ECB ohranja ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni. Foto: EPA
ECB ohranja ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni. Foto: EPA

Na kongresu evropskih bank v Frankfurtu je Draghi zatrdil, da je ECB odločen v boju zoper nizko stopnjo inflacije in šibko konjunkturo v evrskem območju storiti vse, kar je v njegovi moči. S tem si osrednja finančna institucija evrskega območja pušča na široko odprta vrata za obsežen program odkupovanja državnih obveznic, poimenovanem kvantitativno sproščanje.

Trenutni ukrepi ECB-ja so usmerjeni v prizadevanja za razbremenitev bank z odkupovanjem kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, kar naj bi bankam ustvarjalo prostor za novo kreditiranje. Številni analitiki so sicer prepričani, da ti ukrepi ne zadoščajo, in ugiba se, ali bo ECB dodatno odkupoval tudi obveznice podjetij.

"Storili bomo vse, kar moramo, da kolikor hitro je mogoče, zvišamo stopnjo inflacije in inflacijska pričakovanja - kot od nas zahteva tudi mandat cenovne stabilnosti," je poudaril Draghi. Če tega cilja ne bodo dosegli oziroma se bodo pojavila dodatna tveganja za cenovno stabilnost, bo ECB okrepil pritisk in razširila kanale, preko katerih ukrepa, pri čemer bodo po Draghijevih besedah spremenili obseg, hitrost in sestavo odkupov.

Rast cen v evrskem območju že več mesecev občutno zaostaja za ciljno mejo ECB-ja, postavljeno tik pod dvema odstotkoma. Nizka inflacija utegne zavirati gospodarsko rast, podjetja in potrošniki namreč v pričakovanju padanja cen odlašajo z naložbami in nakupi.