DZ volitve 2014
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Dinamit
Bolj od nesimpatičnosti ali barve neusklajenosti žičk me zanima, kam v tiktakajočo državo vodijo (Foto: nootropicdesign.com).
Jure Brankovič
Jure Brankovič je novinar v uredništvu oddaje Tarča. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Čas za nestrastne in barvno slepe

Kolumna Jureta Brankoviča
3. julij 2014 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Katero žičko prerežete najprej, rdečo ali zeleno?" je nad seboj navdušen novinar vprašal vodjo protibombne enote policije. "Bolj od barvne žičke je pomembno, kam vodi," je priletela klofuta z druge strani mize.

So primeri, ko se gre zanesti na policijsko modrost. Predvsem, ko jo razdre pirotehnik, ki se po znanem reku vsaj v službi nikoli ne bo zmotil drugič.

Najprej nas, ko vidimo prepletene žice in uro, ki odšteva (kot Mela Gibsona v Smrtonosnem orožju), pritegnejo barve. So ljudje, ki to vedo. Bodite pozorni: prav vedno se politiki med izjavo za televizijo skušajo postaviti pred plakat ali posebno ozadje. Kulisa vsebuje bolj ali manj veliko zapisane strankarske slogane, logotipe in barvo, ki jih spremlja. Vsaj toliko kot njihove besede je pomembna podzavestna zaznava strankarskega ozadja. Ob res pomembnih temah se za predsednikom stranke postavijo kot zborček še vsi vidnejši člani. Na soočenjih se koncepta združita - zborček ima v rokah še liste strankarskih barv. Popolno ozadje občasno postane zanimivo, ko del kulise zazeha. So primeri, ko se gre zanesti na policijsko modrost. Predvsem, ko jo razdre pirotehnik, ki se po znanem reku vsaj v službi nikoli ne bo zmotil drugič.

Stranke - podobno kot prodajalci paštet - vse bolj rinejo v našo podzavest. Verjetno niste niti opazili, da volilni lističi poleg imen vsebujejo barvne logotipe strank. Del volivcev bo obkrožil dovoljkrat viden logotip, podobno, kot vržemo v nakupovalni voziček v oglasih dovolj pogosto videno pašteto. Ali smo izbrali prav, prvič pomislimo šele pri blagajni. Zares se začnemo z našo pašteto ukvarjati šele takrat, ko jo odpremo in skušamo prebaviti. Takrat barva ne pomaga kaj prida.

Podobno kot z barvami se želijo stranke v našo podzavest usesti s čustvi. "Veliko lažje je vladati ljudem s podžiganjem njihovih strasti kot s skrbjo za njihove potrebe," je ugotavljal eden prvih raziskovalcev množic Gustav Le Bon. To ni letelo na današnje generacije Facebooka z od Googla uničenim trajnejšim pomnjenjem, niti na generacije, ki so brutalno nasedle televizijskemu hujskaštvu balkanskih vojn. Knjigo je izdal leta 1895, deset let pred prvo radijsko oddajo. In od takrat vsak tehnološki preskok svet pospeši. Več informacij imamo, kar pomeni manj časa za razmislek. Vpliv strasti se le še potencira.

Pred leti bi izjavo "dajemo zavezo, da v srednjeročnem obdobju, če bomo imeli možnost odločanja, ne bo zviševanja davkov" vsaj malo premleli. Vprašali bi se, ali morebiti ne pomeni: "Blefiram, ker nimam rešitve. Odvisno bo od finančnega ministra, za katerega upam, da ne bo naš, ker to ni dobro za rating." Zdaj sta nam ostala v podzavesti le logotip priponke in barva ozadja. Morda še simpatija od nasmeška in nobena prevelika zamera iz preteklosti. Pogojnika za potencialno možnost morebitne rešitve v njegovem odgovoru menda niti nismo ujeli. Nihče ne vdahne in pomisli, ali je kar koli od tega, kar govori, sploh mogoče.

