Desnosredinska vlada je prekinila proces približevanja Islandije Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO
Desnosredinska vlada je prekinila proces približevanja Islandije Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO

Kot je še pojasnil Sveinsson, so že razpustili vse pogajalske skupine in o tem ne bo več nobenega srečanja s predstavniki EU-ja.

Evropska unija pa je že odločila, da Islandija ne bo več prejemala nakazil v okviru instrumenta za predpristopno pomoč, je še dejal Sveinsson. EU je namreč po tem, ko je Islandija leta 2009 zaprosila za članstvo v Uniji, državi iz tega okvira za leto 2013 namenila 5,8 milijona evrov.

Aprila letos je na parlamentarnih volitvah slavila evroskeptična desnosredinska koalicija, ki je obljubljala, da bo končala postopek pridruževanja Uniji. "Vlada je glede tega soglasna. Proces smo ustavili, ničesar nismo zaprli, želimo pa izboljšati našo komunikacijo in okrepiti vezi z EU-jem, ne da bi k njemu pristopili," je še pojasnil Sveinsson.

Najbolj kritičnega vprašanja morebitnega pristopa, ribolova, pa se strani sploh nista lotili. Če bi se katera izmed prihodnjih vlad odločila znova zagnati pogajanja, bi namreč naletela na močno nasprotovanje islandske javnosti vključitvi otoka v skupno evropsko ribiško politiko.