdnosti in upoštevanju zapor," je pozval župan.

Napovedano deževje po županovem prepričanju razmer ne bo poslabšalo. "V od štirih do petih dneh naj bi padlo 2.000 litrov dežja na kvadratni meter, kar naj bi vodotoki in struge prenesli," je dejal.

Novo večje deževje pred vrati
Ponoči bo dež, razen na severozahodu, ponehal. Zjutraj bo v severovzhodnih krajih delno jasno in ponekod po nižinah megleno. Drugje bo oblačno, na zahodu bo občasno deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, ob morju okoli 14 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa. V petek dopoldne se bo dež postopno razširil nad večji del Slovenije, le v Prekmurju bo lahko do večera še večinoma suho. Na Primorskem bo zapihal šibak vzhodnik ali šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, ob morju in na Goriškem do okoli 18 stopinj Celzija. V noči na soboto bo dež ponehal.


Na Belci upajo, da jim deževje prizanese

V vasi Belca upajo, da deževje, ki je znova zajelo državo, ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet čezmerno dvignili, je dejal kranjskogorski župan Janez Horvat.

Pojasnil je, da je nevaren predvsem potok Belca. Nad vasjo je namreč skalni lom, s katerega v potok pada kamenje, ki lahko potok zajezi. Če bi takšen jez voda prebila, bi lahko v večjih količinah zalila nekatera območja v zgornjem delu vasi.

Na najbolj kritičnih območjih je trenutno šest največjih strojev. Dva stroja pospešeno čistita tudi strugo potoka Hladnik v Srednjem Vrhu, da ta ne bi ogrozil naselja Korzika v Gozdu Martuljku, je dodal župan.

Dela na potoku Belca sicer še vedno potekajo. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Kranjska Gora Blaž Lavtižar, trenutno poglabljajo strugo in skušajo vodo od novega deževja preusmeriti vanjo.

Že v sredo so si območje s helikopterja ogledali predstavniki Civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki. Morebitnih podorov ali zastojev niso opazili. Nevarnost, da bi se razmere poslabšale, bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov, ki ga Lavtižar še pričakuje.

V neurju, ki se je nad državo razbesnelo v noči na torek, se je v vasi Belca sprožil plaz, zato so evakuirali 36 prebivalcev. Ti so že vrnili na svoje domove.

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno jim ni uspelo rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok reke.

VIDEO
Kako do Jelendola
VIDEO
Škoda na Koroškem še večja, kot je kazalo sprva
VIDEO
Velika škoda po vetrolomu
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Radenm
# 01.11.2018 ob 15:11
Ljudje, ki takole plenijo medtem ko so ljudje v stiski, so eni izmed najbolj nizkotnih tipov človeka, ki obstajajo.
Proton10
# 01.11.2018 ob 15:13
Take probleme so meli že gasilci ob katastrofalnih poplavah leta 2010. Se ni nihče nič naučil.... Dobrota je sirota.
STRIKE
# 01.11.2018 ob 15:23
Podn folk!
murovec
# 01.11.2018 ob 15:22
Upam da jih dobijo in potem kazen 2 meseca kopanja in odpravljanja posledic ob svoji hrani brez plačila in plačilo ukradene nafte. To je najslabša vrsta ljudi.
kapljač
# 01.11.2018 ob 15:59
V času Tita, če so nepridipravi posegali v naravne nesreče, je veljalo pravilo, "streljaj na licu mesta". Vse drugo ne zaleže nič!
Reptilij
# 01.11.2018 ob 16:24
bori:
Pred bloki imajo v več krajih celo zaklenjene zabojnike za smeti... da ne bi kdo njihovih smeti ven ukradel... in jih v svoj zabojnik nesel.. ne moreš verjeti, kakšna poštenost se je razvila ponekod.. kakšni humani odnosi.. prav neverjetno...


Humanost gor ali dol, odkar imamo pri blokih ključavnice (plačujemo jih komunali 15 centov mesečno in so tudi zelo nepraktične), lahko vsaj normalno nesem odpadke, ki jih ni mogoče sortirati.
Prej so črne kante napolnili razni kombijaši ter nekateri stanovalci hiš iz soseščine ...
Ramus
# 01.11.2018 ob 18:07
Kaj se čudite, znanki so ukradli kolo iz kleti. Čez dva dni je videla oglas, kjer tat njeno kolo prodaja preko oglasa in šla na policijo ter naredila prijavo. Policaji pa so ji rekli, da naj gre k lopovu in zahteva kolo nazaj, da pa če ga ne bo vrnil, da potem bodo pa oni prišli,....

