Po evropskih pravilih o državnih pomočeh za banke je pogoj za odobritev načrt prestrukturiranja za vsako banko. Foto: BoBo
Po evropskih pravilih o državnih pomočeh za banke je pogoj za odobritev načrt prestrukturiranja za vsako banko. Foto: BoBo

Pričakuje se odobritev državne pomoči za Novo Ljubljansko banko in Novo kreditno banko Maribor, začasna odobritev državne pomoči za Abanko ter dokončna odobritev državnih poroštev za Probanko in Factor banko, so napovedali viri pri EU-ju.

Podatkov uradno ni želel potrditi nihče, niti slovenski finančni minister Uroš Čufer, ki upa, da bo komisija odločitev podala kmalu: "Pričakujem čim več čim prej," je dejal ob prihodu na izredno zasedanje evroskupine v Bruslju.

Trije pogoji
Po evropskih pravilih o državnih pomočeh za banke je pogoj za odobritev načrt prestrukturiranja za vsako banko, ki mora izpolnjevati tri merila: zagotoviti zmožnost preživetja banke, ustrezno delitev bremen s prispevkom podrejenih upnikov in ukrepe za preprečitev izkrivljanja konkurence.

Načrt prestrukturiranja za posamezno banko vključuje tako predvideno pokritje kapitalskih potreb z državnim denarjem in prispevkom podrejenih upnikov kot prenos slabih terjatev na slabo banko, saj gre tudi v tem primeru za državno pomoč, če se prenos ne izvede po tržni ceni.

Komisija lahko odobri tudi začasno pomoč
Komisija lahko državno pomoč v izjemnih okoliščinah odobri tudi začasno. To lahko stori brez načrta prestrukturiranja, nato pa odločitev potrdi, ko načrt prejme in preuči. Izjemna okoliščina bi na primer bila, če bi Banka Slovenije ocenila, da bi lahko banka brez dokapitalizacije izgubila licenco, oziroma če je to potrebno za zagotavljanje finančne stabilnosti, so pretekli teden pojasnili viri v Bruslju.

V takšnih izjemnih okoliščinah je komisija na začetku septembra začasno odobrila načrte Slovenije, da v sklopu urejene likvidacije zagotovi 540 milijonov evrov državnih poroštev za Factor banko in 490 milijonov evrov poroštev za Probanko. Ocenila je namreč, da so ukrepi nujni za zagotovitev finančne stabilnosti v Sloveniji in da ne bodo izkrivili konkurence.