Kriminalisti so po obsežni preiskavi ovadili pet fizičnih in tri pravne osebe zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: BoBo
Kriminalisti so po obsežni preiskavi ovadili pet fizičnih in tri pravne osebe zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: BoBo

Kriminalisti so namreč ugotovili, da so se osumljenci, ki so opravljali nadzorne funkcije v oškodovani družbi, povezali, da bi oškodovali družbo. Tako so v škodo matične družbe odobrili škodljivo kreditno pogodbo, na podlagi katere je oškodovana družba nakazala štiri milijone evrov povezani družbi. Ta, ki je v 10-odstotni lasti enega izmed osumljencev, posojila ni nikoli vrnila, obenem pa tudi ni bilo ustrezno zavarovano.

Poleg tega so osumljeni odobrili tudi nakup delnic oškodovane družbe v vrednosti 2,6 milijona evrov. Delnice je namreč kupila srbska družba, katere lastnik je eden izmed osumljencev. Kriminalisti ob tem dodajajo, da so osumljeni vedeli, da so delnice oškodovane družbe že obremenjene pri banki, tako da družba s prodajo ni pridobila ničesar.

Kriminalisti so zato peterico osumljencev ovadili zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja.

Čeprav kriminalisti niso razkrili, za katere družbe gre, pa naj bi bilo po neuradnih informacijah osumljeno nekdanje vodstvo Ete Kamnik. Sporni posli pa so se dogajali v času, ko se je družba Eterra po leto dni trajajočem sporu umaknila iz lastništva Ete, njen 33-odstotni delež pa je za dva milijona evrov kupila kar Eta.