Zunanji minister Karl Erjavec je naklonjen priznanju Palestine, vendar le če bo zanj doseženo široko soglasje znotraj Slovenije. Foto: BoBo
Zunanji minister Karl Erjavec je naklonjen priznanju Palestine, vendar le če bo zanj doseženo široko soglasje znotraj Slovenije. Foto: BoBo

Zunanji ministri držav članic EU-ja so na zasedanju v Bruslju presodili, da je bližnjevzhodni proces mrtev in ga je treba znova obuditi, vendar EU ne bo sprejel nobenega sklepa o Palestini, saj je to v pristojnosti posameznih članic.

Erjavec je prepričan, da rušenje palestinskih naselij in gradnja izraelskih naselbin onemogočata politično rešitev, čeprav nekateri ministri EU-ja menijo, da bi bilo izraelske naselbine mogoče ob ustreznem dogovoru tudi zrušiti. Erjavec sicer pričakuje, da se bo proces za priznavanje Palestine prej ali slej začel tudi v okviru EU-ja, vendar vsaj za zdaj možnosti za enotno stališče EU-ja ne vidi.

Erjavec pa je ob tem prepričan, da je zaradi nezmožnosti za politično rešitev konflikta med obema državama treba izvesti ustrezen pritisk na Izrael in priznanje Palestine bi pomenilo prav tak pritisk. Erjavec tudi nima zadržka, da bi bila Slovenija med prvimi članicami, ki bi priznale Palestino, vendar le, če bi za to obstajalo široko soglasje znotraj Slovenije.

Za priznanje Palestine se zavzema tudi Združena levica, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko. Priznanju Palestine pa so naklonjeni tudi v koalicijskem SD-ju. Državo Palestino je v preteklosti že priznalo 8 članic EU-ja iz Vzhodne Evrope in Sredozemlja - Bolgarija, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija. Izmed zahodnoevropskih držav se je za priznanje poleg Švedske odločila le Islandija, ki ni članica EU-ja.