Kordež je po odločitvi vrhovnega sodišča prejšnji teden odkorakal na prostost s prestajanja zaporne kazni z neke druge zadeve. Foto: BoBo
Kordež je po odločitvi vrhovnega sodišča prejšnji teden odkorakal na prostost s prestajanja zaporne kazni z neke druge zadeve. Foto: BoBo
Factor banka
Factor banka je v likvidaciji. Foto: BoBo

Ovadili so nekdanjega predsednika uprave Factor Banke Borisa Pesjaka in nekdanjega člana uprave Cirila Dragonjo. Kordeža so ovadili zaradi suma napeljevanja k storitvi tega kaznivega dejanja.

Osem milijonov evrov posojila

Pesjak naj bi po ugotovitvah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) leta 2010 Merkurju odobril osem milijonov evrov posojila, čeprav so ga interne strokovne službe banke predtem izrecno opozorile na slab finančni položaj Merkurja. Po neuradnih informacijah Dnevnika je bilo posojilo brez ustreznih zavarovanj, posojilna vloga pa nepopolna, vendar je uprava banke kljub temu sprejela in podpisala sklep o odobritvi posojila.

Posel so tedaj potrdili tudi člani nadzornega sveta Factor banke. NPU jih ni ovadil, lahko pa bi to zahtevalo tožilstvo. Ali je imel kdo od nadzornikov pri odobritvi posojila Merkurju pomisleke, ni znano, saj zapisniki sej nadzornih svetov niso javni.

Pot denarja
Čeprav je posojilo uradno najel Merkur, pa po poročanju Dnevnika ta ni bil končni prejemnik denarja. Okoli 2,4 milijona evrov je namreč končalo tudi na računih Kordeževe družbe BK Kapital, ki je bila lastnica četrtine Merfina. Posojilo Factor banke naj bi namreč Merkur posodil naprej družbi HTC Dva, ki je nekaj več kot pet milijonov evrov porabila za delno izplačilo lastnikov Merfina, preostanek pa posodila BK Kapitalu.