Moštvo Robinov Hoodov? Krizno-nogometno postavljeni (od leve proti desni) italijanski predsednik Mario Monti, francoski predsednik Francois Hollande, španski predsednik Mariano Rayoj in nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Moštvo Robinov Hoodov? Krizno-nogometno postavljeni (od leve proti desni) italijanski predsednik Mario Monti, francoski predsednik Francois Hollande, španski predsednik Mariano Rayoj in nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Ciper
Že samo ciprska banka Marfin Popular Bank je imela v letu 2011 zaradi izpostavljenosti grškim trgom 2,5 milijarde evorv izgube. Primerjava: Skupina NLB je lani poslovala z 239 milijoni evrov izgube, medtem ko je matica pridelala levji delež, in sicer kar 233 milijonov evrov izgube. Foto: EPA
Z vizijo nad krizo

Po nekaterih ocenah naj bi bilo 6 milijard evrov potrebnih za proračun, 2 milijardi pa za banke. "Toda to je optimistično. Bolj verjetno bo potrebnih 7 in 3 milijarde," za Reuters navaja neimenovani uradniški vir v Bruslju. Ciprski letni BDP znaša 17,3 milijarde evrov. Po višini mu sledita le Malta in Estonija.

Banke na sredozemskem otoku so močno izpostavljene z dolgovi obremenjeni Grčiji, ugiba pa se, da je Nikozija evrsko skupino za pomoč prosila šele, ko sta ji posojilo zavrnili Kitajska in Rusija. Zadnja je konec leta 2011 Cipru sicer že posodila 2,5 milijarde evrov, kar naj bi zagotovilo finančno vzdržnost v letu 2012. Za leto 2013 pa ne.

Predsednik Demetris Christofias je zaradi domnevne neodločnosti pri odzivanju na prežečo krizo tarča ostrih kritik opozicije. Slaba popotnica za ciprsko predsedovanje Evropski uniji, ki nalogo konec junija prevzema od Danske. "Gre za tragično naključje," je za nacionalni radio dejal eden izmed ciprskih poslancev.

Ciper je po Grčiji, Irski, Portugalski in Španiji peta država (evroskupino sestavlja 17 članic), ki je na EU naslovila uradno prošnjo za pomoč.


Sestanki velike četverice pred petkovim vrhom
V pripravi pred pomebnim vrhom Evropske unije konec tedna se bodo zvečer v Parizu sestali finančni ministri Francije, Nemčije, Italije in Španije. Jutri naj bi se sestala Angela Merkel in Froncoise Hollande.

V pisarne predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuyja, predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, predsednika evroskupine Jean-Clauda Junckerja ter prvega moža Evropske centralne banke Maria Draghija pa prihajajo izvlečki skupnega poročila, po katerem naj bi se v srednjeročni prihodnosti oblikovala enotna evropska blagajna in izdaja evropskih obveznic - s čimer bi se projekt fiskalne unije pravzaprav izvedel do konca.

Z vizijo nad krizo