Evropska unija
Slovensko - avstrijska meja
Avstrija je vnovič podaljšala izredni nadzor notranje schengenske meje, kar po novem velja do 19. maja. Slovenske kritike in vprašanja pri Evropski komisiji za zdaj ne najdejo ustreznega naslovnika. Foto: Reuters
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl zavrača slovenske očitke, ki jih ne more razumeti, saj skrbi za varnost Avstrijcev. Foto: BoBo

Dodaj v

Kickl: Nadzor meje s Slovenijo zagotavlja varnost Avstrijcev

Minister slovenskega stališča do nadzora meje ne more razumeti
12. oktober 2018 ob 13:28,
zadnji poseg: 12. oktober 2018 ob 19:05
Luxembourg - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je na vrhu notranjih in pravosodnih ministrov v Luksemburgu znova zavrnil slovenske kritike zaradi podaljševanja nadzora na meji.

Minister Kickl je poudaril, da slovenskega stališča ne more razumeti in da je njegova naloga zagotoviti varnost Avstrijcev. Da zunanja meja ni dovolj varna, dokazuje tudi današnja razprava o krepitvi mejne straže, je še dodal minister iz Svobodnjaške stranke.

Tudi Slovenija ima pomisleke
Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar je v Luksemburgu pojasnil slovenske pomisleke glede predloga za vzpostavitev stalne evropske enote 10.000 varuhov meje do leta 2020. Ti se nanašajo na merila za določitev števila uslužbencev, ki bi jih prispevala posamezna država, vprašanje izvršnih pooblastil, financiranje in časovni načrt.

Po predlogu komisije naj bi Slovenija prispevala okoli 200 uslužbencev, kar po besedah ministra "ni sprejemljivo". Podobne pomisleke so izrazile tudi nekatere druge države, med njimi Francija, Danska, Grčija, Švica in vse države iz naše okolice.

.

Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo, ki je po prepričanju slovenske strani povsem neutemeljen, je po besedah avstrijskega notranjega ministra učinkovito sredstvo za zagotavljanje varnosti Avstrijcev. Notranje meje bodo nadzorovali, dokler ne bo ustrezno delovala zunanja meja, je ponovil dobro znano avstrijsko stališče.

Avaramopulos: Čas, da se to konča
Dejstvo, da notranji ministri EU-ja danes v Luksemburgu razpravljajo o krepitvi evropske mejne in obalne straže za utrditev zunanje meje, je po Kicklovem mnenju dokaz, da obstajajo očitne pomanjkljivosti na zunanji meji. "To ni najbolj zaželena možnost, vendar pa gre za jasna pričakovanja ljudi," je še poudaril Kickl.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ponovil, da je "čas, da se to konča", saj da podaljševanje notranjega nadzora spodkopava schengenski režim prostega pretoka ljudi, storitev in blaga, ki je najbolj otipljiva korist evropske integracije. A na vprašanje, ali je torej nadzor neutemeljen, ohlapno odgovarja, da nekatere skrbi sicer so utemeljene, a da komisija spodbuja policijska preverjanja bolj v notranjosti države.

Komisija naj bi proučila upravičenost avstrijskega nadzora
V Evropski komisiji so v četrtek potrdili, da so prejeli obvestilo Avstrije o podaljšanju nadzora na notranjih mejah do 19. maja. Članica mora komisijo o podaljšanju obvestiti štiri tedne prej. Gre za ukrep na podlagi 25. člena schengenskega zakonika, ki dopušča enostransko uvedbo začasnega nadzora v primeru predvidljive resne grožnje javnemu redu ali varnosti. V schengenskem zakoniku je sicer določen rok - ta nadzor je mogoče uvesti za do šest mesecev. A v praksi se lahko člen očitno večkrat sproži na novo. Jasnemu odgovoru na novinarska vprašanja, ali lahko torej članice nadzor podaljšujejo neomejeno, se v komisiji izmikajo.

Pri Evropski komisiji so v četrtek zatrdili, da bodo avstrijski ukrep ocenili in kot vselej pozorno spremljali izvajanje. Pojasnili so tudi, da lahko komisija poda negativno mnenje, če presodi, da je ukrep nepotreben in nesorazmeren, česar doslej sicer še ni storila. V tem primeru se sproži proces posvetovanja, ki vključuje zadevno članico in sosednje države.

