Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 23 glasov Ocenite to novico!
Predčasne volitve
Bo izbira tokrat lažja in bolj premišljena, kot je bila na predhodnih volitvah? Foto: BoBo
       Statistično gledano volivci v resnici ne vemo, kaj bomo izvolili in kaj v resnici krogec okoli številke na naši glasovnici pomeni za našo prihodnost. Prav tako ne moremo izbirati, koga naj stranka pošlje v državni zbor, in ne vemo, kdo točno zastopa naš okraj po preštevanju in deljenju glasov med stranke.       
Jure Brankovič
Jure Brankovič je sodelavec v uredništvu Tarče. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Fantje z vseh vetrov

Kolumna Jureta Brankoviča
20. junij 2014 ob 06:28,
zadnji poseg: 20. junij 2014 ob 08:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izredne razmere. Tako nekako je čutiti življenje v novonastajajočih strankah zadnjih nekaj ur pred rokom za oddajo kandidatnih list za volitve v državni zbor. Ko ta rok poteče, se člani naborniških komisij, ki so po Sloveniji iskali kandidate, sprašujejo, koga vse in zakaj sploh so spravili na svojo listo. In upajo, da se za kandidati ne skrivajo zgodbe, kakršne vsak mandat vse bolj glasno padajo iz omar slovenskih poslancev.

Le majhen delež med njimi je namreč takšnih, ki jih v strankah res poznajo in so si možnost vstopa v državni zbor pridobili z leti brezmadežnega dela, lokalne strankarske aktivnosti in prepoznavnostjo v lokalnem okolju. Tudi zato na hitro zbrani "fantje z vseh vetrov" med mandatom poskrbijo, da ugled državnega zbora v javnosti še nekoliko pade.

Izredne razmere, v katerih se zadnje dni pred volitvami znajdejo politični prišleki, so slovenska tradicija, stara toliko kot politične stranke. V podobnem stanju so se leta 1990 znašle tudi novoustanovljene politične stranke, združene v Demos. Iz volilnega štaba v kleti stanovanjske hiše v Šiški so morali hitro poiskati takrat potrebnih 240 kandidatov, ki so nato prevzeli oblast. Zaradi veliko slabšega štartnega položaja od tedaj že obstoječih socialističnih organizacij je Lovro Šturm ob dvajseti obletnici osamosvojitve prve volitve označil celo kot nepoštene.

Zgodovina političnega gibanja v Sloveniji pa medtem kaže, da se v zadnjih dvajsetih letih ni spremenilo nič kaj ključnega. Če imate občutek, da se prav pred vsakimi volitvami rodijo nove stranke, imate prav. Empirični podatki, ki jih je v raziskavi zbrala fakulteta za družbene vede, kažejo, da na vsakih državnozborskih volitvah dobimo dve novi stranki v parlamentu. Nekoliko manj opazno na prav vsakih volitvah dve iz državnega zbora praviloma odideta. V povprečju nato od 4 do 5 strank oblikuje koalicijo, ki nato morda le izjemoma zdrži skupaj do konca mandata. Še več, del strank bo zamenjal predsednika, politiko, ime ali vse troje.

POLITIČNA STATISTIKA

7-8 strank je povprečno izvoljenih v državni zbor

4-5 strank povprečno oblikuje koalicijo

18 različnih strank je sestavljajo koalicije

2 novi stranki imamo povprečno po vsakih volitvah v DZ

2 stranki povprečno izpadeta iz DZ-ja ob vsakih volitvah

4,8 leta je povprečna aktualna dolžina mandata predsednikov 13 osrednjih strank


Glede na pretekle izkušnje lahko le pri SDS-u, SNS-u in DeSUS-u volivci pričakujejo, da bo imela stranka ob koncu mandata isto vodstvo, kot ga je imela ob izvolitvi. Trendi drugih kažejo, da so predsedniki - vsaj v zadnjem času - hitro pokvarljiva roba, ki jih gre redno menjevati. Ob dolgotrajnem predsedovanju Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki vodi stranko vse od nastanka 1991, imajo daljši mandat v bolj priljubljenih strankah le še Janez Janša (21 let), Karl Erjavec (devet let) in Ljudmila Novak (šest let). Kar pomeni, da ima večina vodstev strank komaj kaj tradicije, na podlagi katere bi lahko utemeljeno sklepali, kaj se bo z njimi zgodilo v prihodnje. Čeprav je v zadnji javnomnenjski raziskavi Tarče največ ljudi pri izbiri stranke stavilo prav na sposobnosti vodje, moralno ustreznost kandidatov, program stranke in dosedanje delo, je v praksi vse očitno povsem drugače.

