"Slovenija je zaprta, vase zagledana družba, svet se konča na Karavankah. V starih članicah EU so evropske teme osrednje, pri nas pa zadnje ali pa jih sploh ni," pravi Kacin. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

Poslanci smo most med Slovenijo in institucijami EU, zato moram potovati in biti doma. Skoraj vsak ponedeljek delam v Ljubljani, kadar zasedamo v Strasbourgu, pa sem v pisarni v Ljubljani vsak petek. Moje delovno mesto je na treh lokacijah, če bi živel le v Bruslju, bi bil za Slovenijo izgubljen.

Jelko Kacin
"Potrebujemo konvencijo o prihodnosti Evrope, na prvi sem že sodeloval pred vstopom Slovenije v EU, žal pa zaključki še vedno niso uresničeni, ker so ljudje na referendumih v dveh državah zrušili evropsko ustavo. Zato smo žal manj učinkoviti," je prepričan Kacin. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

"Nikamor nisem skočil, še vedno sem v ALDE in LDS, tam bom tudi ostal. Žal Svet LDS ni mogel sklepčno odločiti o kandidaturi, časa je zmanjkovalo, zato sem vložil listo. Me pa LDS podpira in tega ne skriva," je o odločitvi, da na teh volitvah ne bo na čelu liste svoje domače stranke, ampak bo v vnovičen volilni boj odšel s svojo listo, povedal Jelko Kacin. Volilno kampanjo tako financira sam, saj mu LDS ne more pomagati, "donacij pa ni prav veliko." Predlagatelj liste je košarkarski strokovnjak Zmago Sagadin.

V naslednjih dneh se nam pridružite v naši spletni klepetalnici tudi z drugimi nosilci kandidatnih list na prihajajočih evropskih volitvah.

Kacin za predsednika Evropske komisije podpira Guya Verhofstaadta, ki je v imenu njihove politične skupine v evropskem parlamentu "ves čas zahteval od Evropske komisije in Sveta EU, torej šefov držav in vlad, veliko več solidarnosti pri ukrepih", ki jih države sprejemajo za preboj iz gospodarske krize. Kacin je tako prepričan, da je treba zaposliti več ljudi, saj bodo "samo novozaposleni plačevali prispevke, brez tega ne bomo mogli izplačevati pokojnin. Zato se moramo osredotočiti na mlade." V Sloveniji pa moramo po njegovem mnenju ponovno okrepiti srednji sloj, sicer bomo vsi tonili v revščino.

Celotni klepet z Jelkom Kacinom preberite tukaj.

Za to bi bilo potrebnega več sodelovanja med politiki, kar je praksa v Evropskem parlamentu. "EU in kolegom iz drugih političnih skupin ne kažem jezika, jih ne napadam, pač pa z njimi sedim, sodelujem, povezujem in iščem kompromise in jim pomagam zagovarjati skupne predloge tudi v njihovih skupinah. Zato moje vsakoletno poročilo o napredku v Srbiji podpre od 540 do 560 poslancev. To je drugačen način dela kot pri nas doma. Tu poslanci napadajo, rušijo in blokirajo, mi pa problemov ne ustvarjamo, ampak jih rešujemo." Evropska unija po njegovem mnenju potrebuje več koordinacije, saj se trenutno vlade se med seboj blokirajo, ker ne razmišljajo o interesih skupnosti.

V spletni klepetalnici MMC-ja se je odzval tudi na izjavo, ko je svoje delo poslanca, ki ne ve, kje bo po koncu mandata, primerjal s prekarnim delom. To je razburilo predvsem mlade. "Izjava je bila vzeta iz konteksta, odzval sem se na trditev mladega kolega, ki je trdil, da je bila v Jugoslaviji v 50. letih polna zaposlenost, in to za nedoločen čas. Tisti časi so že zdavnaj za nami, sanjati centralno plansko gospodarstvo socialistične Jugoslavije je danes utopija. Seveda pa izjavo obžalujem, uporaba termina prekerec je bil več kot lapsus."

Poslanci smo most med Slovenijo in institucijami EU, zato moram potovati in biti doma. Skoraj vsak ponedeljek delam v Ljubljani, kadar zasedamo v Strasbourgu, pa sem v pisarni v Ljubljani vsak petek. Moje delovno mesto je na treh lokacijah, če bi živel le v Bruslju, bi bil za Slovenijo izgubljen.