Predvsem v malih članicah opozarjajo, da bi ob hitri odpravi tarif za gostovanje imeli prednost  veliki mednarodni operaterji, ki poslujejo v več članicah in bi se lahko z drugačno organizacijo izognili izpadu dohodka. Foto: EPA
Predvsem v malih članicah opozarjajo, da bi ob hitri odpravi tarif za gostovanje imeli prednost veliki mednarodni operaterji, ki poslujejo v več članicah in bi se lahko z drugačno organizacijo izognili izpadu dohodka. Foto: EPA

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo za digitalno gospodarstvo Günther Oettinger je upal na napredek že ob robu petkovega zasedanja ministrov za telekomunikacije, a preboja ni bilo. Komisija in članice pravijo, da je žogica na strani Evropskega parlamenta, a tudi med državami so različni pogledi o tem, kje so možnosti kompromisa.

Uporabniki si seveda želijo, da jim za uporabo mobilnih storitev med gostovanjem v tujini ne bi bilo več treba plačevati dodatnih stroškov. Tudi komisar Oettinger poudarja, da "če nam bo to uspelo, bo to zgodovinski korak k pravemu notranjemu trgu". Že takoj bo koristil ljudem, uporabnikom, na srednji rok pa tudi telekomunikacijskim podjetjem, je prepričan.

A članice in parlament o tem ne najdejo soglasja. Parlament zahteva odpravo s prihodnjim letom, države šele poleti 2018. Nekatere se namreč bojijo, da bi takojšnja odprava stroškov gostovanja vodila v višje cene telefoniranja doma, saj bi podjetja na ta načini pokrivala izpad dohodka. V južnih članicah Unije velik del dohodka dobijo z gostovanjem turistov v njihovih omrežjih in potrebujejo čas za prilagoditev novim pravilom.

Predvsem v malih članicah opozarjajo, da bi ob hitri odpravi tarif za gostovanje imeli prednost veliki mednarodni operaterji, ki poslujejo v več članicah in bi se lahko z drugačno organizacijo izognili izpadu dohodka. Tako bi lahko iz trga izrinili male, na domači trg usmerjene operaterje. Tudi za Slovenijo bi bilo zato pomembno, da najprej celovito analizirajo veleprodajni trg in da pri rešitvi upoštevajo tudi interese malih držav oziroma operaterjev.

Nekatere države naj bi bile pripravljene privoliti v hitro odpravo stroškov gostovanja v zameno za popuščanje pri svobodnem internetu, ki je tudi del tega zakonodajnega svežnja. A za Slovenijo bi kompromisi pri tem vprašanju lahko pomenili, da bi se zmanjšala raven zaščite nevtralnosti interneta, zato pri tem vztraja pri zadržkih.

Tudi evropski parlament je doslej zagovarjal nevtralnost interneta, a članice pričakujejo, da bo svoja stališča podrobneje opredelil. "Zdaj mora parlament pokazati voljo za dogovor, države smo pripravljene na kompromis," je dejal predsedujoči svetu, Latvijec Anrijs Matiss.

Ali jim bo pogajanja uspelo končati do poletja, še ni jasno.

Iz Bruslja Erika Štular, Radio Slovenija