Stečajni upravitelj družbe SCT meni, da je Ivan Zidar kršil insolvenčno zakonodajo. Foto: BoBo
Stečajni upravitelj družbe SCT meni, da je Ivan Zidar kršil insolvenčno zakonodajo. Foto: BoBo

S prenosom terjatev, ki so bile opravljene po začetku postopka prisilne poravnave, je po mnenju stečajnega upravitelja SCT-ja Benigarja Tošiča kršil insolvenčno zakonodajo. Zidar o prenosu za 8,6 milijona evrov terjatev ni seznanil upravitelja ali sodišča, zato je Tošič predlagal zavrnitev zahtevkov novega upnika.

Terjatve je družba SCT prenesla na družbo Investbiro - plus iz Kragujevca, zanje pa ni prejela nobenega plačila. Novi upnik je v Srbiji v sodnem postopku terjal plačilo, dolžniki pa so skušali razjasniti okoliščine prenosa terjatev, ker se jim je zdel sporen.

Sporne posle razkrili beograjski odvetniki
Tošič s prenosom terjatev ni bil seznanjen, dokler ga o tem ni obvestila odvetniška družba Moravčević, Vojnović in partnerji iz Beograda, kjer so izvedeli, da naj bi družba SCT prek svoje podružnice v Beogradu v času prisilne poravnave opravila prenos terjatev do družbe Građevinsko preduzeće Beograd in družbe Organak Porr.

Prenos terjatev je bil opravljen s pogodbami, podpisanimi po pooblastilu Ivana Zidarja po začetku prisilne poravnave SCT-ja. Stečajni upravitelj Tošič pa pogodb ni našel med dokumentacijo stečajnega dolžnika, zato zanje tudi ni vedel. Ker so pogodbe po Tošičevem mnenju v nasprotju s predpisi prisilne poravnave, bo zahteval zavrnitev zahtevkov novih upnikov. Napovedal pa je tudi, da bo podal ustrezne ovadbe zoper vse vpletene v sporne posle, s katerimi so stečajno maso oškodovali za 8,6 milijona evrov.