Komisija je državama naložila znižanje primanjkljaja pod tri odstotke do konca leta. Foto: EPA
Komisija je državama naložila znižanje primanjkljaja pod tri odstotke do konca leta. Foto: EPA

Možnost kazni se je namreč omenjala, ker državama ni uspelo znižati proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke BDP-ja. Evropska komisija je imela tako tri možnosti - da priporoči najvišjo mogočo kazen 0,2 odstotka BDP-ja, da kazen zniža, ali pa kazni ne izreče. Če bi Španija morala plačati, bi jo to stalo več kot dve milijardi evrov, Portugalsko pa okoli 200 milijonov evrov, je pojasnil evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

"Tudi simbolične kazni ne bi spremenile, kar je bilo v preteklosti, ljudje, ki so se morali v preteklih letih veliko odrekati, pa jih ne bi razumeli. Sprejeli smo najmodrejšo odločitev, kar je bila mogoča, tudi v ekonomskem smislu. Nočemo postaviti na kocko že doseženega," je menil Moscovici in dodal, da kaznovanje ne bi bilo ustrezno v času, ko se v Evropi širijo dvomi.

Državama zaradi kršenja pravil grozi tudi zamrznitev dela denarja iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Komisija se je danes odločila, da bo odločitev o tem sprejela po posvetovanju z Evropskim parlamentom, predvidoma jeseni.

Portugalski je komisija poleg tega naložila, da mora svoj primanjkljaj, ki je lani znašal 4,4 odstotka BDP-ja, do konca letošnjega leta znižati na 2,5 odstotka BDP-ja. Španija pa mora primanjkljaj, ki je lani dosegel 5,1 odstotka BDP-ja, do konca leta 2018 spraviti na 2,2 odstotka BDP-ja.