Pogovori za rešitev dilem, odločitev še ne bo
Osrednja tema današnjega zasedanja, ki se ga udeležuje tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, je predlog za krepitev evropske agencije za mejno in obalno stražo, naslednice agencije za zunanje meje Frontex, z vzpostavitvijo stalne enote 10.000 varuhov meje do leta 2020. Z utrditvijo zunanje meje želi Evropska unija olajšati vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskati izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema. A odprtih vprašanj je precej - glede velikosti, financiranja ter zlasti glede pristojnosti in suverenosti. Pred začetkom vrha notranjih in pravosodnih ministrov v Luksemburgu je komisar Avramopulos priznal, da ne pričakuje velikih in dokončnih odločitev o Frontexu.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
P1X3L
# 12.10.2018 ob 13:43
Še mi, državljani slovenije ne zaupamo vladi in pristojnim organom glede varovanja meja kako nam bodo zaupal šele drugi ?
galo31
# 12.10.2018 ob 13:37
Moja parcela na dolžini 1480m meji z državo Avstrijo in lahko z gotovostjo povem...nobene kontrole...nič...postavljeni so samo na velikih mejnih prehodih tako za okras in da naši v labloni lahko kaj izustijo brez ogleda terena!
samy joe
# 12.10.2018 ob 13:45
Ne vem kaj se naši razburjajo? Oni varujejo svoje meje.
patriot1970
# 12.10.2018 ob 13:48
Prošenj za azil je bilo do konca septembra 2.354, za zaščito je zaprosilo 2.119 moških in 235 žensk?! No 1.826 (77,6%) od teh je po vložitvi prošnje za azil izginilo neznano kam...če se kdo sprašuje, kaj je zloraba azilnega postopka in zakaj ima Avstrija kontrolo na meji...
Bratko
# 12.10.2018 ob 13:40
Pravilno. Avstrijci so vzeli stvari v svoje roke, ker so spregledali, da je pogubno cakati, da se EU zgane.
lamesa
# 12.10.2018 ob 13:40
Točno to, Kickl skrbi za varnost Avstrijcev. Cerar za varnost Slovencev ni! Prišlekom je dal več, kot domačinom - ljudem, ki so gradili to državo, da je imel tudi on take privilegije, kot jih je imel.
hombre
# 12.10.2018 ob 13:37
Avstrijci vsekakor dosegajo svoj namen...
... striktno izvajanje kontrole na naši meji s Hrvaško.

Avstrijci nam namreč ne zaupajo najbolj in špekulirajo z scenarijem, da bi njihova opustitev kontrol, povzročila enako z naše strani na Hrvaški meji... da Slovenija ni zadnja destinacija ''zainteresirane javnosti'' vedo presneto dobro.
Sklonjen
# 12.10.2018 ob 13:44
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je na vrhu notranjih in pravosodnih ministrov v Luksemburgu znova zavrnil slovenske kritike zaradi podaljševanja nadzora na meji.

Pravilno, tako se vede odgovoren zastopnik ljudstva v politiki!
Orionstar
# 12.10.2018 ob 13:46
Avstrija samo implementira svojo zdravorazumsko politiko in nacionalno suverenost, brez servilnosti do globalističnih lobijev iz ozadja!
Glede tega jim lahko samo čestitamo.
patriot1970
# 12.10.2018 ob 13:50
"....Mir in bratstvo med narodi bomo zgradili samo s solidarnostjo. Tudi tako, da ne jutri, včeraj bi morali umakniti žico z meje."

...je bilo slišati na kongresu SD-ja!

https://twitter.com/JernejStromajer/stat
us/1048525664268247040

....in potem se sprašujemo zakaj imajo Avstrijci kontrolo!
Bolek
# 12.10.2018 ob 13:54
Slovenija je pač balkan in balkancem nihče ne zaupa.
Na avstrijski meji z Češko, Slovaško in Madžarsko mejnih kontrol ni.
gozdar1
# 12.10.2018 ob 13:55
Če so pri nas problem levičarji, kaj je potem razlog za nadzor na avstrijsko madžarski meji?
Alchemist
# 12.10.2018 ob 13:54
Avstrijci in Nemci tako rušijo Schengenski sistem zaradi svoje notranjepolitičnih računic. Naša meja je pač varna in to je fakt.

