V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pravijo, da so vse postopke izvedli skladno s pooblastili. Foto: EPA
V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pravijo, da so vse postopke izvedli skladno s pooblastili. Foto: EPA

Z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so za MMC zapisali: "V torek popoldan je obsojenec B.G. razbijal po sobi in uničeval inventar. Ob vstopu v sobo je tudi napadel pravosodnega policista. Pravosodni policisti so v skladu s pooblastili uporabili prisilna sredstva vezanja in strokovnih prijemov. Med umirjanjem obsojenca se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo. Pravosodni policisti so takoj pričeli z izvajanjem prve pomoči, prav tako pa je bila v zavod poklicana nujna medicinska pomoč UKC Maribor, ki je nadaljevala s prvo pomočjo. Obsojenec je bil nato z reševalnim vozilom odpeljan v bolnišnico, kjer je ponoči umrl."

Obveščena je bila tudi policija in je že imenovala posebno komisijo, ki bo raziskala vse okoliščine uporabe prisilnih sredstev, po zagotovilih direktorja ZPKZ Maribor pa so pravosodni policisti prisilna sredstva uporabili v skladu s pooblastili.

Za konec so na upravi zapisali še, da je umrli zapornik prestajal dvoletno zaporno kazen zaradi nasilja. V Maribor je bil novembra lani premeščen iz Doba.