Evropska unija
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek evropskih poslancev ni prepričala. Foto: EPA
Alenka Bratušek
Bratuškova je v objavi na Facebooku zapisala, da se je pripravila na načelne odgovore, saj naj bi ji tako svetovali v bruseljskih krogih. Foto: Reuters
       Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje.       
 Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Škarje in platno sta v rokah Junckerja in Bratuškove. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon
Bi lahko Tanja Fajon postala nova slovenska komisarka? Foto: BoBo
VIDEO
Zakaj je energetska unija...
VIDEO
Kdo bi lahko nadomestil B...
VIDEO
Odbora Bratuškovo zavrnila

Dodaj v

Odbora za energijo in okolje zavrnila Alenko Bratušek

Iz Junckerjevega kabineta ocene Bratuškove ne komentirajo
8. oktober 2014 ob 08:16,
zadnji poseg: 8. oktober 2014 ob 21:33
Bruselj - MMC RTV SLO

Pristojna odbora sta z veliko večino zavrnila Alenko Bratušek, ki po njunem mnenju ni primerna za komisarko za energetsko unijo. Proti njej je glasovalo 112 poslancev, za jih je bilo 13.

Proti Alenki Bratušek kot komisarki za energetsko unijo in podpredsednici Evropske komisije je glasovalo 112 poslancev, 13 jih je bilo za, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Na začetku glasovanja so poslanci liberalcev prosili za novo zaslišanje Bratuškove, a so to možnost poslanci zavrnili in takoj prešli na glasovanje.

Člani odborov so najprej odgovarjali na vprašanje, ali je kandidatka ustrezna za prevzem komisarskega položaja. Če je izid glasovanja o tem vprašanju negativen, potem o drugem vprašanju, ali je resor, ki ji je dodeljen, zanjo ustrezen, sploh ne glasujejo.

"Sklenili smo, da gospa Bratušek ni dovolj usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za okolje Giovanni La Via iz ljudske stranke. Po njegovih besedah je bila negativna ocena edina možnost, saj so bili odgovori Bratuškove na zaslišanju preveč ohlapni. Zdaj Italijan pričakuje, da bo prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker upošteval odločitev odborov.

Evropski poslanci so medtem potrdili kandidaturo Španca Miguela Ariasa Caneteja kot kandidata za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo. Zanj je glasovalo 83 poslancev, 42 jih je bilo proti.

Vsi pravijo, da je na potezi slovenska vlada
Predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je po glasovanju dejal, da pričakujejo nov predlog slovenske vlade. Izrazil je mnenje, da bi bilo dobro, če bi slovenska vlada vzpostavila stik z Junckerjem in se dogovorila o resorju, ob tem pa je dodal, da ne želi, da bi menjavali preveč resorjev. Po njegovem mnenju bi bila tako najboljša rešitev najti nekoga, ki lahko nadomesti Bratuškovo na enakem položaju, torej kot podpredsednico za energetsko unijo.

Da je na potezi tudi slovenska vlada, je dejal še evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote, ki pa je poudaril, da socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko. O imenih ni želel ugibati, je pa dejal, da ima članica skupine evropskih socialistov Tanja Fajon podporo v svoji skupini. Ivo Vajgl, predstavnik liberalcev, je povedal, da se bodo v naslednjih dneh še mešale karte, Franc Bogovič je na Twitterju zapisal, da sta zdaj na potezi slovenski premier Miro Cerar in Juncker, ki morata najti kompetentnega komisarskega kandidata ali kandidatko.

Zdaj je vse v Junckerjevih rokah
RTV-jev dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt je povedal, da so dali pri Junckerju jasno vedeti, da čakajo na odločitev odborov. Ta odločitev je zdaj jasna, in sicer ni odločitev celotnega Evropskega parlamenta, a prepričljiva večina po Troštovem mnenju kaže, da bo moral Juncker Bratuškovo po vsej verjetnosti zamenjati. Trošt je dodal še, da so zdaj vse odločitve v rokah novega predsednika Komisije, ki je Bratuškovo sicer izbral, a si zagotovo želi, da bi se vsa ta komisarska saga čim prej končala in da bi Komisija začela delati.

