Ker je združba skrbela tudi za zalaganje italijanskega trga prepovedanih mamil, se je slovenska policija povezala s tamkajšnjimi karabinjerji. Foto: Policija
Ker je združba skrbela tudi za zalaganje italijanskega trga prepovedanih mamil, se je slovenska policija povezala s tamkajšnjimi karabinjerji. Foto: Policija

V Sloveniji so ovadili pet osumljencev, glavnino oz. približno 70 pa v Italiji. Tri osumljence v Sloveniji so že prijeli in pravnomočno obsodili na večletno zaporno kazen, dva na Hrvaškem in enega v Italiji, dva osumljenca, ki sta delovala na območju Slovenije, pa še iščejo z mednarodno tiralico. Med italijanskimi osumljenci so državljani Italije, Bolgarije, Peruja, Hrvaške, Črne gore in Srbije.

Med mednarodno preiskavo so zasegli skoraj 80 kilogramov kokaina, šest kilogramov heroina in za več kot za 20.000 evrov ponarejenih bankovcev, v Rimu pa razkrili laboratorij za prečiščevanje kokaina, pojasnjuje vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič.

Pot tihotapljenja
Kriminalna združba je organizirala tihotapljenje večjih količin prepovedanega heroina med Sarajevom v BiH-u, Hrvaško in Slovenijo. Del tega je razpečevala na ilegalnem tržišču Slovenije, drugi del pa je bil namenjen italijanskemu območju.

Med preiskavo so še odkrili, da sta za nakup heroina na ozemlju BiH-a skrbela 46-letni državljan Črne gore in 34-letni državljan BiH-a, za prevoz in razpečevanje heroina v Sloveniji ter Italiji pa je skrbel 36-letni državljan Slovenije, ki je marca 2009 v BiH poslal dva slovenska kurirja z nalogo, da prevzameta večji tovor omenjenih prepovedanih mamil in ga prepeljeta v Slovenijo.

Dva slovenska državljana prijeta na Hrvaškem
Slovenski policiji je uspelo identificirati 34 in 44 let stara slovenska državljana, ki sta marca 2009 iz Slovenije z osebnim avtomobilom krenila proti BiH-u, hrvaški policisti pa so pri pregledu vozila ob njuni vrnitvi naslednji dan ugotovili, da so bili zadnji sedeži njunega avta prirejeni in da sta v posebej vdelanem "bunkerju" skrivala prepovedani heroin. Zasegli so jima 12 zavitkov heroina s približno skupno težo šest kilogramov, oba pa so na Hrvaškem priprli in obsodili.