ZDA in EU so se o TTIP-u pogajali tri leta, obe strani pa sta želeli pogajanja končati letos, a obstajajo številna nesoglasja. Foto: Reuters
ZDA in EU so se o TTIP-u pogajali tri leta, obe strani pa sta želeli pogajanja končati letos, a obstajajo številna nesoglasja. Foto: Reuters

Konec tedna je v javnosti dvignila veliko prahu izjava nemškega podkanclerja Sigmarja Gabriela za nemško televizijo ZDF, da so pogovori o čezatlantskem sporazumu o trgovini in naložbah (TTIP) med EU-jem in ZDA propadli, "saj se Evropejci nismo želeli ukloniti ameriškim zahtevam".

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je dejal, da je nadaljevanje pogajanj o sporazumu pravilna pot kljub različnim pogledom, ki jih imata do pomembnih vprašanj EU in Washington. Navedbe o propadu pogajanj so zanikali tudi pri Evropski komisiji. Kot so sporočili, se "žoga še vedno vrti". Tiskovni predstavnik Komisije Margaritis Schinas je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil, da ugotavljajo napredek. Dodal je, da pogajanja res vstopajo v ključno fazo, a je Komisija ob ustreznih pogojih sporazum pripravljena končati do konca leta.

Okvir TTIP-ja do leta 2017
Omenjeni sporazum bi vplival na okoli 800 milijonov ljudi in naj bi ustvaril največje svetovno prostotrgovinsko območje. Tajna pogajanja trajajo že tri leta, obe strani pa si prizadevata, da bi bili okviri začrtani še pred letom 2017, ko bo ameriški predsednik Barack Obama zapustil Belo hišo, Francijo in Nemčijo pa čakajo volitve.

Šoltes poziva slovenske občine
V zvezi s TTIP-jem se je oglasil tudi evropski poslanec Igor Šoltes ter na Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije naslovil poziv k razglasitvi slovenskih občin za območja brez TTIP-ja. Kot je zapisal, bi s tem slovenske občine sledile zgledu že skoraj 2.000 evropskih lokalnih skupnosti, ki so se že pridružile vseevropski kampanji za območje brez omenjenega sporazuma.

Šoltes je v pozivu poudaril, da sporazumi TTIP, Ceta in Tisa pomenijo grožnjo demokraciji in imajo številne negativne posledice, ki bodo daljnosežne in se bodo odrazile tako na evropski, nacionalni kot tudi lokalni ravni. "Sporazumi TTIP, Ceta in Tisa v prvi vrsti dajejo prednost interesom velikih podjetij pred interesi ljudi, njihovemu zdravju in varstvu okolja ter želijo tako v imenu kapitala in gospodarskih interesov združiti nezdružljivo".