Glede mogočih scenarijev je Trošt povedal, da se na bruseljskih hodnikih ugiba marsikaj in da se pojavljajo imena Tanje Fajon, Janeza Potočnika, Romane Jordan, celo Violete Bulc. Ob tem je dodal, da je skupina ALDE že dala vedeti, da ne bo spustila podpredsedniškega položaja, vprašanje pa je tudi, kaj bo Evropski parlament storil, če v komisiji ne bo devetih žensk, kot so zahtevali že od začetka.

Juncker za zdaj brez komentarja
Pri prihodnjem predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju negativne ocene slovenske kandidatke nocoj ne bodo komentirali, je povedala njegova tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Ocene odborov, pristojnih za zaslišanje, bodo v prihodnjih dneh obravnavali še predsedniki vseh odborov, ki naj bi se sestali v četrtek, in predsedniki političnih skupin, ki naj bi se srečali prihodnji teden. Končne odločitve sprejmejo predsedniki političnih skupin.

Bratuškova: Moj nastop je bil usmerjen v načelne odgovore
Dopoldne so se pojavile navedbe, da naj bi Bratuškova odstopila od kandidature za podpredsednico Evropske komisije, odgovorne za energetsko unijo, a je te navedbe najprej zanikala tiskovna predstavnica Jean-Clauda Junckerja, nato pa še sama Bratuškova, ki je povedala, da ni odstopila in da so te govorice le izmišljotina in nadaljevanje pritiska.

Bratuškova se je na Facebooku oglasila prvič od ponedeljkovega zaslišanja v Evropskem parlamentu. Na govorice, da se je umaknila z mesta kandidatke za podpredsednico Evropske komisije še pred večernim glasovanjem, je zapisala: "Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati. Današnje govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature. Moj nastop je bil res usmerjen v načelne odgovore. To je bila zavestna odločitev po mnogo posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih. Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja, napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu. Mojo 'protievropskost' pa s tem, da sem naredila vse, kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka. Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo."

Tudi na vprašanje tujih novinarjev o možnosti kandidature evropske poslanke Tanje Fajon in na vprašanje o postopku v primeru zavrnitve ali umika Bratuškove je odgovorila, da ne bodo ugibali, dokler ne bo znan razplet v parlamentu.

Junckerjeva predstavnica: "Normalno je, da je nekaj drame"
Po mnogo nasprotujočih si, nepreverjenih in neuradnih informacijah so se ob 12.00 oglasili tudi iz pisarne Jean-Clauda Junckerja. Njegova predstavnica Natasha Bertaud je umik kandidature Alenke Bratušek "odločno zanikala". "Alenka Bratušek je komisarska kandidatka, o drugih scenarijih ne bomo ugibali, dokler ne bodo v Evropskem parlamentu podali ocene," je poudarila Bertaudova. Dodala je še: "Na potezi je parlament, normalno je, da je nekaj drame, to je demokracija, a Juncker je zelo potrpežljiv in posluša parlament."

Dopoldne se je na Twitterju razširila novica, da se je Alenka Bratušek umaknila z mesta kandidatke za podpredsednico Evropske komisije. To novico je sporočilo več evropskih poslancev, med drugim Bas Eickhout, Michel Reimon in Ulrike Lunacek. Zapisali so, da odbora Evropskega parlamenta za energijo in okolje, ki bi morala ob 18.00 odločati o njeni primernosti za podpredsednico Evropske komisije, odgovorne za energetsko unijo, sploh ne bosta glasovala.

A kmalu se je pojavila velika zmeda, saj se je oglasil Roman Jakič, tesni sodelavec Bratuškove, ki je bil z njo tudi na ponedeljkovem zaslišanju, in to novico zanikal ter jo označil za "medijski spin". Tudi Angelika Mlinar, avstrijska članica liberalcev (ALDE), je tvitnila, da bodo slovensko kandidatko zaslišali, kot je bilo predvideno.

