Tožilstvo Lužarju očita, da je med marcem 2001 in decembrom 2003  podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo Lužarju očita, da je med marcem 2001 in decembrom 2003 podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Foto: MMC RTV SLO
Lužar je zatrdil, da ni pravnik in da je za sklepanje poslov in sestavljanje pogodb pooblastil druge, strokovno bolj podkovane osebe, pri čemer naj mu ne revizorji ne odvetniki nikoli ne bi povedali, da je kaj narobe s pogodbami. Foto: RTV SLO

Sojenje poteka proti direktorju Oriona Branku Lužarju, njegovi nekdanji sodelavki Vesni Uzar, nekdanjemu notarju Borisu Lepši in notarki Nevenki Tory.

Med obtoženimi v procesu sta tudi družbi Orion Ltd, ki je trenutno v stečaju, in Orion Invest Ltd. Na seznamu obtožencev je naveden tudi nekdanji zaposleni v Orionu Ltd Aleš Alojzij Rus, a so postopek proti njemu izločili, saj naj bi izvedenec medicinske stroke v neki drugi kazenski zadevi presodil, da Rus ni in nikoli ne bo sposoben sodelovati v sodnem postopku.

Penko odstopil od pregona zaradi pomanjkanja dokazov
Ljubljanski tožilec Jože Kozina obtožencem očita nadaljevano kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin, za kar jim grozita do dve leti zapora. Pod obtožne predloge iz let 2005 in 2007 se je podpisal takratni višji državni tožilec Boštjan Penko, ki pa je lanskega 14. februarja odstopil od pregona, češ da ima premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka.

Kozina je sicer sodnici v procesu Sonji Božičnik tudi predlagal, naj o nezmožnosti sodelovanja Rusa svoje mnenje pove še komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti.

Tožilstvo Lužarju očita, da je med marcem 2001 in decembrom 2003 kot direktor Oriona Ltd in Oriona Invest Ltd podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion v 58 posojilnih pogodb s 45 posojilojemalci vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Med temi naj bi bili Uzarjeva, Lepša in Toryeva.

Vpisani zneski najmanj dvakrat višji od odobrenih
Vpisani zneski naj bi bili najmanj dvakrat višji od tistih, ki so jih v resnici odobrili. Ti lažni podatki naj bi po mnenju tožilstva vplivali na nezmožnost predčasnega poplačila posojila, določitev predmeta izvršbe pri sodiščih, posledice v primeru predčasnega vračila posojila oziroma odstopa od posojilne pogodbe in izvršbe na podlagi odstopa od pogodbe.

Vsi obdolženci so vpletenost v nezakonitosti odločno zanikali. Lužar je tako zatrdil, da ni pravnik in da je za sklepanje poslov in sestavljanje pogodb pooblastil druge, strokovno bolj podkovane osebe, pri čemer naj mu ne bi ne revizorji ne odvetniki nikoli ne bi povedali, da je kaj narobe s pogodbami.

B. K.