Statistično gledano volivci v resnici ne vemo, kaj bomo izvolili in kaj v resnici krogec okoli številke na naši glasovnici pomeni za našo prihodnost. Prav tako ne moremo izbirati, koga naj stranka pošlje v državni zbor, in ne vemo, kdo točno zastopa naš okraj po preštevanju in deljenju glasov med stranke. Upamo lahko le, da bodo novoizbrani fantje vseh vetrov poslušali napev istoimenskega narodno-zabavnega ansambla. Ne pozabi domovine.

Jure Brankovič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
antipopulist
# 20.06.2014 ob 08:12
"Free Janša," pa dajte ga ne biksat no, saj ni Willy...

Dajte raje "Svoboda za Janeza," to se sliši močno!
seb123
# 20.06.2014 ob 06:37
Ustanavljanje novih političnih strank in pojavljanje kao novih fac na politični sceni je nateg za telebane. Tisti, ki se vsaj malo razumejo na politiko, vejo, da se stranke v demokratičnih ureditvah glede na temeljne ideološke in politične vzorce delovanja lahko uvršajo samo v tri strankarske družine: družino socialdemokratskih strank, družino konzervativno ljudskih strank in družino liberalnih strank. Temeljne razlike med tremi grupacijami so predvsem v 1) odnosu do vloge države v družbi (več davkov, manj davkov in posledično več oz. manj socialnih transferjev) in 2) odnosu do vrednot, na katerih temelji družbeni ustroj (svoboda posameznika, družina, nacija, religija …). Kakorkoli se vsaka nova stranka poimenuje, ne bi smela ubežati jasni opredelitvi glede na te temeljne politične dileme. Vse tri temeljne politične usmeritve imajo do raznih totalitarnih strank, kot so komunistična in fašistična ter do rušilno-anarhističnih strank povsem enako stališče in to je, da takim strankam v demokratičnih ureditvah ni mesta. Slovenija je v tem seveda specifikum, saj t. i. levica še ni in verjetno še dolgo ne bo zavzela jasnega stališča, da je bila prejšnja jugoslovanska družbena ureditev nedemokratična.

Ustanavljanje vedno novih strank na tranzicijski levici (o tem, ali je to dejansko levica, bi se dalo diskutirati) in ponujanje vedno novih obrazov ni nič drugega kot farbanje naivnih volilcev z namenom, da ostane na oblasti ena in ista opcija – tranzicijska levica kot recidiv komunistične partije. Novi obrazi, katerikoli že, se namreč ne morejo umestiti zunaj treh osnovnih blokovski delitev, zato bi jih bilo najprej treba vprašati (novinarji, ali res ne znate ali samo ne smete?), kakšen je njihov odnos 1) do komunizma kot totalitarnega režima (kot že rečeno je Slovenija v celi EU edina država, ki tega sistema še ni jasno, glasno in predvsem verodostojno obsodila), 2) do vloge države (davki) in 3) do razumevanja temeljnih družbenih vrednot. Ko bi ugotovili, da se vse nove face uvrščajo v t. i. levi politični blok, bi jih bilo treba vprašati, kaj lahko ponudijo novega, kar njim sorodne stranke že niso ponudile … in tukaj bi zmrznili (Cerar je bil na obeh dosedanjih soočenjih prav "bogi"). Skratka – nateg ... dodobra podprt s strani vseh dominantnih medijev. Vse samo zato, da druga politična opcija kljub katastrofalnim rezultatom prve, ne bi prevzela oblasti. Slovenci, spreglejte že enkrat in volite tiste, ki obljubljajo manj davkov, manj vmešavanja države v gospodarstvo, manj javnega sektorja in več odnosa do drugače mislečih.
kumimonster
# 20.06.2014 ob 06:40
seb123
Če sem prav razumel stanje na levici po tvoje ni dobro, spremembe pa tudi ne.
zemljemerec
# 20.06.2014 ob 06:47
Najprej bo treba ostro spremeniti zakonodajo za politike ki se usedejo na poslanski, sekretarski,županski,ministrski stol, da se ne obnašajo in delajo tako, kot da je funkcija njihov poštni predal z d.o.o. dokler bo stranka hotela.
popaj16
# 20.06.2014 ob 08:10
hecno, berem komentarje o Virantovi stranki in se je vsem dopadla, ampak ne, dajmo volit raje ostale kretene. jao.
KunteKinte
# 20.06.2014 ob 06:48
Politiki nimajo odgovornosti do volilcev..ustanavljanje novih strank je dobra stvar na levici..politiki s tem dobijo signal da so enostavno nadomestljivi...pač če ne zastopajo svojih predvolilnih programov jih bomo zamenjali ...politike je potrbno menjati kot nogavice..da enostavno dojamejo da nido nedotakljivi....Šoltes je glumac.. Cerar je za mene neznanka...mislim da je premalo odločen in hoče vsemm ugajati..,,ne Šoltes..ne Cerar me nista s svojim delom prepričala...
škoda da Klemenčič noče vstopit v politiko...menim da ima potencial...
dobro je bodo te volitve odnesle Zokija in njegovo kamarilo...neplačevanje davkov..korupcija..gosp kriminal so rak rana za drzavo in družbo...
Dokler kot družba ne bomo dojeli te nevarnosti..sam korupcijo postavljam ob bok prodaji mamil... dokler tega državljanji ne dojamejo se bomo vrteli v krogu...
felipesko
# 20.06.2014 ob 07:03
Najprej naj kandidirajo,tam kjer imajo prebivališče.Ne vem zakaj za njih veljajo veljajo druga pravila,da ja nekaj kalkulirajo?večina teh kandidatov na listah so že vnaprej določeni,kot kolateralna škoda,saj kandidirajo v neizvoljivih okrajih
frozen pingvin 2
# 20.06.2014 ob 07:05
smo že imeli v preteklosti zares, pozitivno slovenijo, itd, kjer so nam prodajali meglo o novi politiki in novih obrazih. isto je s tem cerarjem. on kot sam je že uredu. problem je, ker ima zadaj ogromno ljudi, ki so zgolj še enkrat več zamenjali stranko...in ki bodo verjetno zaradi lastnih interesov povzročili spet ogromno škode državi in razpad stranke.
robi82
# 20.06.2014 ob 08:19
Tega si ansambel ni zaslužil ! So preveč dobri in preveliko so naredili ,za našo domovino na gostovanjih po ameriki. Da bi jih sedaj primerjali z našimi blebetači !