Tri možnosti: Fajonova, Fajonova ali Potočnik
Kakšne pa so možnosti zdaj? European Voice je omenjal tri možnosti. Prva je ta, da Bratuškovo zamenja poslanka iz kvote socialistov Tanja Fajon, a ker Fajonova nima dovolj izkušenj za podpredsedniško mesto, bi postala komisarka za promet in prostor. Izpraznjeno "slovensko" mesto podpredsednika za energetsko unijo bi tako dobil Slovak Maroš Šefčovič, ki mu je bil do zdaj namenjen resor za promet.

Pri drugi možnosti bi komisarka znova postala Fajonova, a bi dobila komisarsko mesto za izobraževanje, kulturo, mladino in državljanstvo, za katero je bil do zdaj določen Madžar Tibor Navracsics. Pristojni odbor je za Navracsicsa namreč odločil, da zaradi obtožb o kršenju državljanskih pravic v vladi Viktorja Orbana ne more pokrivati področja državljanstva, lahko pa postane komisar za kakšno drugo področje. Če bi omenjeni resor dobila Fajonova, bi Navracsics postal komisar za promet, Šefčovič pa za energetsko unijo.

Tretja možnost pa je, da Bratuškovo zamenja dozdajšnji dvakratni slovenski komisar Janez Potočnik, ki je bil v tem mandatu komisar za okolje. V tem primeru bi Potočnik ohranil podpredsedniški položaj za energetsko unijo, Navracsics bi ostal komisar za kulturo, ki bi mu le odvzeli področje državljanstva in ga dali pod pristojnost grškega kandidata Dimitrisa Avramopoulosa.

Potočnik preveč "zelen" za vodjo energetske unije?
A možnost, da bi komisar (p)ostal Potočnik, je malo verjetna, ugotavlja časopis. "Potočnik je sicer edini mogoči človek iz Slovenije, ki ima dovolj znanja in izkušenj, da postane podpredsednik Komisije, a energetska podjetja in industrija bi bili zaradi njega nervozni. Potočnik je verjetno tudi za Junckerja preveč naklonjen zeleni politiki. Veliko njegovih zelo ambicioznih in velikopoteznih okoljskih predlogov je Komisija zavrnila ali omejila, zato Potočnik ne bi bil ravno primeren za ta resor," so zapisali.

Potočnikov predstavnik je izjavil, da je "Janez večkrat poudaril, da je pripravljen opraviti še tretji komisarski mandat". Oba, tako Fajonova kot Potočnik, naj bi za komisarsko mesto v Bruslju odkrito lobirala.

Časa ni več prav veliko
Kakor koli se bo izšlo, v vsakem primeru bodo po zavrnitvi Bratuškove potrebna nova parlamentarna zaslišanja, ki pa bi morala biti prihodnji teden, saj ne želijo premikati datuma, na katerega naj bi Evropski parlament na zasedanju v Strasbourgu potrdil novo komisijo. To naj bi se zgodilo 22. oktobra, Komisija pa naj bi začela delovati 1. novembra. A se v Bruslju, tako Matjaž Trošt, že pojavljajo celo ugibanja, da naj bi nova Komisija s polnimi pooblastili začela delati šele marca prihodnje leto.

A. P. J., B. T.
Prijavi napako
Komentarji
Norland
# 08.10.2014 ob 08:20
Privoščim poraz tako njej kot Junckerju!
Binder Dandet
# 08.10.2014 ob 08:21
"Kaj po zavrnitvi Bratuškove, je "vprašanje za milijon dolarjev""

Gre za precej manj kot milijon dolarjev, ampak brez skrbi. Bo dobila šiht v kakšnem državnem podjetju.
DrMinistr
# 08.10.2014 ob 08:24
Kaj po zavrnitvi Bratuškove, je "vprašanje za milijon dolarjev"