Edina dolgoročna rešitev, ki bi morda njihove notranjepolitične zdrahe pomirila je ta, da bi se Frontex poslal čuvat neposredno zunanje meje, seveda ob primernih okrepitvah njihovih vrst. A kaj ko mejne države ne bodo želele prepustit varovanja svoje meje neki zunanji sili? Pri nas mislim, da bi to še sprejeli. A modeli tipa Orban, Salvini in Kaczynski, ki so ultranacionalisti in seveda preponosni, ne bodo nikoli kaj takega sprejeli, da bi Nemci varovali njihove zunanje meje.

Evropa je ujeta v krč iz katerega se ne more pobrat. Sprašujem se, ali bi bilo drugače, če se leta 2004 in 2007 EU ne bi širila?
Kordinator-vlade
# 12.10.2018 ob 14:14
Avstrija ima prav. slovenska meja ni zaščitena

Migranti: Včeraj so jih prijeli 28, v zadnjem tednu 128
Včeraj so policisti na območju Črnomlja prijeli skupaj 28 tujcev, ki s državno mejo prestopili izven mejnih prehodov.

V Suhorju pri Vinici so včeraj prijeli 14 državljanov Pakistana in 6 državljanov Afganistana, v Nerajcu pa 5 državljanov Afganistana in 3 državljane Irana.

Policijski postopki z ilegalnimi migranti še niso zaključeni, so sporočili s PU Novo mesto.

Po podatkih policije so v zadnjem tednu na območju občine Črnomelj prijeli 128 ilegalnih migrantov.

http://moja-dolenjska.si/migranti-vceraj-so-jih-prijeli-28-v-zadnjem-tednu-128/

Potem pa policisti tel judi peljejo v azilne domove ti pa zbežijo proti Avstriji. avstrijai ma prav.
Springbok
# 12.10.2018 ob 14:13
Hkrati pa taisti Kickl kritizira nadzor na Avatrijski meji z Bavarsko kot nepotrebno oviro. Dvoličen ta Kickl.
Sklonjen
# 12.10.2018 ob 13:41
Avstrijci natančno vedo, da našim levičarskim vladam nikakor ne gre zaupati, zato bodo za svojo varnost poskrbeli sami ... no, tudi ni čudno potem ko jim je Cerar na mejo kar z avtobusom pripeljal pol miljona ilegalcev!
VICTORIA99
# 12.10.2018 ob 14:12
Slovenci ne znamo varovat meje, ker vsak teden k nam pride na tisoče nezakonitih migrantov mi jih pa veselo gostimo.
Lupo
# 12.10.2018 ob 13:46
Zagotavlja ne, ampak izboljsa varnost sigurno.
Coen
# 12.10.2018 ob 13:46
Saj ne vem, zakaj gre našim politikom ta nadzor tako v nos? Saj konec koncev varujejo mejo na svoji strani države, na svoje stroške, s svojimi zaposlenimi. Vrste za vstop v Avstrijo pa tudi niso takšne, da bi morali zganjati paniko.
DrKult
# 12.10.2018 ob 14:05
Mrzim Orbana, ampak glede tega ima prav: " odprte zunanje meje EU povzročajo to, da jih zapiramo med sabo."
Torej lahko Avromopulos bluzi kar hoče, kontrole "bolj znotraj držav" pač niso učinkovite, pa še migrantov se je težje rešiti kot na meji.
RJSlo
# 12.10.2018 ob 13:52
rostega pretoka ljudi, storitev in blaga,
----------------------------------------------------------
No ja. Iz članic EU v članice EU, nikakor pa iz tretjih držav.

Komisija naj bi preučila upravičenost avstrijskega nadzora
------------------------------------------------------------
No ja. Avstrijci ob podpori Nemčije nimajo pojma o EU pravnem redu? Vsekakor so svoje ukrepe najprej preverili.
muff1488
# 12.10.2018 ob 17:00
Preprosto- dokler bo Bavarska kontrolirala mejo z Avstrijo bodo Avstrijci z Slovenijo in Madžarsko.
severnik
# 12.10.2018 ob 15:31
Točno to, Kickl skrbi za varnost Avstrijcev. Cerar za varnost Slovencev ni! Prišlekom je dal več, kot domačinom

V času hudih migracij je Avstrija igrala enako vlogo kot Slovenija, če ne celo slabše, ker je javno in jasno kimala Nemčiji in pljuvala po Madžarski, ki pa je zaprla meje!!