Bolj od nesimpatičnosti ali barve neusklajenosti žičk me zanima, kam v tiktakajočo državo vodijo. Je smiselno prerezati oranžno, ker pelje do plačila šolnin za moje otroke? Bi prekinil tudi rjavo, ker bo sicer imela upokojena soseda višjo pokojnino od plače zdravnika, ki ji bo operiral kolk? Mi najbolj grozi oker, ker bo želela ugajati predvsem stricem iz Evrope? Ne pustim jim, da bi zaradi preveč barv ali pregretih strasti tiktakanje nedotaknjeno zaprl nazaj v škatlo in počakal, kaj bodo z njim morda storili drugi. Avtor policijske modrosti iz uvoda tega prav gotovo ne bi storil.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
obelix complicus
# 03.07.2014 ob 08:39
Mene resno skrbi ... nihče iz novih strank nima nič pametnega za povedat ... nobenih konkretnih odgovorov, samo splošno všečne floskule ... s Cerarjem na čelu.
čak mal noris
# 03.07.2014 ob 08:58
@gesan

No, kot protiutež imaš pa POŠTENO od Zokija? Tudi tu je poštenja toliko, kot v srbskem pregovoru; tko o čemu, kurva o poštenju!
kaj_kaj?
# 03.07.2014 ob 08:43
Pirati imajo čist OK program in so tudi konrektno odgovarjali na vprašanja. Tega pripadnik SDS ni bil spososben.

Sicer se ne strinjam z vsem. Je pa zanimivo, da imajo tako Pirati kot SDS podobno stališče glede prodaje državnih podjetij. Niso za prodajo vsega, kar je pozitivno. Če le SDS ne bi bil tako ideološko obremenjen.
inbogjerekel
# 03.07.2014 ob 07:24
Če imaš oči ranjene srnice dobiš lahko tudi do 30 %!
Vixthra
# 03.07.2014 ob 09:08
Ah dajte no... Ni problem v programih (oz. v tem, da stranke ne povedo nič pametnega), problem je v samem konceptu volitev, v tem primeru v kampanji in strankarskih programih.

Prva stvar: Kako bodo volilci volili? Če strankarji rečejo uredili bomo delovna mesta, javno zdravstvo, prometno infrastrukturo it. (nerelavantn) je odziv ljudi: nakladajo ponovno.
Če strankarji rečejo ne poznamo stanja, da bi pravilno ukrepali, ne znamo pravilno ukrepati, druge stvari so bolj važne... bo odziv ljudi: tega pa že ne.
S tem je izbor kampanje/programa precej jasen.

Še druga: Lepo je imet programe, še lepše bi jih bilo realizirat. Pri nas? Nikoli. Zakaj? Zaradi super sistema... Glavna pozicijska stranka v grobem zasede zgolj 1/2 pozicijskih mest. Res imajo stranke podobne programe, ampak če imaš potem poleg v vladi še, 2, 3, 4 stranke je vse skupaj že precej zmešano. Poleg tega se pa vlada sestavlja tako, da pride ravno čez polovično mejo v parlamentu. Res da je to vse kar je potrebno, ampak je pa minimum. Zato se pa tudi zalamljajo zadeve od časa do časa oz. zadnje čase bolj pogosto.

Res niso politiki najbolj sposobni, najbolj pošteni... Ampak sistem k temu prav nič ne doprinese.

Zakaj? Zato ker vse funkcionira kot igra...
Marko32
# 03.07.2014 ob 07:41
G. Jure Brankovič - vas je čas povozil in ekonomska realnost nas prehiteva v obliki naprednih držav Višegrajske skupine, katerim ste se vi in podobni posmehovali, ko so sprejemale "neoliberalne" reforme.

Ampak tudi za vas bo zmanjkalo denarja. Niste v vrhu.
Emsho
# 03.07.2014 ob 11:27
Čeprav se zavedam, da veliko ljudi reagira tako, kot je opisano v tem članku se mi zdi to skrajno otročje, nezrelo in neodgovorno. Da kupuješ stvari, zato, ker si jih videl v reklami in se doma (ali na blagajni) zaveš kaj si kupil - pa v katerem svetu živi avtor? Ljudem, ki volijo na podlagi logotipov, bi bilo pa potrebno volilno pravico odvzet. Ja, ja, vem, da se to ne da... Se pa strinjam s "Ponosom" glede odlične knjige Psihologija množice.