ANSAMBEL FANTJE VSEH VETROV SO LEGENDE ! Slovenski" blebetači" pa rak rana naše domovine.
Avatar
# 20.06.2014 ob 08:32
Vaša levica je vnuk Šoltes,ki je bil z dedkovo
pomočjo izvoljen za EU poslanca in vam je ,potem
ko je dosegel,kar je hotel,pokazal sredinec..
in malce počasi misleči Cerar,ki ima v programu
dvig davkov in ponovno uvedbo nepremičnonskega
davka.Kdor je mazohist,ga bo volil.
Kvantni mehanik
# 20.06.2014 ob 08:26
"Fantje z vseh vetrov".

Jaz bi prej rekel "fantje z vsemi vetrovi".
Joe Malkovich
# 20.06.2014 ob 07:15
Fantje z vseh vetrov so pri meglenemu Cerarju. To bo še ena zgodba ala Virant.
lojal
# 20.06.2014 ob 07:24
Fantje z vseh vetrov

Samo pri SDS so stalni, isti.
fender6
# 20.06.2014 ob 07:29
Fantje z vseh vetrov so pri meglenemu Cerarju. To bo še ena zgodba ala Virant.

virantova zgodba, kakorkoli je bila žalostna, je bila še vedno nek presežek na naši zaplankano rdeče-črno politični sceni
ivy51
# 20.06.2014 ob 08:18
Dejansko bi morali zmanjšati število poslance vsaj za tretjino, mogoče celo na polovico in seveda spremeniti volilni sistem. Za začetek dvigniti volilni prag na 6% in obvezen preferenčni glas!

In kar je najpomembnejše zagotoviti profesionalnost in ne manipulacije medijev-novinarjev, tudi Brankoviča!

