Planinka je namreč menila, da v Sloveniji ni strupenih kač, zato jo je prijela v roke. Šlo je za gada, zato so jo morali odpeljati v ljubljanski klinični center. Posredovali so bovški gorski reševalci in ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policijskim helikopterjem.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da planinka ni v življenjski nevarnosti in da se dobro počuti.

Vsako leto nekaj ugrizov

V Sloveniji sicer živijo tri vrste strupenih kač, poleg laškega in navadnega gada še modras. Letos so v UKC Ljubljana obravnavali že štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem ljudem so morali zagotoviti protiserum.

Vsako leto sicer glede na podatke ULC Ljubljana obravnavjo med devet in dvanajt ugrizov strupenih kač, smrtni primeri so na srečo zelo redki.

Strupi kač lahko tako povzročajo hude otekline in motnje v delovanju strjevanja krvi, znaki hude zastrupitve pa se kažejo tudi kot driska, bruhanje, hude bolečine in oteženo dihanje. V UKC svetujejo, da kačo, ki nas je ugriznila identificiramo oziroma slikamo, ugrizno mesto pa očistimo in poiščemo zdravniško pomoč. Zarezovanje, izžiganje in sesanje strupa iz rane so metode, ki dokazano ne učinkujejo, so opozorili.

Foto: EPA
Foto: EPA