ERT še naprej ne oddaja zakonito in na svojih frekvencah, saj Samarasova vlada ne spoštuje odločitve sodišča, ki je razveljavilo nenadno razpustitev grške radiotelevizije. Foto: MMC RTV SLO
ERT še naprej ne oddaja zakonito in na svojih frekvencah, saj Samarasova vlada ne spoštuje odločitve sodišča, ki je razveljavilo nenadno razpustitev grške radiotelevizije. Foto: MMC RTV SLO

Grška koalicija še vedno ni dosegla dogovora o usodi javne radiotelevizije ERT, ki jo je vlada pred tednom dni čez noč ukinila, sodišče pa je v tem tednu to odločitev razveljavilo. Kljub temu so frekvence ERT še vedno zatemnjene, radiotelevizija oddaja ilegalno, na drugih frekvencah in na spletu. Špela Novak
Sinočnji pogovori predsednikov treh koalicijskih strank grške vlade so se po treh urah in pol končali brez dogovora o ponovnem odprtju javne radiotelevizije, ki ga je odredilo grško sodišče. Grška koalicija naj bi pogovore nadaljevala danes. Odločitev o ukinitvi ERT je v Grčiji povzročila tudi politično krizo in država se je po zgolj letu dni od prejšnjih znašla soočena z možnostjo novih predčasnih volitev. Koalicijski partnerici Nove Demokracije premiera Antonisa Samarasa, socialisti in Demokratična levica, namreč ukinitvi nasprotujeta. Za protizakonito jo je spoznalo tudi grško sodišče. Kljub temu usoda ERT ostaja nejasna, vlada pa odločitve sodišča ne spoštuje. Vseh več kot 2600 zaposlenih je dobilo odpoved, in čeprav ne glede na to nadaljujejo svoje delo, še vedno ne morejo oddajati na svojih uradnih frekvencah. Vlada je javno radiotelevizijo ukinila po prejemu zahteve tako imenovane trojke, da mora do konca poletja odpustiti 2500 javnih uslužbencev, do konca prihodnjega leta pa mora biti v javnem sektorju še 15.000 manj zaposlenih. Grški premier želi novo javno radiotelevizijo oblikovati z manj kot polovico dosedanje delovne sile.

Pogovori predsednikov treh koalicijskih strank grške vlade so se po treh urah in pol končali brez dogovora o ponovnem odprtju javne radiotelevizije, ki ga je odredilo grško sodišče. Odločitev o ukinitvi ERT-ja je v Grčiji povzročila tudi politično krizo in država se je po zgolj letu dni od prejšnjih znašla soočena z možnostjo novih predčasnih volitev.

Koalicijski partnerici Nove Demokracije premierja Antonisa Samarasa, socialisti in Demokratična levica, namreč ukinitvi nasprotujeta, tudi grško sodišče je odločilo, da je protizakonito. Kljub temu usoda ERT-ja ostaja nejasna, vlada pa odločitve sodišča ne spoštuje, saj vztraja, da je ERT mrtva entiteta.
Vseh več kot 2.600 zaposlenih je že dobilo odpoved. Čeprav ne glede na to nadaljujejo svoje delo, še vedno ne morejo oddajati na svojih uradnih frekvencah. Vlada je javno radiotelevizijo ukinila po prejemu zahteve tako imenovane trojke, da mora do konca poletja odpustiti 2.500 javnih uslužbencev, do konca prihodnjega leta pa mora biti v javnem sektorju še 15.000 manj zaposlenih. Grški premier želi novo javno radiotelevizijo oblikovati z manj kot polovico dozdajšnje delovne sile.

Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je del t. i. trojke, je sporočil, da pri njih niso predlagali zaprtja grške nacionalne radiotelevizije ERT. "Nedavne odločitve v povezavi z državno televizijo so bile sprejete v (grški) vladi," je poudaril tiskovni predstavnik IMF-ja Gerry Rice.

Program reševanja Grčije je podprt s posojili IMF-ja in vključuje reformo javne uprave. "A ta program ne vsebuje specifičnih priporočil o odločitvah, ki vključujejo državna podjetja," izjavo IMF-ja povzema francoska agencija AFP.