Bi bilo pa lažje, če bi se novinarji osredotočili na predstavitev kandidatov in njhovih konkretnih planov. Mojo idejo, da strankam pošljite vprašalnik z konkretnimi vprašanji in rezultate objavite kot primerjalno tabelo, da volilci dobimo vsaj nek občutek, kaj se skriva za strankinimi fasadami, so pohopsali na siolu in bodo objavili serijo prispevkov na tak način.
http://www.siol.net/novice/slovenija/vol
itve_2014/programi/2014/07/predvolilna_a
naliza_primanjkljaj.aspx

Škoda je edino to, da bi na MMC lahko take prispevke komentiral domnevno neodvisni medij, tam pa vso zadevo komentira bivši minister, kar komentarjem jemlje nekaj kredibilnosti, ker je vprašljiva pristranskost. Nikakor pa to direktno ne pomeni, da bodo ti prispevki pristranski.

Kakorkoli, tudi če te članke piše bivši minister, pa je to še vedno bolje in bolj pregledno kot na javnem mediju, kjer se bolj ukvarjate s formo (logotipi, plakati, frizurami, lepotnimi soočenji kot z vsebino. Pa ne mi rečt, da se ne da...
kapu
# 03.07.2014 ob 09:55
Kr fajn tele dnevne kolumne, razgalijo vso bistrost zaposlenih na MMC.
čak mal noris
# 03.07.2014 ob 22:28
@gesan

Preskoči "brrr ihtnež", če ne znaš prebrat, kar sem napisal. Ti prav nič, kot primer variant "na obeh straneh" sem omenil še Jankovića kot protiutež: Primerjalno.
Emsho
# 03.07.2014 ob 11:46
Tudi če bi tiste tabele na siolu komentiral janša ali jankovič, pameten bralec iz takšnega članka lahko potegne precej. Pod predpostavko, da so odgovori strank res tašni, kot so predstavljeni v tabeli. Tabela pove vse, kolikor vem, pa so bili odgovori in vprašanja v naprej pripravljeni in so morale sranke samo pokrižat s čim se najbolj strinjajo.
Iz takšnih analiz je možno videt, da so eni povsem nekonsistentni, zanimivo pa tudi to, da eni očitno živijo v povsem nerealnem svetu, ker bi hkrati imeli nezadolženo, učinkovito in vitko državo, pa se ne strinjajo z nobenim ukrepom :-)
PONOS
# 03.07.2014 ob 09:13
Preberite Gustave Le Bon Psihologija množice.Na tem temelji ves marketing in politična propaganda.Načrtno in znanstveno vam perejo um.
webman
# 03.07.2014 ob 08:59
Kater odgovor na volilnem lističu je torej pravi?
balistik1
# 03.07.2014 ob 08:59
Kdo sploh gleda ta politična jajca ?
SF010
# 03.07.2014 ob 07:57
Torej Nova Slovenija. Žal je edina predstavila program in ne opleta z Patrio in partizani.
ZeK
# 03.07.2014 ob 10:39
kapu

"bistrost"
janezdolzan
# 03.07.2014 ob 09:22
koga brigajo taki mnenjski članki?
Mar ne znamo misliti zase?