Nepopolna resnica je POPOLNA NERESNICA!
xavi
# 20.06.2014 ob 07:54
Cear je res nastopal kot izrabljena plošča. Mi smo novi. Moramo proučiti. Nevemo še.
Mi smo novi. Moramo proučiti. Ne vemo še....................O,joj. To so slabi obeti za državo,
Prava sreča, da imamo predvolilna soočenja, saj se ljudje razgalijo v pravi luči svoje nesposobnosti in s tem tudi volilcem nalijejo čistega vina
Žal mi je da so skriti centri oblasti končno uspešno eliminirali JJ, s čemer volitve ne bodo demokratične, še manj pa poštene.
Free janša
PONOS
# 20.06.2014 ob 10:03
Nobena stara ,nova stranka ne more narediti ničesar ker vsi morajo pluti tako kot piha lastnik.To je treba dojet ,potem je svet lepši in frustracije splošne in osebne izginejo ker veš da nisi kriv ampak da si enostavno na perfiden način ujet in nesvoboden.Se zavedaš pač da si suženj in da je potrebno nekaj spremeniti-da postaneš zopet svoboden-ko bo masa se tega zavedala-bodo prišle spremembe.
Imre
# 20.06.2014 ob 11:10
Pa kaj sanjate, ena lastovka še ne prinese pomladi. Ena sama stranka oz. njen vodja, pač ne more nič spremeniti, če nima 2/3 večine v parlamentu. No slednjega še dolgo ne bomo videli.
Je pa potrebno dvigniti parlamentarni prag, da pride čim manj strank v parlament. Na ta način bi bila koalicija močna in stranke bi bile prisiljene v sodelovanje. Največ 4-5 stran v parlamentu, jev danem trenutku in razmerah edina opcija za stabilizacijo razmer v naši državi.

Samo soočenje pa spet mlatenje prazne slame. Vsi obljubljajo in obljubljajo, a nič konkretnega. N novinarka pa tudi ni znala pritisniti nanje s konkretnimi vprašanji. Slednje pri copy-paste novinarjih tak ni nič novega.
Igranje z davki in Zujfom ne bo rešilo ničesar. Tu je edini konkreten bil Erjavec, ki zagovarja okrepljeno sodelovanje z zunanjimi partnerji, npr. Rusijo, Kitajsko. Treba je ustvarjat denar in dobiček, da se da kje jemati davke oz., da so sredstva za pokrivanje proračunskih lukenj za razne predvolilne akcije tipa tablični računalniki za vse šolarje!
Zakaj nikoli noben novinar ne vpraša, kak na delovna mesta mislijo ustvariti, v katerih panogah? Kje mislijo uporabiti družboslovni kader, ki ga je na tone? Zakaj še zaradi prezasičenosti trga na področju družboslovja ni uvedenih začasnih šolnin do sprostitve trga? Kaj je boljše, producirati nepotreben kader in "štancanje" brezposelnih ali "prisila" v šolanje za deficitarne poklice s šolninami za prezasčene študije? Kako mislijo spodbujati kmetijstvo brez ustreznega kadra? Kako naj izobraženi a povsem nekompetentni kader opravlja tako delo?
Najprej je treba uporabit danosti, ki jih imamo. Družboslovnega kadra je za izvoz, pa še vedno ni odjemalca tega kadra! Torej ustvariti institucijo, sektor, ki bo ta kader uporabljal, uvedba šolnin do normalizacije razmer. Enako tudi za naravoslovne poklice, kjer je enaka ali podobna problematika. Štipendije in zagotovitev dobro plačanih zaposlitev v poklicih, kjer kadra primanjkuje. Prestrukturiranje podjetij s pomladitvijo kadra in prerazporeditvijo zaposlenih s prenizko stopnjo izobrazbe na delovna mesta, ki ustreza njihovi izobrazbi. Znižanje starosti za upokojitev. Uvedba 6 urnega delavnika in dvoizmenskega dela povsod. V gradbeništvu in drugih fizičnih delih pa maksimalno 8 uni delavnik!
Kdo od teh, ki kandidirajo, bi uspel to spraviti skozi? Kdo sploh ima željo za to?
TineB
# 20.06.2014 ob 09:55
Folk je naiven. Ker misli, da ena nova stranka in en "nov obraz" na čelu vlade lahko naredita čudež in Slovenijo odrešita krize v trenutku oz v enem mandatu. A kdor ima kaj v glavi, mu je jasno, da so stvari preveč komplicirane, da bi bile tako enostavno rešljive. To je kriza, ki bo trajala vsaj generacijo ali dve - ali pa do naslednje katastrofe, ki bo vse na glavo obrnila.

Vse do takrat bo pa vse isto ... Le odtenki sive bodo drugi. A še vedno bo to ista barva. Problem je v folku - ker folk je država, ker folk je oblast, ker folk je birokracija, ker folk je zdravstvo, ker fok je šolstvo. Tam zaposleni ljudje so NAŠ FOLK. Niso Marsovci.

Cerar in SMC lahko zmagata. Celo absolutno večino lahko dobijo v DZ ... A spremenilo se ne bo NIČ. Vse dotlej, dokler se folk ne bo spremnil. In spremenil se bo le organsko (z menjavami generacij) ali pa prisilno, ko ga bo kaka katastrofa v to prisilila.

Torej, nasvidenje v naslednji isti zgodbo. Vedno znova in znova in znova in znova ...

