Kljub privolitvi v ostre varčevalne ukrepe, v katere je Cipras privolil kljub jasnemu nasprotovanju grške javnosti, ohranja grški premier visoko podporo. Foto: EPA
Kljub privolitvi v ostre varčevalne ukrepe, v katere je Cipras privolil kljub jasnemu nasprotovanju grške javnosti, ohranja grški premier visoko podporo. Foto: EPA
false
Več kot 60 odstotkov grških državljanov je zavrnilo nadaljnja varčevanja, grška vlada pa je pod hudim pritiskom mednarodnih upnikov kljub temu vanje privolila. Foto: EPA

Potem ko bo grški parlament glasoval o drugem svežnju ukrepov, bo vlada "nemudoma nadaljevala pogajanja z institucijami, EU-jem, ECB-jem in IMF-om, ki naj bi trajala najpozneje do 20. avgusta", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica vlade Olga Gerovassili.

Grški parlament je prejšnji teden potrdil prvi sveženj ukrepov, grška vlada pa je poslancem in poslankam danes poslala predlog drugega zakonodajnega svežnja. Parlament bo o njem odločal v sredo.

Drugi sveženj med drugim v grški pravni red vnaša evropska pravila o reševanju bank, ki so bila sprejeta leta 2013, ko so se v težavah znašle ciprske banke. Pravila zagotavljajo jamstvo vlog v znesku do 100.000 evrov. Poslanci bodo odločali tudi o spremembah civilnega pravosodnega sistema, s katerimi naj bi pospešili postopke in zmanjšali njihove stroške.

T. i. reformni ukrepi so pogoj za začetek pogajanj o tretjem svežnju posojil, ki bi bil lahko vreden do 86 milijard evrov.

Cipras ohranja priljubljenost
Kljub težkemu sporazumu z upniki, v katerega je kljub jasnemu nasprotovanju novemu varčevanju, izraženemu na referendumu, privolil Aleksis Cipras, je grški premier še vedno zelo priljubljen. Kot poroča Associated Press (AP), uživa 40-letni politik skoraj 60-odstotno podporo. AP še poroča, da njegova priljubljenost priča o tem, da je njegovo upiranje upnikom naletelo na razumevanje pri ljudstvu, sitem od zunaj vsiljenega žrtvovanja.

Eden izmed vodilnih raziskovalcev javnega mnenja v Grčiji Elias Nikolakopoulos je po poročanju AP-ja dejal, da je morda prezgodaj meriti stopnjo Ciprasove priljubljenosti, a da ta izvira iz vtisa javnosti, da se je boril in delal največ, kar je lahko. "Ljudje pravijo, da se je vsaj boril," je dejal Nikolakopoulos.

Ciprasu gre v korist tudi dejstvo, da je njegovo karizmatično vodenje trenutno brez konkurence. Opozicijske stranke so namreč še vedno v tranziciji po izgubi podpore zaradi preteklega sprejemanja varčevalnih ukrepov.

Podpora vladi pa bo po mnenju analitikov na pravem preizkusu jeseni, ko bodo davkoplačevalci začeli čutiti vso silo novih varčevalnih ukrepov.

Javnomnenjska raziskava, objavljena konec tedna, na katero se sklicuje AP, sicer kaže, da bi, če bi bile volitve danes, z lahkoto zmagala Ciprasova Siriza, sicer notranje razdeljena na podpornike in nasprotnike novih ukrepov zategovanja pasu.