Nekdanja pomočnica vzgojiteljice v vrtcu je bila obsojena na 13 mesecev zapora. Foto: BoBo
Nekdanja pomočnica vzgojiteljice v vrtcu je bila obsojena na 13 mesecev zapora. Foto: BoBo

Sodnica Andreja Lukeš je Veseličevo obsodila na pol leta zapora in ji zaradi preteklih grehov izrekla enotno kazen 13 mesecev, pri odmeri pa je upoštevala predlog mariborskega okrožnega državnega tožilstva. Kazen, ki še ni pravnomočna, bi lahko bila glede na nove ugotovitve tudi višja, je poudarila sodnica in dodala, da ima deklica, nad katero se je dvakrat znesla 49-letna pomočnica vzgojiteljice v mariborskem vrtcu Borisa Pečeta, še vedno težave.

Veseličeva, ki je trenutno brez službe, se je na sodišču branila z besedami: "Svoje delo sem opravljala profesionalno. Če bi se imela možnost vrniti v vrtec, bi ga opravljala enako. Po smrti partnerja mi je bila služba vse. Verjemite." Vse skupaj naj bi bil po njenih besedah konstrukt nekdanjih sodelavk, kar pa je sodnica zavrnila kot popolnoma neutemeljen poskus obrambe.

Travma za vse življenje
Kot smo že poročali, je vzgojiteljica uporabljala trde fizične prijeme, deklico stresala in grobo vrgla v posteljo. Ker ni prenehala jokati, je sledilo polivanje z vodo in tiščanje odeje čez glavo. Za dogajanje v vrtcu so starši deklice izvedeli šele nekaj mesecev pozneje, ko so ju poklicali ravnateljica in kriminalisti. Psiholog Rok Holnthaner, ki skrbi za dekličine terapije, je dejal, da lahko travma ostane, tudi če se je otrok ne zaveda več.

Izvedenka psihologije Jožica Barborič pa je pojasnila, da se lahko travma, če ni terapevtsko obdelana, podaljša v odraslo dobo. V igri je zelo dolgotrajen spomin, sprožilec pa je lahko med drugim neko čustvo, a bo deklica najverjetneje dogodek predelala, saj obiskuje terapevta, je prepričana Barboričeva.

Veseličeva je bila lani januarja zaradi maltretiranja še ene deklice že obsojena na zaporno kazen, a je pozneje višje sodišče sodbo zaradi slabe obrazložitve delno razveljavilo.