Digitalizacija je naša prihodnost, zato je treba storiti vse za njen razvoj, je dejala nemška kanclerka Merkel. Foto: Reuters
Digitalizacija je naša prihodnost, zato je treba storiti vse za njen razvoj, je dejala nemška kanclerka Merkel. Foto: Reuters

Nemška kanclerka je v sredo v svojem uradu na večerji gostila Hollanda, Junckerja, pa tudi predsednika Evropske industrijske zveze Benoita Potierja in 20 izvršnih direktorjev največjih evropskih podjetij. Tema pogovorov sta bila digitalni razvoj in uvajanje digitalizacije v državah Evropske unije.

Digitalizacija je naša prihodnost, zato je treba storiti vse za njen razvoj, je na tiskovni konferenci po srečanju in pred delovno večerjo dejala Angela Merkel. Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, je nemška kanclerka poudarila, da je Evropska komisija postavila ambiciozen načrt, zdaj so na potezi države članice in Evropski parlament.

Gre za digitalno agendo, katere glavni cilj je razviti digitalni enotni trg za večjo rast in storilnost v Uniji do leta 2020. Hollande je dejal, da Nemčija in Francija pri razvoju digitalne agende sodelujeta od leta 2014 in da je ta za razvoj evropske družbe in nova delovna mesta ključna.

Zbrani so na srečanju razpravljali tudi o tem, kako naprej po odločitvi Velike Britanije za izstop iz EU-ja. Angela Merkel je dejala, da so se na neuradnem vrhu v Bratislavi dogovorili, da gredo naprej kot 27-terica, in začrtali nekaj smernic gospodarskega razvoja. Tudi Hollande je vrh v Bratislavi označil kot nov impulz, kot nov delovni načrt, brez Velike Britanije, z zelo konkretnimi koraki.