Naj nam postrežejo z dejstvi. Raziskovalnega novinarstva v Sloveniji pač ni.
Razen seveda, če je proti desnim.
Takrat postane goljufanje pri izpitu iz nemščine enakovredno kraji par milijard evrov...
PONOS
# 03.07.2014 ob 09:01
Ja danes je potrebno več vedit da se lahko pravilno odločiš in se ogneš vsem manipulacijam


Dober članek.
gesan
# 03.07.2014 ob 17:00
čak mal noris
# 03.07.2014 ob 08:58
@gesan

No, kot protiutež imaš pa POŠTENO od Zokija? Tudi tu je poštenja toliko, kot v srbskem pregovoru; tko o čemu, kurva o poštenju!
-----------------------------

Brrr ihtnež
A mi lahko pojasniš kaj imam jaz z tem patronom?
ProphetOrry
# 03.07.2014 ob 10:24
@Vixthra
točno to je problem. Toliko je strank, da bo na koncu itak cela zmešnjava. Ljudje se pa ne mormo poenott koga volt. Če bi se vedl koga bo večina volila bi jst tud njih volu.
Pa ne zarad programa ali česarkoli ampak zaradi birokratičnih težav, ki bi jih ta stranka mela pri vodenju države (sprejemanju zakonov ipd.). Sej če je slab zakon, bodo tako ali tako demonstracije in si lahko vlada premisle.
gesan
# 03.07.2014 ob 08:53
Vse deluje zgolj na osnovi všečnosti.
Že dolgo je jasno, da če ljudem rečeš v faco resnico, te večina zapusti.
Če jim pretkano nakladaš točno tisto kar želijo slišat, pa ti sledijo kot psički, ki so prepričani, da bodo dobili sladkorček, če bodo pridni.
Ne razumem kako so lahko ljudje še naprej tako naivni, da sledijo tiste, ki so že bili v vladah, ki so nas pripeljale vse po vrsti v to resnico, da je država pokradena od temeljev pa do neba.
Ni mi jasno.
Nekateri so v tem tako fanatični, da iz takšnih potegnejo celo svoje idole za katere si pulijo lase in se mečejo na tla kot razvajena frocad, ki jim ne ustrežejo starši v trgovini za prav vsako neumnost.

Sicer pa, politiko in gospodarstvo imamo točno takšno kot si jo zaslužimo.
Takšni smo!
Jaz poznam zelo zelo malo takšnih ljiudi, ki ne bi zlorabilo svojega položaja.

Smo imeli nagradno igro in vsi po vrsti, ki so nas poznali so pripomnili, da bi lahko nagradno igro malo priredili njim v korist.
V zameno pa bi lahko dobil kakšen kamionček ali dva šodra, ki ga vozi na gradbišče. Saj je itak samo mimogrede.

Kaj bi se zavedali, da je tudi naše dejanje lahko takšno, ki nekomu škoduje. Morda posledično tudi nam samim.

Saj navsezadnje, samo tisti, ki nima nič na vesti, lahko mirno spi.
To pa je temelj zdravja.

Pa lahko noč Slovenija
kaj_kaj?
# 03.07.2014 ob 08:41
Tako je. Nova Slovenija z Ljudmilo "prensem vse" Novak.

Ženska ni načelna. Ob tem konstantno ponavlja ene in iste floskule.
gesan
# 03.07.2014 ob 08:54
xavi
# 03.07.2014 ob 08:47
Voli modro - voli SDS. Zmaga na volitvah bo osvobodila Janeza Janšo in postavila Slovenijo spet na zemljevid svobode in demokracije.
----------------------------------------------

Eni pa res premorejo samo v modrostnem zobu vso svojo modrost.
boris kralj
# 03.07.2014 ob 06:59
Pomembni so
- programi, ki bi morali biti zavezujoči.
- da nas programi vodijo v prihodnost in ne nazaj v socializem.
- da bo uredila razmere v sodstvu
- da bo uzakonila striktno prepoved uporabe katerihkoli simbolov bivše Juge
- da bo izvoljena stranka skrčila državno upravo, ''pospravila'' med paragrafi, da bodo le-ti jasni, transparentni, jedrnati in prijazni do občana.
- da bo posodobila šolstvo na vseh nivojih
- uredila razmere v zdravstvu
- da bo uredila pogoje za življenje in ne, da bo državljane še naprej farbala, da je država tista, ki jim mora zagotoviti vse- od dela, do partnerja.
- da bo nemudoma privatizirala vse, kar je v državni lasti