Črna kronika
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Zvon dva
Škode je bilo v Zvonu Dva za več deset milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Zvon Dva od nekdanjih članov uprave hoče 300.000 evrov

Postopek lahko traja več let
5. april 2016 ob 14:19
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Na sodišče sta morala nekdanja člana uprave propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva Franc Ješovnik in Ljubo Peče, od katerih stečajna upraviteljica terja 300.000 evrov.

Sodišče je sicer že pred časom z začasno odredbo zavarovalo velik del premoženja Ješovnika in Pečeta, kar pomeni, da z njim ne moreta razpolagati tako, da bi morda onemogočila izvršbo, če bi na koncu prišlo do ugodnega razpleta za stečajno upraviteljico Vido Gaberc. Sodnica se mora zdaj odločiti, ali bo upoštevala ugovor zoper začasno odredbo, zadeva pa se verjetno ne bo odvila tako zelo hitro, saj se lahko obe strani na njeno odločitev še vedno pritožita na višje sodišče.

Po besedah odvetnika Zvona Dva, ki je v stečaju, Blaž Kovačič Mlinar, vsebina odškodninske tožbe sicer zajema več poslov iz časov, ko jih uprava ne bi smela več sklepati, saj bi morala vedeti, da je bila družba v tako slabem finančnem stanju, da ji takšni posli niso šli v korist. Z njimi storjena škoda pa je bila po njegovih besedah precej večja od 300.000 evrov - več deset milijonov evrov, a se poraja vprašanje njihove izterljivosti.

"Zato smo presodili, da je za takšen znesek smiselno vložiti tožbe, za kaj več pa, tudi če bi tožbe dobili, zneska ne bi mogli izterjati," je pojasnil Kovačič Mlinar, ki meni, da lahko postopek, če bosta stranki izkoristili vsa redna in izredna pravna sredstva, traja tudi več let. Sicer pa so zoper nekdanje vodilne v Zvonu Dva podali tudi kazenske ovadbe, stvari pa so trenutno v fazi preiskave.

Peče v hišnih preiskavah
Ena izmed zgodb, ki se tudi očita Pečetu in jo preiskujejo pristojni organi, je povezana s prevzemom hrvaške Luke Zadar, ki ga je že pred petimi leti razkril časopis Večer. Peče, zdaj sicer mariborski odvetnik, naj bi namreč po ugotovitvah preiskovalcev lastniško in odločevalsko obvladoval družbo I. J. Storitve, prek katere je bil izveden prevzem. Tega je s 17,5-milijonskim posojilom financiral državni NLB.

Kriminalisti NPU-ja so februarja lani izpeljali preiskavo, v kateri je bil Peče pridržan, že oktobra 2014 pa prav tako 11 hišnih preiskav. Takratne preiskave naj bi bile prav tako povezane s cerkvenima družbama Zvon Ena in Zvon Dva, šlo naj bi za oškodovanje stečajne mase Zvona Dva.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 05.04.2016 ob 15:45
več deset milijonov evrov, a se poraja vprašanje njihove izterljivosti.

bodo pač vrnili tiste gozdove ipd, ki so jih itak dobili na lepe oči. ali pa bled recimo..
juk
# 05.04.2016 ob 17:14
ŽAlostno je, da cerkev ni bila toliko da bi pokrila dolgove svojih usluzbencev. Pri meni izgubila popolnoma vso kredibilnost
Anar Hija
# 05.04.2016 ob 15:30
Bog pomagaj!
Kazalo