In je vseeno, kateri in kakšni fantje sedijo v DZ. Ali so z vseh vetrov ali pa le z enega.
theClover
# 20.06.2014 ob 09:02
Kameleonka Melita Ž. sedaj v stranki SMC;) LOL drugače zelo zelo aktivna poslanka.
ivy51
# 20.06.2014 ob 08:29
&seb123

Odlično napisano.
Toda ob dejstvu, da je po uradnih podatkih 77 odstotkov odraslih funkcionalno nepismenih je težko pričakovati spremembe na bolje.
Zakaj se Erjavcu smeji?
tri barve: modra
# 20.06.2014 ob 07:27
Naredimo preizkus:
+ če boš volil levico (vključno s Cerarjem)
- če boš volil desnico (trojček)

hvala.
dydisi
# 20.06.2014 ob 12:01
Eni pišete, da to menjavanje strank na levici pomeni inteligenco in ne vem kakšno demokratičnost etc. Prej bi to obveljalo če bi se menjali ljudje in ne stranke kot take.

Sicer pa sam vidim problem levice drugje. Po odhodu Drnovška iz LDS-a so v ospredje priplavale različne frakcije stranke (in te frakcije obstajajo v vsaki večji stranki, ki imajo daljšo zgodovino prisotnosti v javnem življenju), ki so se potegovale za nasledstveno politiko stranke. Ker ni bilo nobenega tako močnega lika, kot je bil Drnovšek, ki bi z močjo avtoritete ohranil enotnost stranke, je le-ta razpadla na manjše dele (torej vsaj dve vidnejši stranki - stara LDS in Zares). SD se je ob tem okrepila in prevzela vlogo nosilne stranke na levici. Kdor se vsaj malo spozna na strankarstvo, ve, da mora stranka, ki zajema čim širši krog volivcev, preiti proti sredini. In tako se SD-jeva drža omehča (konec pakta s Kučanom: Pahor), na njeno mesto pa stopijo manjše stranke iz te politične opcije. Ker se stranke tako premeščajo, morajo ob tem spreminjati svojo politiko - od bolj kompromisne do bolj radikalne- s tem pa na nek način begajo same volivce, Da bi pridobile kar največ moči, te stranke pričnejo obljubljati nemogoče zadeve, ki se sicer slišijo odlično vendar preprosto niso izvedljive. in ko nastopijo izvrševat svoj program, prej ali slej preidejo v svoje nasprotje. Tako pride do nezaupanja, predčasnih volitev, kjer se ustvari nova stranka (Jankovič) s novo/starimi imeni in zopet všečnim programom. Tudi ta program pogori in z njim stranka. Polje se spet odpre. Tokrat jih je še več, ki misli, da lahko učinkovito nadomesti ta manko na levici. In evo, plejade strank na levi in vsaka po svoje sadi rožce in nikakor noče verjeti izkušnjam predhodnikov, da je realnost drugačna in bolj kruta.
To pa pomeni, da se bo morala pojaviti stranka ali ime z avtoriteto, ki bo volivcem na levi enkrat za vselej povedal, da levice kakršno si predstavlja večina levo usmerjenih, preprosto ni. Da je leva dosti bližje desni in da socialno enakost omogoča šele tržna neenakost. Žal a vendar tako.

Sem se omejil zgolj na levo opcijo, ker ta moment od tu prihaja največ novonastalih grupacij.
To mnenje je škrbina...dalo bi se še ogromno stvari dopolnit in širše obrazložiti.
GD
# 20.06.2014 ob 10:51
Po včerajšnji predvolilni oddaji na POP TV-ju, sem še bolj prepričan v veliko koalicijo med SMC in SDS. Tisti ki ne verjamete temu, si poglejte oddajo kjer je Cerar govoril o povezovanju z SDS-om...