Kaj se čudite, živimo na balkanu.
alojzr2
# 01.11.2018 ob 17:36
Mimogrede, 500 litrov nafte niso "nepridipravi". To je organiziran kriminal.
Lešnik
# 01.11.2018 ob 15:48
To niso nepridipravi, ampak prvoklasne barabe, ki bi jim z vesljem privoščil, da jim zagode narava in ostanejo prepuščeni sami sebi.
kapljač
# 01.11.2018 ob 15:36
Če prometna policija ne nadzira prometa, in se posebej fižično ne varuje še premoženja , se ne smemo čudit kaosu , ki ga imamo. Podobno, če politikov in politike nihče ne nadzira, imamo kot imamo. ( z cviležem še nikoli nismo nič dosegli)
majmaj
# 01.11.2018 ob 15:27
2000l na kvadratni meter? prej 200. pri 2000 bi odneslo celotno ljubljano z barjem vred
seven7
# 01.11.2018 ob 15:23
Ukradena država.

Ni čudno če dolk ki krade izvoli kradljive poslance in ti kradljive ministre.
Bivši uporabnik
# 01.11.2018 ob 16:53
@bori. "Pred bloki imajo v več krajih celo zaklenjene zabojnike za smeti... da ne bi kdo njihovih smeti ven ukradel... in jih v svoj zabojnik nesel.. ne moreš verjeti, kakšna poštenost se je razvila ponekod.. kakšni humani odnosi.. prav neverjetno..."
Takšno neumnost o humanih odnosih napiše le bedak! Pred bloki smo začeli zaklepati zabojnike iz čisto drugih razlogov. Mojstri iz soseščine so po obnovah kopalnic metali keramične ploščice, dele inštalacij in ostale krame v naše zabojnike za odpadno embalažo. Par krat smo dobili kar konkretno napihane položnice zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov in smo se zato odločili za ta korak. A, kaj češ, takšnih humanistov kot si ti, nikoli ne zmanjka. Gradbene in kosovne odpadke pripeljejo ob treh zjutraj in jih skipajo ob kontejnerje, kljub temu da dobi vsako gospodinjstvo kupon za brezplačen odvoz omenjenih odpadkov.Torej, pokrij se z ušesi!
alojzr2
# 01.11.2018 ob 17:33
Katastrofe so priložnost za najboljše in najslabše, kar premore človeška vrsta. Ob vsaki katastrofi pride do izraza oboje.
obzorje
# 01.11.2018 ob 17:41
Tile morajo biti iz istega testa kot tisti, ki so po žledu pred leti kradli prenosne generatorje. Mimogrede - a so one ujeli?
windmaster
# 01.11.2018 ob 18:19
Nam so travčkarji ukradli skoraj 1000 litrov nafte. Prijazna sodnica jim je dosodila visoko kazen v višini 65 eur......
MatejA.
# 01.11.2018 ob 15:50
2000l na m2 v petih dneh ofak, grem vrece s peskom filat in čoln napumpat (pa živim na hribu)
leon18
# 01.11.2018 ob 18:43
Danes na 1. november sem medtem ko sem šel iz pokopališča opazil na ekoloških otoki naše str...... s kombijem ki so veselo kopali po zabojnikih,opravičujem se ker sem zaposlen na komunali ampak zakaj smo včeraj na 31 tega morali delat zaradi teh kočevskih medvedov ki veselo svinjajo kaj nismo vsi enaki pred zakonom.Zakaj moram plačevati davke kaj za ci..... kakšna država je to.
.
bori
# 01.11.2018 ob 17:38
alojzr2, # 01.11.2018 ob 17:33
Katastrofe so priložnost za najboljše in najslabše, kar premore človeška vrsta. Ob vsaki katastrofi pride do izraza oboje.

Na žalost je res. Nekateri se odpovedo vsemu doma in poleg dela še pomagajo drugim, nekateri pa podražijo el. agregate za 3x ... za biznis.. kot je bilo ob žledolomu... Pravzaprav, kot praviš, je vedno tako...
kapljač
# 01.11.2018 ob 15:25
Škoda jim je denarja za varovanje, sploh če vemo, da svet EU ja več nima nobenih vrednot.
kaltewasser
# 01.11.2018 ob 17:20
Za kazen popit vse kar so ukradli.
bori
# 01.11.2018 ob 16:26
Napovedano deževje po županovem prepričanju razmer ne bo poslabšalo. "V od štirih do petih dneh naj bi padlo 2.000 litrov dežja na kvadratni meter, kar naj bi vodotoki in struge prenesli," je dejal.