Jooj, a nismo v EU? Lahko bi vsaj napisali vprašanje za miljon € ;)
wisan
# 08.10.2014 ob 08:24
Samo roko na srce: to z Bratuškovo je čista politična zgodba, ki nima skoraj nič z njenimi sposobnostmi. V EU imajo veliko mnogo slabših ljudi. Glede angleščine je sigurno v ospredju fenomenalni Olli Rehn, katastrofa od angleščine. Da pa vsi ti ljudje tako obvladujejo "svoja" področja, pa tudi hudo dvomim, še posebej, ker jih tudi občasno menjavajo: danes si strokovnjak za finance, jutri pa že za energetiko,...,!!! Vse skupaj je tako sama pokvarjena politika.
Fajonova pa je strokovnjakinja, česa že ? A tudi politike. Tako kot v Sloveniji, tudi v Evropi in svetu vladajo in odločajo ljudje iz ozadja. Vsa ta EU administracija je le demokratično pokritje njihovih odločitev, kakršnekoli že so. Dobro, odločajo o ležečih policajih v naših mestih in vaseh. Ne pa n.pr. tudi o odlivu kapitala k njihovim šefom iz ozadja.
neo321
# 08.10.2014 ob 19:17
Sem si oddahnil. EU ima še vedno veliko več pameti kot domača politika, kjer ni važna sposobnost, temveč samo zveze s palčkom.
ennui
# 08.10.2014 ob 08:22
Mineštra, ni kaj.
Jaka1
# 08.10.2014 ob 08:38
G. Vajgl , kredibilnost, poštenje, brez laganja, dvig pošte....žal je Alenko zaneslo , da je videla samo korist zase, uporabila vsa nepoštena sredstva , za vas pa me čudi , da tako stvar podpirate ali ste enaki.....saj to je slogan vseh garnitur....grabi , grabi , narod crkni...ali veste ,da so pri ljudje že lačni....pa kaj vas z elito to briga
bo7ksar
# 08.10.2014 ob 19:13
10 min že govorijo o tem ali je Bratuška sama ponudila odstop ali ne. Kot da ima veze.
Dejstvo je da je popolnoma nesposobna in da o energetiki v svojem življenju niti 10 min ni razmišljala.
anny22
# 08.10.2014 ob 18:39
Alenkin reality show je prekosil Kmetijo in Gostilno.
whisky
# 08.10.2014 ob 19:21
Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje.

pišuka sam smo sposobni , da smo jih tolk prepričal. škoda k nas drugač ne šmirglajo pet posto
pokizoki
# 08.10.2014 ob 19:08
jj je kriv...jj...nice drug..haha
daryankoff
# 08.10.2014 ob 18:33
Lepo je Evropa razgalila naše "levičarje". Pri nas to niti po več desetletjih ni možno, v Bruslju so dovolj tri ure.
uizzi
# 08.10.2014 ob 08:37
Slovenske razprtije so dosegle Bruselj. Upam, da ste srečni.

Pokazali smo kakšna k.... provinca v resnici smo.
Modrijan6
# 08.10.2014 ob 08:26
To pa je ena žalostnih novic za Slovenijo! Zanima me, če bo gospa Bratušek resnično zavrnjena in z delom v Bruslju ne bo nič, kaj bo počela, ima sploh rezevrni scenarij? Ne morem razumeti, da se je tako slabo pripravila, ko vsi vemo, da bi morala biti na izpraševanju vrhunsko pripravljena, ali so ji strokovnjaki iz Slovenije pomagali pri njeni priprav, i pa je moje vprašanje, ali so vsi skupaj zatajali? Menda je plan B - ga. Fajon. Samo osebno menim, da bi morali Slovenci poiskati vrhunskega strokovnjaka iz področja, ki bi ga v Bruslju zastopali Slovenci..., ne pa da se odločamo za izključno za politike. Tokrat smo se olčitno zelo blamirali, škoda, zares zamujena priložnost.
nost!
janezdolzan
# 08.10.2014 ob 08:25
pha, vse je politika...

je pa le dobro, da ima nestrokovnost določene posledice in da se izdatno izpraša kandidate, in da je vse posneto.

Transparentnost je najboljša za demokracijo, nekoruptivnost in kompetentnost!
Mandingo
# 08.10.2014 ob 18:58
Pa se je še vseeno našlo 13 evroposlancev, ki so očitno spali med njenim razgovorom in potem pritisnili zelen gumb...
Modrijan6
# 08.10.2014 ob 08:36
Če ga. Bratušek ne bo primerna za komisarko, pa za božjo voljo v Bruselj ne pošiljajmo več politkov, marveč vrhunske strokovnjake, ki se bodo že na izpraševanju za komisarja izkazali - ne pa, da se že v štartu blamiramo, mar ne.
Triglavski zmaj
# 08.10.2014 ob 08:35
Kaj pa Romana Jordan?

