Erjavec je spomnil na primere, ko Hrvaška ni spoštovala svojih zavez iz mednarodnih pogodb, kot je dunajska pogodba o nasledstvu. Foto: BoBo
Erjavec je spomnil na primere, ko Hrvaška ni spoštovala svojih zavez iz mednarodnih pogodb, kot je dunajska pogodba o nasledstvu. Foto: BoBo
Piranski zaliv
Ustna obravnava na arbitražnem sodišču naj bi se začela junija. Foto: EPA

Po podpisu memoranduma na Mokricah marca lani je nato Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Slovenski zunanji minister je prepričan, da pri podpisu memoranduma ni bilo vse odvisno od hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, ampak tudi od hrvaškega premierja Zorana Milanovića.

"Ne želim reči, da je ravno ministrica Pusić odgovorna za to. Če bi šlo samo za njo, sem prepričan, da si ona želi odnose, kot bi morali biti. Mislim, da si je ona intimno želela takšno rešitev, za kakršno smo se dogovorili. Sicer pa razumem tudi, da ima politika širšo dimenzijo in da ni vse odvisno od zunanje ministrice," je v pogovoru za reški Novi list povedal Erjavec.

Na vprašanje, ali je imel v mislih hrvaškega premierja Milanovića, je odgovoril pritrdilno in dodal, da je bil problem kontinuitete v pogajanjih, ker ga je takratni slovenski premier Janez Janša izključil iz pogajanj.

Erjavec je zatrdil, da Slovenija ne bi nikoli podpisala memoranduma, če bi vedela, da bo ustavitev postopkov proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih le začasna. Sam si je sicer vedno prizadeval za čim boljše odnose med državama, a so se ti ohladili, ko sta si državi vsaka na svoj način interpretirali memorandum.

"Moram priznati, da sem osebno prizadet nad tem, da ministrica Pusić trdi, da je bilo ves čas jasno, da bodo postopki ustavljeni za leto oziroma dve," je dejal in zatrdil, da se s Pusićevo nista nikoli pogajala o tem, da bodo postopki ustavljeni samo začasno.

"Prijatelji se ne pogovarjajo na tak način"
Erjavcu je po lanskem srečanju s Pusićevo v Zagrebu ostal grenak priokus, ker ni dobil odgovora na številna vprašanja glede memoranduma, ki ga v Zagrebu ne priznavajo kot mednarodno pogodbo. "Prijatelji se ne pogovarjajo na tak način," je dejal in potrdil, da zaradi tega takrat ni ostal na kosilu s Pusićevo.

Slovenski zunanji minister spoštuje odločitev hrvaške kolegice o zavrnitvi slovenskega predloga za javno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem, ki bo odločalo o meji med državama.

"To ni bil slovenski manever. Menim, da gre za zgrešeno priložnost, ki bi šla lahko v korist javnosti obeh držav. Šlo je za dobronamerni poskus, da bi zagotovili večjo transparentnost postopka," je dejal.

Erjavec je še dejal, da bo Slovenija spoštovala vsako odločitev arbitražnega sodišča ne glede na izjave predsednika SDS-a Janeza Janše, da arbitražno sodišče ne bo opravilo svoje naloge, če ne bo določilo povezave Slovenije z odprtim morjem.

"Ne verjamem, da bomo prišli v položaj, da bomo morali zavrniti odločitev arbitražnega sodišča," je izpostavil in tudi sam izrazil prepričanje, da je vitalni interes Slovenije neoviran izhod na odprto morje.

"Slovenija je v svoji zgodovini vedno imela pristop do odprtega morja in ni pravično, da bi ga izgubila zaradi razpada nekdanje države," je izjavil.