Mislim da se bo prvič v zgodovini zgodila velika koalicija! Podpiram...
Torek
# 20.06.2014 ob 09:54
Zakaj nastajajo nove stranke. Volitve so, za večino ljudi, vse manj zanimive. Elite in podrepniki pa jih potrebujejo, brez njih ni ne, zlahka, pridobljenega luksuza in ne kastnega sistema. In če ne bi neprestano izumljali novih strank, udeležba na volitvah pade pod 20%, pa še to so večinoma 50 +, s srednjo ali poklicno izobrazbo, ki imajo interesanten pogled na svet …
Zato, novo nastale, stranke ne rešujejo le obstoja »levici«, ampak, prav tako, »desnici« in so edini način vzdrževanja nekega naivnega pričakovanja, da bo pa nekoč drugače, čeprav je, tudi tako kot je, čisto v redu, večina je za spremembe s figo v žepu, ali pa, če se pričnejo kje drugje, le pri njih ne …
PONOS
# 20.06.2014 ob 09:43
Volitve so farsa in iluzija.Politiki služijo le namenu ,da dobite občutek da o nečem odločate-odločate o nič imate le lastnike.Svoboden suženj je bolj dobičkonosen kot uporni suženj.
Nekateri vidijo rešitev in upanje v Cerarju ne dvomim da je pošten dečko.
Žal pa nima te moči da bo lahko kaj spremenil...postal bo lutka pod težo izsiljevanj kapitala,lobijev,EU,paraglobalne kapitalističnih -fašističnih organizacij tako da nima šans.Če se bo upal je protokol jasen.Mu bodo najprej "svetovali"ob neposlušnosti naprtili kako afero enostavno si bodo izmislili z lokalnimi opozicijskimi mediji z pomočjo tujih medijev ga bodo rastrgali.Če to ne bo uspelo se ga bodo lotili z nesrečam skritimi atentati če to ne, bo pa opozicijski prevrat...Menim da bo že pokleknil pri svetovanjih EU ,IMF,wtc,OECD ,bonitetnih agencij...
Pa lepe volitve;)
Leni
# 20.06.2014 ob 08:13
@seb123
Tvoj prvi odstavek je povsem korekten. A če si v zadnjem stavku prvega odstavka in v celotnem drugem odstavku tako veselo raztrgal "levico", daj še malo energije vloži v seciranje "desnice".
- Zakaj bi pa Slovenija morala obsoditi komunizem? A to potem pomeni, da moramo prekiniti vse stike npr. s Kitajsko? Ali so avtokratski režimi po svetu tudi totalitarni? Ali moramo tudi z njimi prekiniti vse stike? Ali je potrebno obsoditi tudi države in politične sisteme, ki finačno in vojaško podpirajo avtokratske in totalitarne režime? Je potrebno prekiniti stike tudi z njimi? Sam vprašam....
- Kaj imajo novi, mlajši politiki na levici s kom. partijo? Nekaj imajo morda njihovi starši, to pa še ne pomeni, da tudi oni. Ali morda ti seb123 razmišljaš z glavo svojih staršev ali s svojo glavo? Sam vprašam...
- Ali se seb123 strinjaš, da bi bilo potrebno vprašanje "Kakšen je vaš odnos do nacizma/fašizma in do domačih kolaborantov?" potrebno zastaviti tudi desnici?" Sam vprašam...
- Ali se seb123 strinjaš, da bi bilo potrebno vprašanje "Kakšen je vaš odnos do manjšin, kot so "homoseksualci", "tujci", "romi", "potomci priseljencev", "drugače verujoči"? potrebno zastaviti tudi desnici? Sam vprašam...

Moje mnenje je, da je prav, da se obrazi spreminjajo, saj se spreminjajo tudi časi. Stari in iztrošeni kadri ne ponujajo nič novega in desetletja govorijo eno in isto. Eni to sčasoma spoznajo in se vsaj umaknejo iz aktivne politike (še bolj cenim tiste, ki tudi pasivno ne vplivajo več na politično dogajanje), drugi tega ne priznajo nikoli in mislijo, da so sposobni za vse.
barbar2
# 20.06.2014 ob 07:34
To so bedarije. V italiji, ki ima primerljiv volilni sistem, je enako. Bistveno je da veš koga si ne želiš izvoliti.
TineB
# 20.06.2014 ob 11:07
@theClover

Imidž. Vse kar vidiš od Cerarja trenutno je ... projekcija. Imidž. Kako deluje na TV. In besede, kako on bi deloval, ko ... A realnost je dosti bolj kruta.

Spomni se npr Pahorja ali Brutuškove, predno sta postala predsednika vlad ... koliko pleteničenja itd, potem sta pa kaj hitro ugotovila, da ni stvar tako preprosta. Da se pač ne da delati stvari, ki jih zagovarjata, ker pač ni vse odvisno od njiju in njunih strank. Upoštevati je treba sindikate, pa kapitalske lobije, pa EU komisijo, pa male koalicijske partnerje pa ... In imaš hitro zvezane roke in pač začneš operirati znotraj parametrov. Ja, tako velik je razkorak med idejo in realnostjo.

In pri Cerarjo BO ISTO. Naj še toliko lepo govori in pleteniči, na koncu bo padel v isto godljo in doživel ISTO transformacijo kot Pahor in Bratuškova. Takšna je realnost. In zunanje sile so močnejše od želja in idej Mira Cerarja in njegove stranke. Žal.

