Standard & Poor's je bonitetne ocene znižal devetim državam. Foto: EPA
Standard & Poor's je bonitetne ocene znižal devetim državam. Foto: EPA

Po mnenju analitikov se zadolženi Evropejci lahko tolažijo: lahko bi bilo namreč se slabše. Vlagatelji so imeli dovolj časa, da so se pripravili na slabe novice, saj je S & P zaradi poglabljanja krize v območju evra že decembra z znižanjem bonitetne ocene zagrozil 15 članicam območja evra.

Zaradi predčasnega opozorila znižanje bonitetnih ocen omenjenim državam ni povzročilo panike na finančnih trgih. Evropske borze in newyorški Wall Street so petkovo trgovanje sicer sklenili s padci. Vendar pa so bili padci precej manjši kot poleti in jeseni, ko je evropska dolžniška kriza začela vznemirjati trge.

Slabi naslovi za kakšen dan ali dva
"Ljudje so vedeli, kaj se pripravlja, in gre le za eno bonitetno hišo," je pojasnil Marc Chandler iz investicijske banke Brown Brothers Harriman. Po mnenju Jacoba Funka Kirkegaarda z raziskovalnega inštituta za mednarodna gospodarstva Peterson pa bodo nižje bonitetne ocene povzročile "slabe naslove za dan ali dva".

S & P je znižal bonitetno oceno devetim evropskim državam, tudi Sloveniji. Za eno stopnjo je bonitetno oceno znižal Franciji (z AAA na AA+), Avstriji (z AAA na AA+), Malti (z A na A-), Slovaški (z A+ na A) in Sloveniji (z AA- na A+), za dve stopnji pa Španiji (z AA- na A), Cipru (z BBB na BB+), Italiji (z A na BBB+) in Portugalski (z BBB- na BB).

Ocena dodaten pritisk na evro
Vendar pa utegne imeti nižja bonitetna ocena Francije po mnenju analitikov posledice, saj bo na preizkušnji začasni evropski mehanizem za zagotavljanje stabilnosti v območju evra - ta je namreč tako močan, kot so države, ki vanj prispevajo, in Francija je za Nemčijo druga največja vplačnica. Sklad utegne zaradi tega za posojila plačevati višje obrestne mere, zaradi česar bi višje obresti lahko plačevale tudi države, ki črpajo iz tega mehanizma.