Sojenje obtoženemu zdravniku se je začelo v četrtek, kot priča pa je nastopil tudi oče umrle deklice. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje obtoženemu zdravniku se je začelo v četrtek, kot priča pa je nastopil tudi oče umrle deklice. Foto: MMC RTV SLO

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se je v četrtek začelo sojenje zdravniku Sretenu Nakičenoviću, obtoženemu povzročitve smrti iz malomarnosti šestmesečne deklice Katarine Mištrafović aprila 2009. V zagovoru je zdravnik priznal, strokovno napako ne pa tudi malomarnosti.

"Priznam, nisem ugotovil, da ima deklica akutni abdomen, nisem dobro razumel njenih staršev glede njene operacije črevesja, zato menim, da sem storil strašno strokovno napako, ne pa da sem bil malomaren," je po poročanju Večera povedal 59-letni Nakičenović. Dejal je še, da je bil tisto noč, ko so starši deklico pripeljali v zdravstveni dom na Vrhniki, zelo utrujen prav tako pa ima težave s sluhom.

Deklico bi moral napotiti v UKC Ljubljana
Tožilstvo meni, da je deklica umrla, ker obtoženi ni pravilno ocenil njenega slabega zdravstvenega stanja, zato je čez približno štiri ure umrla. Tožilstvo mu očita, da bi moral za deklico odrediti ultrazvok in jo takoj napotiti na urgenco v Ljubljano.

Na prostor za priče je v četrtek stopil tudi dekličin oče Danilo Mištrafović, ki je povedal, da sta z ženo dojenčka zaradi slabega zdravstvenega stanja peljala v zdravstveni dom, a ju je obtoženi zdravnik poslal domov. Vrnila sta se čez nekaj ur, a za deklico je bilo že prepozno. Umrla je 3. aprila 2009, ker so se ji prepletla črevesa.

Obtoženi bo odgovarjal še zaradi prav tako domnevno malomarnega zdravljenja Marije Kranjc, ki se je porezala po nogi in bila zaradi tega skoraj štiri mesece v bolniškem staležu.