Aja, ona je v napačni stranki. In v državi z rdečim apartheidom osebe, ki so mnogo bolj kompetentne, a nenaše, nimajo šans.
anny22
# 08.10.2014 ob 19:20
Dobra lekcija. Po 10 letih od vstopa v EU se nam je končno zgodila Evropa.
Rui
# 08.10.2014 ob 08:34
Vse skupaj je itak en šmorn. Daleč od tega da jo zagovarjam, ampak velika večina je itak nastavljenih po političnih direktivah, kupčkanju, kontra uslugam, ne pa po strokovnosti in resničnih programih razvoja.

Ta EU je peskovnik lobijev in interesnih skupin, ki gnetejo in prerivajo, kažejo mišice na stolčke pa nastavljajo ljudi ki plešejo v skludu z njihovimi zahtevami. Sedaj pa ali se tista oseba piše Bratušek ali Fajon je na koncu vseeno, ker je tako ali tako že vse naprej dogovorjeno glede pomembnih vprašanj vsakega resorja.

V SLO pa smo samo zavistni vsakomur zaradi dobre službe, plače in vseh ugodnosti ki pri tičejo funkciji, čeprav se hrati vsi zavedamo da je pač to nekaj kar v resnici nima pomena in se ne da vplivati in nima veza s strokovnostjo ampak samo s politiko. Itak je to politična funkcija.

Tudi Potočnik ki je v Sloveniji tako (umetno) priljubljen pa v resnici nobeden točno ne ve kaj v resnici počel vsa ta leta v Bruslju in kaj je Slovenija imela od tega. Ampak on je še "čist" in nedolžen ker v Sloveniji ni nič "ukradel" in je OK!

Dejstvo je da nekdo bo moral iti. Skupno pa je to, da tisti on resorju nima pojma je pač "naš" in bo kimal v Sloveniji bomo pa mu itak vsi zeleni za tisto njegovo plačo - kako se bo pa pisala ta oseba je na koncu še najmanj pomebno - ker bo v službi politike in lobijev opravljala in podpisovala dokumente.....
johc
# 08.10.2014 ob 08:28
Branko Maslešo pošljemo kot komisarja za pravosodje...
Boby21
# 08.10.2014 ob 19:26
Mene bi bilo osebno tako sram, da se ne bi nikdar več pojavil v Sloveniji.
johnb
# 08.10.2014 ob 19:15
Bruselj je danes dokazal da je za nas slovence eksistencialnega pomena. Vsaj malo nazaj brzda naše bizarnosti.
STANE
# 08.10.2014 ob 08:32
Slovenski politii so očitno specialisti za delat "zdraho" ne le doma,sedaj že v Evropi !!!
Dlje kot imamo svoji državo,bolj kažemo svetu,da je nismo sposobni voditi in upravljati
z njo.Naša politika je dosegla dno.Ali gre še nižje?Tudi zadnje lokalne volitve so pokazale slednje.
1970b
# 08.10.2014 ob 19:32
Kaj pa Romana Jordan (prej Jordan Cizelj).
Ima doktorat iz fizike in dva mandata v EU parlamentu.