In kaj še. 2000 litrov/m² = dva metra vode iz oblakov v petih dneh... to je nad skupnim LETNIM povprečjem pri nas.. Politiki so pa itak nadnaravni pojavi ...
oliva
# 01.11.2018 ob 18:44
:((!

... kot ste rekli: v ekstremnih situacijah se pač pokaže in izkaže tisto naj- v ljudeh...
gorenc007
# 01.11.2018 ob 20:34
res smo država lopovov.........
bori
# 01.11.2018 ob 19:14
oziris.va, # 01.11.2018 ob 18:54
Morda, ampak, ko je vojna, je vojna za vse. Potem pa imamo še vojne dobičkarje.

Pozabil si na provokatorje.. ali lažne pismouke in farizeje.. Večina si vojne ne želi. Je pa precej paradoksalno, ker po vojni je obnova hitra, ljudje si pomagajo.. Potem pa se spet začne bohotiti Jaz in Moje..
kislec
# 01.11.2018 ob 18:54
"- Kam pa vi? - je prepovedan promet!

Sam htio sam " videti, kakšno moč ima narava..."

Ja , zakaj pa imate prazen sod, pa ror in pumpo?"
zjolarazvah
# 01.11.2018 ob 16:16
Na veliko zalost se to dogaja skoraj povsot po svetu pri naravnih katastrofah NA ZALOST. Vsako se tako dobro zito ima tudi plevel.
DiscoViking
# 01.11.2018 ob 15:51
Se sploh ne čudim, kakršni državljani, takšni politika in "vice versa" !
Homer.
# 02.11.2018 ob 08:57
V prejšnji gnili državi (a res?), se je ob takih katastrofah razglasilo izredne razmere, vojska pa je bila aktivno udeležena, tako z mehanizacijo, kot z varovanjem.

Starejši se bodo spomnili potresa v Skopju ......
Tam je vojska branila prebivalce pred ropanjem hiš in imela dovoljenje streljanja....
Koliko jih je postrelila, zgodovina molči........., o ropanju pa ni bilo več novic......

No ja, tisto je bila gnila država in gnila vojska, naši "elitni", pa še gate ukradejo z riti!
sosman
# 01.11.2018 ob 20:20
Očitno imajo tatu med sabo. V izrednih razmerah take streljajo na mestu zločina. Upam, da ga dobijo.
kislec
# 01.11.2018 ob 18:48
" Sajovic vse radovedneže poziva, naj upoštevajo znake za zapore cest proti Jelendolu in jih ne prehajajo, na kar so na družbenem omrežju Facebook opozorili tudi na Policijski upravi Kranj. "Nič ni slabega v tem, da ljudje želijo videti, kakšno moč ima narava. A pozivam k previdnosti in upoštevanju zapor," je pozval župan."

Isti bedaki, ki na AC ustavijo, da si ogledujejo nesrečo na drugi strani.
Ali pa tisti, ki so si ob poplavah na Planinskem polju s "tribune" mirno ogledovali, kako Planinci rešujejo imetje iz poplavljenih hiš.

Tisto zgoraj bi morali štrafati _ oviranje pri reševanju....
Ramus
# 01.11.2018 ob 18:09
Ob takih novicah kot je tale, bi moralo biti vsem kristalno jasno, da naši politiki niso padli med nas iz vesolja,....
bori
# 01.11.2018 ob 17:28
@mephistopheles, # 01.11.2018 ob 16:53

Se povsem strinjam s teboj in @Reptilij -em ... Vem zakaj je tako in kaj se dogaja, napisal sem pa malo zlobno, kar sem tudi že odgovoril. Poskusi še enkrat prebrati..
rtvjevc2
# 01.11.2018 ob 16:33
zima se je začela. nekateri kurijo še na nafto
Hijena
# 01.11.2018 ob 16:22
Nafta se v SLO draži, medtem ko po svetu cene padajo, tovrstnih kraj bo vse več, lopovi se pa bodo par mesecev zastonj vozili
tim sein
# 01.11.2018 ob 15:35
Slovenska poštenost N-tič...
jezevec
# 02.11.2018 ob 08:22
Kdaj bo folku jasno, da je edina stvar, ki šteje, denar.
Italijani so potegnili pravo potezo z nekaznovanjem streljanja na mandeljce na privatni posesti ..
gizmolinux
# 02.11.2018 ob 07:51
Kar nekaj kandidatov za župane ima sumljivo preteklost. Sarq
mmeeddoo
# 02.11.2018 ob 06:16
A niso to samo ustaljene Slovenske poslovne prakse? Da so v bistvu samo lastninili in če jih ne uspejo strpati v zapore, so uspešneži, ki se jih potem treplja?
Ker, kdor se ne strinja, jim je pa samo folš in to bi vsak naredil, če bi lahko.

