Zanoškar je nekdanji poslanec DeSUS-a, Pozitivne Slovenije, predtem je bil še član SD-ja. Na županskih volitvah je vedno nastopal kot neodvisni kandidat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zanoškar je nekdanji poslanec DeSUS-a, Pozitivne Slovenije, predtem je bil še član SD-ja. Na županskih volitvah je vedno nastopal kot neodvisni kandidat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Slovenj Gradec
Zanoškar je za župana Slovenj Gradca kandidiral tudi letos. Dobil je tretjino glasov, preostalo pa zmagovalec Andrej Čas. Foto: BoBo

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu je za sredo razpisano nadaljevanje glavne obravnave v zadevi zaposlovanja sina nekdanjega slovenjgraškega župana Matjaža Zanoškarja.

Prav nekdanjega župana želi sodišče še zaslišati kot pričo, a ga je doslej dvakrat zaman čakalo. Ob tem ni nepomembno, da kazenski pregon v tej zadevi zastara v decembru. Suma zlorabe položaja je obtožena direktorica občinske uprave v času Zanoškarjevega županovanja, Lidija Požgan.

Zastaranje v šestih letih od storitve
Tožilstvo ji očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 1. odstavku 257. člena kazenskega zakonika, ki predvideva zaporno kazen do enega leta. Za takšno zagroženo kazen pa kazenski zakonik v 90. členu navaja, da kazenski pregon zastara šest let od storitve kaznivega dejanja.

V tem primeru zadeva zastara v letošnjem decembru. Kot je pojasnil višji državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu Ivo Šume, ki vodi zadevo, iz obtožbe in ugotovljenega v povezavi s časovnim okvirom delovanja obdolžene izhaja, da je čas izvršitve kaznivega dejanja časovno opredeljen "v mesecu decembru 2008". Iz pojasnila tožilstva torej izhaja, da bo decembra letos minilo šest let od domnevnega kaznivega dejanja Požganove.

Športna vzgoja in optično omrežje
Tožilstvo Požganovi očita, da je občinski kadrovski službi odredila, naj v razpisne pogoje za delovno mesto svetovalca pri pripravi projektov vnese diskriminatorni pogoj "samo profesor športne vzgoje". Ta je ustrezal izobrazbi Zanoškarjevega sina, zato je po trditvah tožilstva Požganova Marku Zanoškarju priskrbela nepremoženjsko korist - zaposlitev na občini.

Po pravilniku o notranji sistematizaciji in organizaciji je za takšno delovno mesto določen pogoj "najmanj visokošolska izobrazba", konkreten projekt pa se je nanašal na gradnjo optičnega omrežja.

Razpis za delovno mesto je bil objavljen 30. decembra 2008, nanj se je prijavil samo Marko Zanoškar, ki je bil nato tudi izbran in bil na začetku leta 2009 najprej zaposlen za določen čas, pozneje ga je občina zaposlila za nedoločen čas.

Požganova: Odločitve je sprejemal župan
Požganova je vse očitke tožilstva zavrnila in v svojem zagovoru pred sodiščem med drugim dejala, da je vse kadrovske odločitve sprejemal takratni župan Matjaž Zanoškar. Prav tega želi sodišče zaslišati, tožilstvo pa je na zadnji obravnavi prejšnji teden omenjalo tudi možnost soočenja med Zanoškarjem in Požganovo.

Ne uspejo mu vročiti vabila
Matjaž Zanoškar je bil na zaslišanje kot priča vabljen prvič 17. novembra, a vabila do takrat ni prejel oz. ga ni prevzel, pri čemer rok za prevzem vabila takrat še ni potekel. Nato mu je sodišče vabilo za zaslišanje, ki je bilo 19. novembra, skušalo vročiti prek Policijske postaje Slovenj Gradec, a neuspešno, njegov sin pa je na zaslišanju povedal, da je oče v tujini, kdaj se vrne, ni točno znal povedati. Sodnica je nato obravnavo razpisala za ta teden, in sicer za sredo in petek.

Zaposlitev je Komisija za preprečevanje korupcije januarja letos prepoznala kot koruptivno. Zanoškarjev sin se je namreč pozneje prijavil še na občinski razpis za redno zaposlitev, pri čemer je edini imel zahtevani certifikat, za katerega je predhodno plačala občina Slovenj Gradec.
V izjavah za medije je sicer Zanoškar dolgo zatrjeval, da sploh ni vedel, da je njegov sin dobil zaposlitev na občini in da lahko za to sprejme le objektivno odgovornost.