Podporo resoluciji so izrazile skupine socialistov in demokratov (S & D), liberalcev (Alde), levice (GUE/NGL) in Zelenih. Največja politična skupina, Evropska ljudska stranka (EPP), medtem zastopa stališče, naj se vprašanje spolnih in reproduktivnih pravic prepusti državam samim. Foto: EPA
Podporo resoluciji so izrazile skupine socialistov in demokratov (S & D), liberalcev (Alde), levice (GUE/NGL) in Zelenih. Največja politična skupina, Evropska ljudska stranka (EPP), medtem zastopa stališče, naj se vprašanje spolnih in reproduktivnih pravic prepusti državam samim. Foto: EPA
postinor - 2, jutranja tabletka, kontracepcija
Poudarjen je enostaven dostop do kontracepcije in splava. Foto: EPA

Le dva dni po mednarodnem dnevu žena so sprejeli nezavezujočo resolucijo, s katero želijo spodbuditi spremembe za enakost med spoloma. Politika in zakonodaja se mora korenito spremeniti, so prepričani. Za resolucijo je glasovalo 441, proti pa 205 poslancev.

Čeprav je bil dosežen že velik napredek, je še veliko področij, ki zahtevajo ukrepanje. Treba se je zavzeti za zmanjšanje razlik v plačilu za isto delo, odpravo kariernih omejitev, povečanje ekonomske neodvisnosti, olajšanje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, preprečevanje nasilja, pa tudi dostop do kontracepcije in splava.

Je ženska lastnica svojega telesa?
Najspornejši del resolucije je tisti, ki poudarja, da morajo imeti ženske popoln nadzor nad svojim spolnim in reproduktivnim zdravjem in vse pravice odločanja. Zlasti enostaven dostop do kontracepcije in splava.

V številnih članicah EU-ja, kot so Irska, Poljska in Malta, splav ni v celoti legaliziran in tako ostaja občutljiva tema. Mnenja se krešejo na točki, ali je pomembnejša pravica ženske, da odloča o lastnem telesu, ali pa pravica še nerojenih otrok do življenja.

Podobna resolucija lani zavrnjena
Lansko resolucijo s podobno vsebino so ravno zaradi razhajanja glede vprašanja splava zavrnili. Avtorja lanske resolucije, socialista Marca Tarabello (S & D) je tokratni razplet pozitivno presenetil, "Navdušen sem, da lahko popravimo položaj, s tem da potrdimo pravico žensk, da nadzorujejo lastna telesa."

"Kaj če bi bili moški tisti, ki bi rojevali otroke? Če bi bilo tako, sem prepričana, da bi že dolgo imeli možnost odločati o lastnih telesih," pa se je spraševala poslanka Anna Hedh (S & D).

Diametralno nasprotno mnenje je zastopal evropski poslanec Bernd Lucke, vodja nemške evroskeptične stranke Alternativa za Nemčijo. Splav je označil za sporno pravico. Ubijanje še nerojenih otrok je v nasprotju s pravico do življenja, je prepričan.

Podporo resoluciji so izrazile skupine socialistov in demokratov (S & D), liberalcev (Alde), levice (GUE/NGL) in Zelenih. Največja politična skupina, Evropska ljudska stranka (EPP), medtem zastopa stališče, naj se vprašanje spolnih in reproduktivnih pravic prepusti državam samim.

Slovenski poslanci deloma ZA, deloma vzdržani
Med slovenskimi poslanci iz EPP-ja nihče ni glasoval proti resoluciji. Lojze Peterle in Patricija Šulin nista glasovala, Romana Tomc in Milan Zver sta se vzdržala. Resolucijo je podprl Franc Bogovič, pa tudi poslanci iz drugih političnih skupin, Tanja Fajon, Ivo Vajgl in Igor Šoltes.

Katoliška peticija proti
Pred glasovanjem so v Federaciji združenj katoliških družin v Evropi pripravili peticijo, v kateri so poslance pozvali proti sprejetju resolucije. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so organizatorji po lastnih navedbah zbrali več kot 60.000 podpisov.