Resda je iz kvote SDS, a menim, da bi bila primerna (tudi za energetski resor).
TineB
# 08.10.2014 ob 19:27
Evropa puhoglavost ne podpira, za SLO je pa dobra. Takle mamo.
jaskelainen
# 08.10.2014 ob 19:22
Se ena klofuta za to tragikomicno drzavo, ki jo vodijo (v propad) levi in desni nesposobnezi s ponarejenimi diplomami! V sloveniji je nepotizem pred znanjem in sposobnostmi, zato smo tu, kjr smo. SRamota, evropa se nam smeji.
Štajerski psiho
# 08.10.2014 ob 18:53
hahahaha, prav ji je. Za vsako rit raste palica.
pozitiva
# 08.10.2014 ob 08:29
Očitno bo Fajonova stopila v njene čevlje, Cerar pa bo odprl rezervno ministrstvo, ker bo Erjavec hud.
Breathe
# 08.10.2014 ob 19:21
Spoštovana tovarišica se bo pač vrnila domov, kjer jo čaka dobro plačano mesto predsednice Organizacijskega odbora za proslave v Dražgošah, na Pohorju in v Stožicah. Plača dobra, dela ni veliko, pa še področje obvlada.
Da takega odbora še ni? Ni problema. En klic s pravega na pravo mesto, pa bo...
malidelnicar
# 08.10.2014 ob 19:10
Aja, tudi sam se strinjam: KRIV JE JANEZ JANŠA!!!!!!!
Paulaner
# 08.10.2014 ob 17:36
Alenka pravi, da so jo diskreditirali hahhaahahaa ...
Folk prosim, pejte pa si poglejte ta vprašnja in njene odgovore, že samo njenih uvodnih 20 minut je blo katastrofalnih eno samo monotono branje floskul in političnih puhlic. Če je kdo, Slovenijo osramotil jo je ona. Sedaj pa naj KPK že končno objavi da je velecenjena gospa
zagrešila očitno dejanje korupcije, drugače naj se zaprejo že 1x. Aja predsednik KPK je bil ustanovni član "Pozitivne Slovenije" Seveda to nima nobene veze :-)
Zanimivo pa bilo spremljati sedaj gospoda Jakića in njenega sekretarja (postavnega mladeniča), kje bosta nadaljevala svojo kariero, v kolikor bo projekt "energetika" padel v vodo ...
ZeK
# 08.10.2014 ob 14:37
slovenec30

sovraštvo? privoščljivost? čaki malo.

AB je kandidirala, čeprav je temu nasprotovalo 90 % slovenskega javnega mnenja (levega in desnega).

bila je povsem nepripravljena. v teh tedni je v bruslju predvsem iskala stanovanje in z možem preigravala opcije ga najeti/kupiti. ni se zaprla za 15 ur na dan v sobo in študirala.
rezultat tega početja je bil očiten, ljudje v EU, ki imajo količkaj pojma o tematiki so se smejlai in jo na koncu že pomilovali.

in ona, sedaj ko je ne podpira 90 % slovenije in 90 % eu parlamenta...ona vztraja.
išče zaote. pa dobro, kako lahko ima nekdo tako debelo kožo, tako nič samokritike?

pa kaj je mentalno tej ženski? od kje ji ta samozavest. pa ona je po diplomi na tekstilnem faksu (nič narobe sicer s tem faksom) kmalu postala direktorica direktorata za proračun Rs?
pa kdo to je ona?

in potem misli, da bo kar podpredsednica za energetiko v EU? pa tudi, če je bila planirana samo za lutko, tudi lutka mora vedeti, kaj ji naročajo.

bolano, sramotno.
tinki:D
# 08.10.2014 ob 20:24
buldog

Večinoma vsi slovenci smo "lobirali" proti njej, kaj ti ni jasno?
Joe Malkovich
# 08.10.2014 ob 18:54
dokaz več, da v Evropi ne zadostujejo zgolj politične zveze, pač pa nekaj šteje tudi kompetentnost. naši komunisti bi se lahko kaj naučili iz tega.
MucaMaca
# 08.10.2014 ob 14:22
Treba ji je priznat, da ima debelo kožo. Normalen človek bi se ob takšnem debaklu opravičil evropskemu parlamentu, da mu je s svojimi nebulozami kradel čas in odstopil. Če bi bil Japonec bi se sramote po opravičilu opral še s harakirijem. No, Bratuskova bo v svoji mizeriji brez kančka sramu očitno vztrajala do konca. Alenka hvala, po vaši zaslugi nas na evropskih hodnikih že primerjajo z Bolgarijo.
pozitiva
# 08.10.2014 ob 08:26
Če bo Juncker ostal pri Bratuškovi, potem bo komisija izgubila na ugledu, verodostojnosti in kompetentnosti. EU Komisija je ministrski zbor, tako rekoč vlada EUja. Če tam ne sedijo kompetetni ljudje ne vem kje bi morali. Kar je najhuje je to, da imamo v Sloveniji še vsaj 30 ljudi, ki so bolj komptentni za to delovno mesto, pa niso politično po godu trenutnemu Cesarju.
Alenka je bila na zaslišanju pod nivojem povprečnega EU poslanca, kar ni dovolj za podpredsednico komisije in komisarko za energetiko. Trd pristanek. Kaj bo pa zdaj Juncker? Pomojem bo pogoltnil besedo in AB poslal domov, ji pa v zameno za sramoto dal dobro plačano drugo funkcijo.
daryankoff
# 08.10.2014 ob 18:50
Pravilno, da je zavrnjena. Pri nas so taka zasedanja in potrditve zgolj formalnost, v zrelih demokracijah pa stvari potekajo nekoliko drugače. Ni dovolj samo, da si "naš", treba je tud kej pokazat.
nevihtnik
# 08.10.2014 ob 18:21
Za vas je prva republika Balkan in hvalospev komunizmu, ki je v Evropi poleg fašizma in nacizma največje zlo.
rooster
# 08.10.2014 ob 08:47
Bratuškova je le žrtev naftnih lobijev

