Evropska unija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Telefon
Predvsem v malih članicah opozarjajo, da bi ob hitri odpravi tarif za gostovanje imeli prednost veliki mednarodni operaterji, ki poslujejo v več članicah in bi se lahko z drugačno organizacijo izognili izpadu dohodka. Foto: EPA

Dodaj v

"Halo, v tujini sem, bodiva kratka." Stroški gostovanja za zdaj ostajajo.

Ali jim bo pogajanja uspelo končati do poletja, še ni jasno
14. junij 2015 ob 08:28,
zadnji poseg: 14. junij 2015 ob 09:13
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Države članice Evropske unije in Evropski parlament nadaljujejo pogajanja o odpravi stroškov gostovanja v mobilnih omrežjih druge članice, tako imenovanega roaminga.

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo za digitalno gospodarstvo Günther Oettinger je upal na napredek že ob robu petkovega zasedanja ministrov za telekomunikacije, a preboja ni bilo. Komisija in članice pravijo, da je žogica na strani Evropskega parlamenta, a tudi med državami so različni pogledi o tem, kje so možnosti kompromisa.

Uporabniki si seveda želijo, da jim za uporabo mobilnih storitev med gostovanjem v tujini ne bi bilo več treba plačevati dodatnih stroškov. Tudi komisar Oettinger poudarja, da "če nam bo to uspelo, bo to zgodovinski korak k pravemu notranjemu trgu". Že takoj bo koristil ljudem, uporabnikom, na srednji rok pa tudi telekomunikacijskim podjetjem, je prepričan.

A članice in parlament o tem ne najdejo soglasja. Parlament zahteva odpravo s prihodnjim letom, države šele poleti 2018. Nekatere se namreč bojijo, da bi takojšnja odprava stroškov gostovanja vodila v višje cene telefoniranja doma, saj bi podjetja na ta načini pokrivala izpad dohodka. V južnih članicah Unije velik del dohodka dobijo z gostovanjem turistov v njihovih omrežjih in potrebujejo čas za prilagoditev novim pravilom.

Predvsem v malih članicah opozarjajo, da bi ob hitri odpravi tarif za gostovanje imeli prednost veliki mednarodni operaterji, ki poslujejo v več članicah in bi se lahko z drugačno organizacijo izognili izpadu dohodka. Tako bi lahko iz trga izrinili male, na domači trg usmerjene operaterje. Tudi za Slovenijo bi bilo zato pomembno, da najprej celovito analizirajo veleprodajni trg in da pri rešitvi upoštevajo tudi interese malih držav oziroma operaterjev.

Nekatere države naj bi bile pripravljene privoliti v hitro odpravo stroškov gostovanja v zameno za popuščanje pri svobodnem internetu, ki je tudi del tega zakonodajnega svežnja. A za Slovenijo bi kompromisi pri tem vprašanju lahko pomenili, da bi se zmanjšala raven zaščite nevtralnosti interneta, zato pri tem vztraja pri zadržkih.

Tudi evropski parlament je doslej zagovarjal nevtralnost interneta, a članice pričakujejo, da bo svoja stališča podrobneje opredelil. "Zdaj mora parlament pokazati voljo za dogovor, države smo pripravljene na kompromis," je dejal predsedujoči svetu, Latvijec Anrijs Matiss.

Ali jim bo pogajanja uspelo končati do poletja, še ni jasno.

Iz Bruslja Erika Štular, Radio Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
oziris.va
# 14.06.2015 ob 09:22
... in potrebujejo čas za prilagoditev novim pravilom.

Bla-bla-bla.

Bojijo se izpada zaslužka? Pa saj je zgoraj itak napisana rešitev:
Nekatere članice EU se namreč bojijo, da bi takojšnja odprava stroškov gostovanja vodila v višje cene telefoniranja doma, saj bi podjetja na ta načini pokrivala izpad dohodka

Kakorkoli, v vsakem primeru bodo zvišalevali cene tudi v prihodnosti. Vedno se najde nek izgovor.
Follow Me
# 14.06.2015 ob 14:32
Lujze se bori za nas !
velenjcan
# 14.06.2015 ob 13:22
izo

# 14.06.2015 ob 12:26
Prijavi neprimerno vsebino torej vse tiste pogodbe ipd, ki so jih naredili, so samo pesek v oči? verjetno lepo sovpade tudi z vsemi temi prevzemi operaterjev po vzhodni evropi ipd.
ker potem bo cenejše in boljše press.


običajne marketinške finte. če kdo misli, da se telekom zato prodaja, da bo za stranke cenejši, mu želim še na mnoga leta...
AM
# 14.06.2015 ob 22:48
Menim da se za nas ne bo nič spremenilo.
Večina nas ima zakljupljene enote ali pa neomejeno število klicev v omrežju operaterja.

Ko si v drugem omrežju pa itak ekstra plačuješ.
Samo tarifo za notranje klice bodo dvignili na višjo raven, ki jo pa ob zakupljenih porabah itak ne bomo dosegli.

Bo pa zaslužil Cinven, ko bo Telekom prodajal naprej.

Zakaj nismo počakali s prodajo telekoma leto ali dve. Potem bi sr veliki operaterji stepli zanj.
izo
# 14.06.2015 ob 12:26
torej vse tiste pogodbe ipd, ki so jih naredili, so samo pesek v oči? verjetno lepo sovpade tudi z vsemi temi prevzemi operaterjev po vzhodni evropi ipd.
ker potem bo cenejše in boljše press.
liliputput
# 14.06.2015 ob 11:29
... in tako bomo še vedno črne ovce evropske birokracije, ki namerno vzdržuje višje tarife zaradi česar bodo mobilni stroški še vedno nesramno visoki.
mb128
# 14.06.2015 ob 09:13
A ni Peterle nekaj ko so bile lani volitve za EP da bodo padli vsa gostovanja vsepovsod v Eu že z decembrom letošnjega leta?! Če se to ne bo zgodilo, a ga bomo pozvali k odstopu?!
Kajti, poznam par oseb, ki ga je volila ravno zaradi tega!
Katera stranka je Peterle? A Nsi? A niso vsi tam POŠTENI?!
Kazalo