Barnier se bo popoldne sestal s premierjem Mirom Cerarjem. Foto: EPA
Barnier se bo popoldne sestal s premierjem Mirom Cerarjem. Foto: EPA
Na obisku glavni pogajalec EU-ja za brexit

Premier Miro Cerar je v Ljubljani sprejel glavnega pogajalca Evropske komisije za pogajanja z Veliko Britanijo o brexitu Michela Barnierja. Cerar se zavzema za ohranitev trdne Unije.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da se je Cerar odločno zavzel za ohranitev enotnega skupnega trga z vsemi štirimi svoboščinami ter ohranitev ravni aktualne evropske finančne perspektive. Barnier je ob tem Cerarja seznanil s konceptualnimi in proceduralnimi pripravami na pogajanja.

Premier je Barnierju pojasnil, da bo Slovenija posebej pozorna pri delu pogajanj, ki se nanašajo na aktualni evropski proračun. Ta bi moral po njegovi oceni ostati na isti ravni. Cerar je prav tako opozoril, da je ob pogajanjih treba nadaljevati razpravo o prihodnosti EU-ja. Britanski odhod bi moral biti priložnost za okrepitev kohezivnosti in moči Unije.

Začetek najpozneje marca 2017
Barnier je med drugim že obiskal Francijo in Nemčijo ter prejšnji teden tudi Irsko. Njegovi obiski potekajo brez izjav za medije, razlog je po navedbah diplomatov preprost. Trenutna Barnierjeva naloga je namreč poslušati, kakšna so stališča in pričakovanja držav članic, ki ostajajo v Uniji, predvsem, kje so rdeče črte, ki jih države članice ne nameravajo prestopiti. Prav tako gre za razpravo o pogajalskih izhodiščih, ki jih - tudi zaradi moči v pogajanjih - diplomati ne želijo razkrivati strani, s katero se bodo predvidoma od prihodnjega poletja pogajali.

Britanska premierka Theresa May je namreč napovedala uradno sprožitev postopka izstopa v prvi četrtini prihodnjega leta - pri čemer na Otoku še ni jasno, ali bo za uradno sprožitev postopka izstopa dovolj vladna odločitev, ali bo morala za to pridobiti še soglasje parlamenta. Barnierjev obisk v Ljubljani sledi oceni predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da ne obstaja trši ali mehkejši brexit, temveč da sta mogoča samo izstop ali neizstop iz Unije.

Pri Evropski komisiji sicer niso privrženci tovrstne logike, saj govorijo o tem, da nismo v vojni z Londonom in da je treba najti ustrezen brexit. Glavni pogajalec komisije sicer v zadnjih tednih, odkar je prevzel to vlogo, le malo govori – pred dnevi je nastopil na neki razpravi o evropski obrambi – zavzel se je za sodelovanje na obrambnem področju – tudi z vzpostavitvijo do štirimilijardnega evropskega obrambno-naložbenega proračuna – z besedami, če ne bomo držali skupaj, bomo pogubljeni, in glede brexita dejal, da njegova ekipa ne gradi svojih pristopov na podlagi agresije ali želje po maščevanju.

Na obisku glavni pogajalec EU-ja za brexit