Jandroković je bil zunanji minister v vladi Iva Sanaderja in njegove naslednice Jadranke Kosor. Foto: EPA
Jandroković je bil zunanji minister v vladi Iva Sanaderja in njegove naslednice Jadranke Kosor. Foto: EPA

V pogovoru za hrvaški tportal.hr je Jandroković dejal, da bi morala hrvaška vlada storiti več za umik slovenske blokade, ki izhaja iz spora o Ljubljanski banki.

Do zdaj je hrvaško pristopno pogodbo ratificiralo 20 od 27 članic EU-ja, medtem ko so se Nemčija, Nizozemska in Danska odločile, da z ratifikacijo počakajo do spomladanskega poročila Evropske komisije o izpolnjevanju zavez za polnopravno članstvo v EU-ju.

Tportal dodaja, da bo vstop v EU vprašljiv, če poročilo ne bo v celoti pozitivno, Slovenija pa bo potem dobila argument več za svoja prizadevanja, da v sporu o Ljubljanski banki vsili svoje stališče.

Jandroković je prepričan, da bo Hrvaška izpolnila deset pogojev, ki jih je Bruselj postavil Hrvaški v jesenskem poročilu, in poudarja, da se je treba osredotočiti na Slovenijo. Hkrati je dejal, da si hrvaška vlada ne prizadeva za to, da bi uredila spor s Slovenijo.

"Slovenija ne bo osamljena"
Nemčija je napovedala, da bo hrvaško pristopno pogodbo ratificirala šele na začetku junija, kar po mnenju Jandrokovića pomeni, da Slovenija ne bo ostala osamljena.

Nekdanji vodja hrvaške diplomacije je dejal, da Slovenija ne bo ostala v zaledju in da se zadeva lahko dodatno zaplete. Ob tem je spomnil, da so tudi tuji diplomati kritizirali hrvaško vlado zaradi pasivnosti.

"Ne vem, kaj počne zunanja ministrica (Vesna Pusić), vendar pa za premierja Milanovića vem, da nič ne dela, ker se s slovenskim premierjem Janezom Janšo pogovarjata o vremenu in smučanju," je Jandroković spomnil na izjave hrvaškega premierja po srečanju z Janšo v Bruslju konec lanskega leta.

Sam je prepričan, da bi morala Hrvaška poleg dvostranskih pogovorov lobirati pri partnerjih in zaveznikih, da bi Slovenijo spodbudili k rešitvi spora.

"Če bomo prišli v časovno stisko, bi se lahko zgodilo, da bo hrvaška vlada popustila slovenskim zahtevam, da ne bi zamudila vstopa v EU," meni Jandroković.