Problem Cerarja je, da je teoretik. Ki se sicer zaveda pomena prakse, a izkušenj z njo nima (sori, svetovanje DZ na področju zakonodaje pač NI praksa) - in program so mu pisali TEORETIKI. Profesorji in asistenti s faksov. In ena mala grupica izbranih podjetnikov, ki pač ni reprezentativna in so njihove ideje le delno upoštevane v programu - in dosti manj kot npr ideje iz javnega sektorja in teoretične ekonomske ideje. In kot tak se Cerar ne bo znašel dobro na spolzkem političnem parketu. Relanost ga bo po glavi.

Janković dober operativec ... Hja. Je, če ima proste roke. To je predpogoj za njegovo učinkovitost in operativnost. V electi je imel proste roke - je bila njegova. V rokometnem klubu Krim je kot predsednik imel proste roke - in je bilo po njegovo. V Mercatorju si je izbral sodelavce in imel proste roke (nadzorni svet mu je vse potrdil) in še UVK in ATVP sta u šli na roko in banke tudi pri kreditih ... in v MOL je isto, saj imajo njegovi svetniki večino v svetu in potrjuejo kot po tekočem trako VSE, kar župan in uprava predlagata.
V koalciji - ko je treba sklepati kompromise in jih potem izvajati po dogovoru - pa Jankoviću ne gre. In v kolaiciji nima prostih rok. In tudi njegova notorična operativna sposobnost gre potem rakov žvižgat.

Dober vodja je tisti, ki se izkaže v neidelanih pogojih, ne pa v idelanih ... In Janković do sedaj še nikoli ni deloval v neidelanih pogojih (ko bi imel partnerje, ki bi mu določali stopnjo kompromisov).

Kar se pa projektov tiče ... Vsi so obsedeni z velikimi GRADBENIMI projekti. Wtf? Kaj pa informatizacija uprave, šolstva, zdravstva, davkarije? Izgradnja centralnih e-baz? Vsi bi samo zidali in gradili, drugo jim pa ni važno. Ne bi raje vlagali v zadeve z višjo dodano vrednostjo kot pa jo ima gradbeništvo? Infrastrukturo naj gradijo koncesionarji, če imajo za to interes. Država naj pa vlaga v informatizacijo in druge projekte Z VISOKO DODANO VREDNOSTJO. Ki bodo imeli za poseldico učinkovitejšo in vitkejšo javno upravo.

In namesto vlaganja v neke hude gromozanske gradbene projekte naj raje država omogoči MALIM in SREDNJIM podjetjem, da bodo lahko bolj dihala ... in tako zaposlovala, vlagala itd in bo delo za ljudi in tudi za gradbena podjetja. In ta podjetja so ponavadi v izvoz usmerjena in konkurenčna - bolj kot neki mastodonti, ki se živijo od domačega trga.

To "zaganjanje gospodarstva" z velikimi državnimi infrastrukturnimi projekti je zgrešeno in ne deluje dolgoročno. Je umetna stvar, ki traja toliko, kot traja projekt - korist od njega ima pa ponavadi le en sektor. Gradbeni & Co.
LosAlamos
# 20.06.2014 ob 10:26
Em ja. Izgleda, da pa le imamo eno vrlino (če jo lahko tako definiramo). Slovenci znamo dobro delati pod pritiskom, v stresu in v izrednih razmerah (pa po navadi zadnji trenutek).
theClover
# 20.06.2014 ob 09:48
JOKE!!!;) upam resno da v SMC ne bo prisklednih levičarjev, ker to bi mu pa res odvzelo vso integriteto. Vprašanje je le s katero stranko bi lahko najbolje deloval v koaliciji.
Kvantni mehanik
# 20.06.2014 ob 09:15
@theClover

Kameleonka Melita Ž. sedaj v stranki SMC;)

WHAT? Se šališ? Na plan z dokazi.
pajon
# 20.06.2014 ob 10:10
Zanimivo, ko sem prebiral Cerarjeve kandidate na listi, sem opazil ogromno ljudi - članstva z desnimi nazori in desnim razmišljanjem in delovanjem v njegovi stranki....Le kaj poreče levo volilno telo(levičarji ga najbolj podpirajo) na Mira Cerarja, glede na to, da so ga vzeli za svojega....???

Naslednji dnevi bodo še zanimivi!
tri barve: modra
# 20.06.2014 ob 09:38
@theClover

Kameleonka Melita Ž. sedaj v stranki SMC;)

WHAT? Se šališ? Na plan z dokazi.


