Policija je sporočila, da je tihotapec prevažal 24 ljudi. Foto: BoBo
Policija je sporočila, da je tihotapec prevažal 24 ljudi. Foto: BoBo

Mobilna enota finančne uprave je 22. decembra lani med nadzorom nad cestnimi prevozi na avtocesti Pince–Murska Sobota ustavila kombinirano tovorno vozilo z registracijo Bosne in Hercegovine in ga pospremila na avtocestno počivališče Dolinsko.

Kot sporočajo s Policijske uprave Murska Sobota, se je pokazalo, da 27-letni voznik, sicer državljan Bosne in Hercegovine, v vozilu prevaža 24 ljudi, ki jih je nezakonito pripeljal v Slovenijo. Med potniki je bilo 22 državljanov Sirije, en potnik je bil državljan Eritreje, še en pa Somalije.

Policija je pozneje ugotovila, da je tihotapljenje izvajala organizirana združba štirih državljanov BiH-a, proti katerim je bila podana kazenska ovadba. Dva osumljena sta bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor.

Policisti s PU-ja Murska Sobota predvsem v zadnjem času ugotavljajo povečanje nedovoljenih migracij državljanov držav z Bližnjega in Srednjega vzhoda ter iz severne Afrike. Begunci so v Slovenijo prihajali iz Madžarske.

Prihajajo prek Madžarske in Italije
Policija je še sporočila, da je na meji z Madžarsko leta 2014 obravnavalia 64 tujcev, največ državljanov Sirije in Albanije. Leto prej jih je bilo sicer 143. Prevozniki so nameravali peljati skupine beguncev proti Italiji, predvsem v kombiniranih vozilih. Policija je obravnavala tudi 18 (leto prej 17) tujcev, ki so brez veljavnih dokumentov v Slovenijo vstopili iz Italije. Med njimi je bilo največ državljanov Egipta in Moldavije.

Na t. i. zunanji meji z Republiko Hrvaško policija ne zaznava nobene tovrstne problematike.