Tusk je dejal, da je njegova največja ambicija vnuka naučiti igrati nogomet. Foto: EPA
Tusk je dejal, da je njegova največja ambicija vnuka naučiti igrati nogomet. Foto: EPA
Herman Van Rompuy
Van Rompuy se zdaj podaja v predavateljske vode. Foto: EPA

Z zamenjavo prvega moža Evropskega sveta se v Uniji končuje polletno obdobje kadrovanja na bruseljska vodilna mesta - v tem obdobju je predsednik Evropskega parlamenta ostal Martin Schulz, prvi mož Evropske komisije je postal Jean-Claude Juncker, prvi mož Nata Jens Stoltenberg in zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini, poroča dopisnik RTV Slovenije iz Bruslja Matjaž Trošt. Evropski svet sicer združuje voditelje 28 držav članic Evropske unije.

Tusk velja za politika odkritih stališč, a obenem za izrazitega pragmatika. Njegov prihod v Bruselj pomeni, da bo enega izmed najvplivnejših položajev prevzel državljan katere od novih članic Unije - se pravi tistih, ki so skupaj s Slovenijo vstopili v Unijo pred dobrimi desetimi leti. Nemara najbolj izpostavljeni temi njegovega mandata sta povezani z razmerami v Ukrajini in z odnosom z Rusijo, pa tudi z iskanjem ustreznega odziva na stagnacijo evropskega gospodarstva, dodaja Trošt.

"Ne morem biti naiven"
Evropa po njegovih besedah potrebuje energijo, optimizem, predanost in vero. "Nisem naiven, po sedmih letih v vlogi premierja Poljske ne morem biti naiven," je izjavil Tusk. Pri tem kot ključna izpostavlja pogajanja o trgovinskem sporazumu z ZDA. Čezatlantska skupnost je po njegovih besedah sinonim za zahodno civilizacijo in najpomembnejši izziv je po njegovih besedah rešiti našo civilizacijo.

Poljska je sicer že imela predsednika Evropskega parlamenta, poltretje leto ga je vodil Jerzy Buzek. Donald Tusk bo kot stalni predsednik Evropskega sveta deloval dve leti in pol, do 31. maja 2017, z možnostjo enkratnega podaljšanja mandata. Položaj so članice vzpostavile leta 2009 z lizbonsko pogodbo, da bi uskladile in poenotile evropsko politiko, saj je bil do takrat na čelu evropskega političnega vrha vsakih šest mesecev drug voditelj.

Izboljšal svojo angleščino
Tusku so ob imenovanju konec avgusta kritiki očitali predvsem slabo znanje angleškega jezika. Poljak, ki sicer govori nemško, je tedaj obljubil, da bo do 1. decembra zloščil svojo angleščino. Da je obljubo držal, dokazuje videoposnetek, ki so ga v nedeljo objavili na spletni strani Sveta EU-ja. Tusk javnosti pripoveduje osebno zgodbo - v angleščini. V njej je dejal, da je optimističen in energičen in da globoko verjame v Evropo.

Van Rompuy se je poslovil tiho
Herman Van Rompuy, ki je Evropski svet vodil od decembra leta 2009, odhaja v slogu, kot je zaznamoval njegov mandat - tiho, neopazno in brez pompa. Zdaj se podaja v predavateljske vode, saj bo v Bruggeu predaval o voditeljstvu in odločanju v Evropski uniji. Belgijec, navdušenec nad haikuji, ki mu je evroskeptični evropski poslanec Nigel Farage v začetku mandata očital karizmo cunje, pa mu je z obzirnostjo in razumnostjo vendarle uspelo pridobiti zaupanje kolegov ter priznanje političnih analitikov v Bruslju, da je v okviru zmožnosti deloval karseda učinkovito.

V spodnjem posnetku lahko prisluhnete osebni zgodbi Donalda Tuska.