ona je žrtev same sebe

žal pa ji niti toliko ne nese, da bi to spoznala
Binder Dandet
# 08.10.2014 ob 08:38
Če bi res iskali kompetentne ljudi, potem je Romana Jordan gotovo prva med kompetentnimi, še posebej za dano področje, ki že imajo izkušnje v EU.

"Dr. Romana Jordan, rojena 8. januarja 1966 v Celju, je doktorirala (2001) na področju jedrske tehnike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Pred tem je diplomirala (1990) iz elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani ter magistrirala (1994) na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo iste Univerze."

Vidim, da ljudje ne razumejo ali nočejo razumet zaradi navijaštva, da AB ni material človeka, ki bi se znal poglobit v neko področje. Njena copy paste magisterska je dokaz za to trditev. Grem stavit, da če bi Potočniku, ki je dr. ekonomije, dali en mesec, da naštudira energetiko, bi jo naštudiral. Saj ni đabe doktor postal, če razumete.
janezdolzan
# 08.10.2014 ob 08:27
Jordanova bi bila 1000x bolj primerna od vseh omenjenih,
ampak j*biga, zgodovino pišejo zmagovalci parlamentarnih volitev (ne EU parlementa, EU je zanje itak sovražnik), te pa določajo naši nepluralni mediji...
nemoremsespomnit
# 08.10.2014 ob 20:54
ampak, najbolj se pa smeje Zokiju: potrjen nov zupanski mandat, Ivan v arestu, Alenka osramocena pred Evropo...."kad krene, stvarno krene". :))
bo7ksar
# 08.10.2014 ob 19:23
Vprašanje je kdo je tako nesposobno osebo podpiral, do takšnih višav.
Take primere imamo v slo. na vsakem koraku. Da ne naštevam. Nihče več ne napreduje zaradi sposobnosti.
if
# 08.10.2014 ob 19:10
Beg možganov ni bil uspešen, možgani ostajajo doma.
Možgani EU so zavrnili možgane AB.
ciracara
# 08.10.2014 ob 18:54
Hitro eno partizansko proslavo :D
tinki:D
# 08.10.2014 ob 18:23
torej krivi so tisti, ki je ne podprejo, ona nič al kako?
Sicer pa moraš biti precej neumen, da po vsem tem, kar se je dogajalo okrog te kandidature, pričakuješ podporo sovražnikov, medtem, ko te ne podporo niti zavezniki.
silverlight
# 08.10.2014 ob 17:43
....izjemna napaka Cerarja...... danes bi moral zahteval njen odstop, a on bo raje počakal............a to je tista nova politika, ki nas bo z visokimi moralnimi standardi povzdignila proti boljši prihodnosti?....... z dejanji, dokažeš kdo si.....ne pa samo bla, bla ,bla,...............
Triglavski zmaj
# 08.10.2014 ob 08:43
@šurda: Na zadnjih volitvah R. Jordan sploh ni kandidirala.
Clawfinger
# 08.10.2014 ob 22:24
Zato plačujemo rtv naročnino?

Da vabite tega podrepnega parazita z inteligenčno kapaciteto kolerabe, da razloži "zavedeni javnosti", da je to navadna zarota zoper ubogo Lenčico.
Kazalo