Osumljenca sta uspela zavesti odgovorne osebe banke iz Ljubljane, ki je gospodarskima družbama odobrila dva kredita v skupnem znesku 1,75 milijona evrov. Šlo naj bi za NLB. Foto: BoBo
Osumljenca sta uspela zavesti odgovorne osebe banke iz Ljubljane, ki je gospodarskima družbama odobrila dva kredita v skupnem znesku 1,75 milijona evrov. Šlo naj bi za NLB. Foto: BoBo

Ovadeni osebi naj bi v imenu dveh celjskih družb leta 2008 lažno prikazovali, da družbi potrebujeta denar za začetek gospodarskega posla v Libiji, s prihodki iz tega posla pa naj bi družbi nato kredit vrnili.

Tako je osumljencema uspelo zavesti odgovorne osebe banke iz Ljubljane, ki je gospodarskima družbama odobrila dva kredita v skupnem znesku 1,75 milijona evrov.

Ob tem sta osumljenca zavedla tudi odgovorni osebi finančne družbe iz Maribora in gospodarske družbe iz Trbovelj, da sta h kreditoma pristopila kot poroka. Pridobljena sredstva sta nato osumljenca porabila za druge namene, posojilo pa ni bilo nikoli vrnjeno. Zaradi nevračila kredita, prav tako pa tudi zaradi stečajnih postopkov poroka, je bila banka oškodovana za 1,5 milijona evrov, oba poroka pa skupaj za okoli 250.000 evrov.

Podobnih laži sta se osumljenca poslužila še drugič
V drugem primeru pa je bila kazenska ovadba podana zoper isti dve osebi, ker sta nato s podobnimi lažmi o poslu v Libiji leta 2009 preslepila še zastopnika gospodarske družbe iz Trbovelj. Med drugim sta tudi lažno prikazovala, da bo ena izmed obeh gospodarskih družb opravila določene storitve in vzdrževalna dela za oškodovanca. Oškodovana družba iz Trbovelj je zaradi lažnih obljub storitev plačala, še preden je bila opravljena. Storitev nato kljub zagotovilom ni bila opravljena, družba iz Trbovelj pa je bila oškodovana za 40.000 evrov.

Po neuradnih informacijah naj bi bil eden izmed osumljencev znani celjski podjetnik Stanko Zakelšek, oškodovana banka pa naj bi bila Nova Ljubljanska banka, mariborski porok naj bi bil Zvon Ena Holding, ki je končal v stečaju in ne bo mogel pokriti izgube največji slovenski banki, poroča 24ur.com.