Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napadel Evropsko unijo, ker je kritizirala nedeljske aretacije številnih domnevnih nasprotnikov turške vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napadel Evropsko unijo, ker je kritizirala nedeljske aretacije številnih domnevnih nasprotnikov turške vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ekrem Dumanli
Zadržali so 24 ljudi, tudi odgovornega urednika največjega časopisa v državi Ekrema Dumanlija. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
mediji v Turčiji
"Svobodni mediji ne morejo biti utišani", se glasi sporočilo na letaku. Turške oblasti želijo z aretacijami očitno utišati kritično poročanje nekaterih medijev v državi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Glavna tarča nedeljske racije sta bila Samanyolu TV in časopis Zaman, ki sta povezana z gibanjem Hizmet turškega klerika Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA in velja za nasprotnika aktualnih turških oblasti. Med priprtimi so tudi policisti, prav tako so aretirali odgovornega urednika Zamana Ekrema Dumanlija. Tri zaposlene televizije Samanyolu so medtem že izpustili.

Črni dan za turško demokracijo
Časopis Zaman je nedeljsko akcijo že označil kot črni dan za turško demokracijo. Tudi drugi časniki so izrazili skrbi, da gre za poskus utišanja medijev. Turške oblasti namreč poskušajo utišati kritične medije, med katerimi je bil najbolj odmeven ravno Zaman, ki je poročal o korupcijskih aferah, v katere naj bi bili vpleteni ministri in celo sam predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Ta že od lani preganja domnevne Gülenove privržence, ki so bili nekoč njegovi zavezniki. Erdogan "gülenistom" očita, da vodijo "vzporedno državo" in želijo strmoglaviti turško vlado. Hizmet zavrača vse očitke. Tožilstvo je v nedeljo zaukazalo pridržanje skupno 31 osumljencev. Očitajo jim ponarejanje, prirejanje dokazov in oblikovanje kriminalne mreže, ki deluje proti državi.

Erdogan žuga Evropi
Na dogodke v Turčiji se je odzvala Evropska unija, ki je kritizirala Erdoganove poteze. "EU se ne more vmešavati v korake, narejene v pravnih okvirih in proti elementom, ki ogrožajo našo nacionalno varnost," je dejal Erdogan v prvem komentarju po nedeljskih aretacijah. "Naj se brigajo zase," je pristavil turški predsednik.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini in evropski komisar za sosedsko politiko in širitev Johannes Hahn sta racije in prijetje predstavnikov medijev v skupnem sporočilu označila kot dejanja proti evropskim vrednotam in v nasprotju s svobodo medijev.

"Pravijo, da gre za svobodo medijev, a ta s tem nima ničesar," je zatrdil Erdogan in aretiranim novinarjem očital, da so del kriminalne mreže, ki želi strmoglaviti vlado. "Na elemente, ki ogrožajo našo varnost, se bomo ustrezno odzvali, tudi če gre za predstavnike medijev," je še dejal.