In verjemi, da je prišlekom dala Avstrija PRECEJ več kot Slovenija.
andrej8210
# 12.10.2018 ob 15:24
Logični ukrep. Ko bi AVstrijci vedeli, koliko je naša meja prepustna, bi jo najbrž kr zaprli. Da ne govorimo o nezakonitih pomoči s strani naših levičarskih skrajnežev...
Kordinator-vlade
# 12.10.2018 ob 14:39
Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ponovil, da je "čas, da se to konča", saj da podaljševanje notranjega nadzora spodkopava schengenski režim prostega pretoka ljudi, storitev in blaga, ki je najbolj otipljiva korist evropske integracije. A na vprašanje, ali je torej nadzor neutemeljen, ohlapno odgovarja, da nekatere skrbi sicer so utemeljene, a da komisija spodbuja policijska preverjanja bolj v notranjosti države.

Kaj je potem pomen meje če bodo policiaji preverjali šele v notranjosti države ? EU komisija to pa so talenti.
makoshark
# 12.10.2018 ob 13:54
galo31
Moja parcela na dolžini 1480m meji z državo Avstrijo in lahko z gotovostjo povem...nobene kontrole...nič...postavljeni so samo na velikih mejnih prehodih tako za okras in da naši v labloni lahko kaj izustijo brez ogleda terena!

Ne samo za okras. Ob konicah delajo "krasne" dolge kolone in čakalne vrste. Na Karavanškem predoru.
kapljač
# 13.10.2018 ob 16:36
Prenehajmo se ukvarjat , kaj smejo avstrijci in česar ne. Naše razpoložljive sile z slovensko avstrijske meje, raje prastavimo na slovensko italijansko , predvem pa na slovensko hrvaško.. Kaj se mamo za sekirat? Sploh več ne razumem naših politikov?
firtoh
# 12.10.2018 ob 18:57
Avstrijci imajo kontrolo tudi na meji z Madžarsko in Slovaško,Italijo...
taprauslovenc
# 12.10.2018 ob 16:09
kolk ilegalnih prehodov na meji z hrvaško pa ne povedo novinarji tu gor. Zakaj ne? Bomo lažje razumel zakaj so zaskrbljeni avstrijci
patriot1970
# 12.10.2018 ob 15:11
"Merklova pohvalila Slovenijo za varovanje schengenske meje"

hahahaha,.....se pravi je zadovoljna z ograjo na meji s Hrvaško? Oh ta Orbanizacija Evrope!

https://twitter.com/STA_novice/status/10
50726423667924993
patriot1970
# 12.10.2018 ob 15:10
zabowski
# 12.10.2018 ob 13:56
Avstrija mora v EU pač glumit enakopravnost. Zato bo izkoristila vsako priložnost, vsako krizo, da zadovolji svojo ego in občutek supremacije.


Nemčija je baje tudi podaljšala kontrolo meje z Avstrijo!? Je Merklova zbudila tudi nemški občutek supremacije?

https://twitter.com/AJBalkans/status/105
0729825533665280
Hijena
# 12.10.2018 ob 13:58
Avstrijska vlada ščiti svojo državo in državljane. Naši politiki si pa zatiskajo oči in jim je vseeno!
MZ
# 12.10.2018 ob 13:56
V ekonomiji obstaja pojem točke preloma, ki je dosežena, ko so koristi enake stroškom oz. vložku. In Avstrija je pač ocenila, da koristi odprtih meja pač ne pokrivajo več vseh problemov, ki jih to prinaša, zaradi česar je ni potrebno obsojati. Tako je pač potrebno voditi politiko države, če ti je seveda mar zanjo.
gozdar1
# 12.10.2018 ob 21:12
Slovenec je glasen ko gre za hrvate, pri avstrijcih se pa glava hitro skloni.
severnik
# 12.10.2018 ob 15:34
Saj ne vem, zakaj gre našim politikom ta nadzor tako v nos? Saj konec koncev varujejo mejo na svoji strani države, na svoje stroške, s svojimi zaposlenimi. Vrste za vstop v Avstrijo pa tudi niso takšne, da bi morali zganjati paniko.