...gre ne? ... v Sloveniji nekako tako?
Insider No. 1
# 01.11.2018 ob 19:16
To je stanje uma...
majmaj
# 01.11.2018 ob 17:59
vest

kdorkoli je iz 20 ali 200 naredu 2000 je... moron... to priča, da je inteligenca in znanje na psu. Tudi, da tega nihče ne popravi je znak navadne neumnosti. pri 2000 v 5 dneh bi odneslo ljubljano, nuklearka bi mogoče preživela, nato pa bi potopilo še zagreb. super novinar al pa župan...
vest
# 01.11.2018 ob 17:36
ARSO
30. oktober 2018
Po neurjih z močnim vetrom in nalivi

DEŽEVJE
Do 7. ure v torek, 30. 10., zjutraj je v 24-urah največ dežja padlo v Bovcu (165 mm), Ilirski Bistrici (157 mm) in na Zelenici (151 mm). V Ilirski Bistrici je večina dežja, okrog 120 mm, padla v le 8 urah. Nad 100 mm padavin je padlo tudi ponekod na Notranjskem, na širšem območju Julijskih Alp in v Logarski dolini.

SKUPNA KOLIČINA PADAVIN
Napovedi o skupni količini padavin so se uresničile. Od sobote do torka zjutraj je skupno največ dežja padlo v Bovcu, okrog 440 mm, najmanj pa v Radencih (Pomurje), le 10 mm. Od 200 do 300 mm dežja je padlo na širšem območju Julijskih Alp, do okrog 200 mm pa ponekod v južni in severni Sloveniji. Še več padavin je padlo zahodneje od nas, v hribovitih delih Furlanije-Julijske krajine in v Karnijskih Alpah, kjer so nekatere postaje beležile tudi nad 500 mm dežja.

No teh 2000 je malo pretiranih. Kdo je ustrelu kozla je pa za preverit al Sajovc al novinarji?
bori
# 01.11.2018 ob 16:43
@Reptilij, # 01.11.2018 ob 16:24

Saj vem.. napišem pa malce zlobno.. ravno zato. Preberi še 1x... Pri nas sem ravno vceraj naletel na celo prikolico odpadkov kar sredi makedama.. v naravi..
Greg
# 03.11.2018 ob 19:43
Pr takih krajah dosmrtna ječa, brez možnostti pomilostitve!
vest
# 02.11.2018 ob 17:14
Ti zozo
"V od štirih do petih dneh naj bi padlo 2.000 litrov dežja na kvadratni meter, kar naj bi vodotoki in struge prenesli," je dejal.

440+10+300+200+500=1450. Kar ni zelo daleč od 2000. Kdo ti je kriv, če ne znaš seštevat.

a se ti hecaš al kaj? Ti si seštel vse padavine v SLO od sobote do torka?
realist65
# 02.11.2018 ob 07:04
Boljše nafto, kot celi stoj. Je pa to malo verjetno maščevanje, ker prej niso uredili, kot je treba in do tega v toliki meri ne bi prišlo, Seveda ne podpiram tega, ampak vzame vedno tisti, ki rabi.Tu verjetno obsojajo vsi tisti, ki imajo polne riti.
luna med oblaki
# 01.11.2018 ob 22:26
Sprevrženo in niskotno dejanje. Nimam besed.
Se pa na žalost dogajajo take stvari, na sploh, ko so kje kake nesreče, barabe izkoristijo priliko in kradejo.
uni406
# 01.11.2018 ob 20:21
Na žalost človek je človeku volk.
amigo
# 01.11.2018 ob 19:11
Gotovo so bili stari znanci policije!
oliva
# 01.11.2018 ob 19:00
Niso 'isti', @kislec, to je še za par stopenj nižje.
Neumnost ni enako zloba/pokvarjenost.
Kazalo