Bančna tajnost je v Avstriji zagotovljena z ustavo. Foto: EPA
Bančna tajnost je v Avstriji zagotovljena z ustavo. Foto: EPA

Luksemburg se je po pritisku zaradi svojega statusa davčne oaze odločil, da bo od leta 2015 drugim članicam EU-ja zagotovil dostop do podatkov o računih na domačih bankah. Luksemburški premier Jean-Claude Juncker je v sredo zagotovil, da je bančni sektor pripravljen na spremembe.

"Finančni sektor ne temelji popolnoma na bančni tajnosti," je poudaril in dodal, da spremembe ne bodo pomenile njegovega zatona.

Po veljavnih evropskih pravilih, ki jih je potrdil tudi Luksemburg, si morajo članice unije pomagati v boju zoper izogibanje plačevanju davkov. V ta namen so se zavezale k izmenjavi podatkov o bančnih računih.

Zdaj se je na udaru znašla Avstrija, tudi znana po bančni tajnosti, čeprav za razliko od Luksemburga in Cipra, ki ga je prenapihnjen bančni sektor spravil na rob bankrota, depoziti tujcev v naši severni sosedi igrajo le manjšo vlogo.

Fekterjava kaže s prstom na druge
Čeprav je Dunaj v torek napovedal, da se bo z EU pogajal o odpravi načela bančne tajnosti za tujce, pa je v petek finančna ministrica Maria Fekter dejala, da bodo še naprej vztrajali pri bančni tajnosti.

Fekterjeva je prepričana, da ni potrebna avtomatska izmenjava podatkov, kot je to primer v drugih državah, saj bi to med drugim predstavljalo tudi kršitev pravice do zasebnosti.

"Avtomatska izmenjava podatkov vključuje obsežno vmešavanje v pravico do zasebnosti. Država tako vohlja globoko v zasebne zadeve imetnikov računov," je pojasnila.

Avstrijska ministrica je kritiko usmerila v druge države, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, ker dovoljujejo davčne oaze. "Velika Britanija ima veliko centrov za pranje denarja in davčnih oaz po svojo neposredno pravno pristojnostjo Otočje Channel, Gibraltar, Kajmanski otoki, Deviški otoki," je ponovila že slišane obtožbe.

V strahu za ruski denar
Poslanec opozicijskih Zelenih Peter Pilz je dejal, da je italijanska mafija, še posebej kalabrijska združba Ndrangheta, pred leti Avstrijo uporabljala za svoj center za pranje denarja in oprala dve milijardi evrov.

"Zdaj gre predvsem za ruski denar. Veliko bank je strah, da bodo Rusi vzeli svoj denar in pobegnili v Azijo," meni Pilz.