Tole bi bilo pa rahlo neprijetno presenečenje.
svitos
# 20.06.2014 ob 08:52
Lift stranke! To so stranke katerih člani z vodstvom in verniki skupaj gredo v eno dvigalo... Aja kot občine, 210 strank bi mi morali posedovati...Vsaj! Saj nas je ogromno, celo 2 000 000 ali koliko že...
atlantis666
# 20.06.2014 ob 08:35
Slovenski politikanti nimajo odgovornosti do davkoplačevalskega denarja, so skorumpirani egoisti, ki bi za ščepec denarja ustrelili tudi lastne starše. Čas je, da jih javnost bolj drži odgovorne za porabo javnih sredstev in za doseganje rezultatov. Če ne, lahko državo razveljavimo.
Avatar
# 20.06.2014 ob 07:23
Včerajšnje soočenje na POP TV je res pokazalo politike
v realni luči. Cerar se je razgalil kot popoln analfabet, ki nima
pojma o vodenju države. Preden bo on opravil pripravništvo,
bo država že potopljena. Ko prideš na oblast moraš v vse že
znati ne pa, da se pričneš šele učiti kako se država vodi.

Žal so edinega, ki je sposoben potegniti državo iz dna kamor
je padla, spolitizirani sodniki s politično sodbo eliminirali.
Za Slovenijo to pomeni nadaljne propadanje na obroke in
konec demokracije.
Free Janša
oliva
# 20.06.2014 ob 10:39
@Leni (8:13), podpis.
komentatorka ena
# 20.06.2014 ob 10:12
Vsi ljudje, ki jih poznam, bomo volili gospoda Cerarja !!!!!!!!!!!!

Za zdravo, normalno in moralno Slovenijo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sempetrc
# 20.06.2014 ob 09:39
Množica strank pomeni, da ne bo nič bolje!
fender6
# 20.06.2014 ob 07:03
eni so toliko obremenjujejo s tem, kako so levičarji kao glupi, ker padajo vedno na nove face. Za mene je to znak vsaj neke inteligence, s tem izražajo nezadovoljstvo nad dosedanjimi "svojimi" predstavniki. Pri desnici tega ni opazit, ker častijo svoj kult kot največji opranoglavci.
aaaaahaaaa
# 20.06.2014 ob 10:11
<3*SDS*<3
ksmith
# 20.06.2014 ob 08:32
Upam da si pri Cerarju vzamejo čas za izbiro kandidatov in sodelavcev, on ima šanse za zmagat volitve in sedaj se bo hotla vsaka pijavka prisesat k njemu.
komentatorka ena
# 20.06.2014 ob 10:12
Ljudje, Miro Cerar poziva, naj mu zaupamo !!!!!!!!!!! Zaupamo !!!!!!!!!!!!!!
SamoRes
# 20.06.2014 ob 08:52
Bomo videli, če smo res tako zarukan narod kot je videti. Nekateri bi volili obsojenca in tiste, ki so že pokazali da ne znajo. Saj razen Cerarja sploh ni izbire.
ffffff
# 20.06.2014 ob 08:53
Dva predlog z Bob leta:

Ljudmila Novak:
"Ko se ti mudi, ne iščih novih poti.... in Sloveniji se mudi."

Lojze Peterle:
"Na podeželju vidim veliko Evrope v Ljubljani pa veliko Jugoslavije."

Volimo za Evropo, volimo za Slovenijo, volimo Nsi!
theClover
# 20.06.2014 ob 10:06
@TineB
"Folk je naiven. Ker misli, da ena nova stranka in en "nov obraz" na čelu vlade lahko naredita čudež in Slovenijo odrešita krize v trenutku oz v enem mandatu."

Deloma se strinjam, ampak vseeno mi deluje M. Cerar le človek. ki ima neko višjo stopnjo kulture in preudarnosti, kar je bilo včeraj dobro vidno, na soočenjih, ko je izgledal kot kakšen nebogljenček med "sharki" ( v bistvu pa edini ni navajen igrati klovna v tem cirkusu ), da lahko ponese vsaj raven diskusij na pomembne in esencialne zadeve, kar se tiče države. Bo pa potreboval dobrega partnerja v koaliciji. Meni osebno bi mu dobro prišel Z.J. ( čeprav verjetno ni povsem čist ) je pa dober pragmatik in operativec in morda bi drug drugemu prav prišla. MC dvigne etiko ZJ in ZJ dvigne pragmatizem MC.
Jure Brankovič
link
Drugorazredna tema
29
9. april 2015 ob 22:22 Bliskavice v državnem zboru bodo spremljale še zadnji korak sage o ničemer.
Več novic ...
Kazalo