Očitno ne razumeš kaj pomeni SPORAZUM!!

Kot da bi se midva zmenila, da jaz ob nedeljah ne bom kosil svoje trave. In potem čez čas jo pa vseeno kosim. Bi bil vesel odgovora "saj kosi svojo travo, na svoje stroške"?
Joze Koder
# 12.10.2018 ob 14:51
Glede na to, da naša policija ne vrača ilegalnih migrantov nazaj na Hrvaško in deluje zgolj kot prevoznik do Ljubljane se avstrijskim ukrepom ne čudim.

Striktno vračat vse ilegalce na Hrvaško pa bodo tudi Avstrijci umaknili nadzor.
VICTORIA99
# 12.10.2018 ob 14:31
Slovenija ne zna varovati meje. Nezakoniti migranti hodijo čez mejo brez problema.
igorto
# 12.10.2018 ob 14:19
Ne vidim razloga zakaj ne bi našo južno mejo varovali vsi deležniki Schengena.
Saj so v preteklosti tudi Makedonci, Srbi, Hrvati in drugi pomagali braniti našo severno mejo.
A bi bila tu kakšna razlika ?
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 15:52
Ja, Avstrijci nas "zelo cenijo" in nam "zelo zaupajo"...
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 20:15
Slovenija naj na meji s Hrvaško uvede tak nadzor, kot ga izvaja Avstrija na slovensko-avstrijski meji.

Še najbolje bi pa bilo, da bi Avstrijcem prepustili varovanje slovensko-hrvaške meje.
patriot44x2
# 12.10.2018 ob 17:03
Avstrija ki nadzoruje mejo in svoje državljane je nekah groznega. Ko pa naš levičarji švercajo ljudi v državo in grozijo policiji je pa ok. Logika naših levičarjev v vsem svojem sijaju.
galoper
# 12.10.2018 ob 16:32
Vsak narod sam izbira svoj način varovanja. Naši zanemarjajo narod, ker hočejo hinavske nasmehe tujcev in morebiti kakšen stolček v tujini. Na račun naroda seveda, kar jih sploh ne zanima.
Ramus
# 12.10.2018 ob 15:58
Ponovno nam kršite pravico do svobode izražanja !
delfino_
# 12.10.2018 ob 15:36
http://www.regionalobala.si/novica/k-sodniku-na-zaslisanje-sirijca-prevazala-ilegalne-prebeznike

Sirijci s priznanim begunskim statusom v Nemčiji aktivni v prekupčevanju ljudi prek slovenskega ozemlja.
paver
# 12.10.2018 ob 14:31
Avstrijci so pametni!
Santiano
# 12.10.2018 ob 13:40
"podaljševanje notranjega nadzora spodkopava schengenski režim prostega pretoka ljudi, storitev in blaga, ki je najbolj otipljiva korist evropske integracije."
--
To je dejstvo, vendar je za razumet Avstrijce. Nenazadnje tam vladajo desničarji... Za EU ti notranji nadzori znotraj Schengena vsekakor niso idealni, vendar trenutno niso odveč.

Lp
Popo
# 17.10.2018 ob 22:34
Nerazumem od kdaj so državne meje kontraverzne. Meje so čisto samoumevne, prideš do prehoda in pokažeš papirje, če si begunec v prvi varni državi zaprosis za azil. Vse ostalo je pa kriminal.
kapljač
# 16.10.2018 ob 11:32
Avstrijci pokrivajo v dogovoru tudi nemško in italijansko mejo, kakor tudi Madžarsko. Pomeni biti na meji še z slovenijo , ne pomeni nič zoper Slovence. Ta ki zavaja, in iz tega dela halo, mu pač ni do resnice.
Homer.
# 13.10.2018 ob 07:16
Avstrijski nadzor meje s Slovenijo je predstava za domačo (desničarsko) javnost!
HOR
# 12.10.2018 ob 21:16
"...Kickl: Nadzor meje s Slovenijo zagotavlja varnost Avstrijcev..."

Urangst...!
(prevod iz nem: prastrah)
Kazalo