Borut Pahor je čestital Hrvatom za referendumsko odločitev, ob tem pa pokazal na nekdanjo premierko Jadranko Kosor kot najbolj zaslužno za deblokado hrvaških pogajanj z Brusljem. Foto: Reuters
Borut Pahor je čestital Hrvatom za referendumsko odločitev, ob tem pa pokazal na nekdanjo premierko Jadranko Kosor kot najbolj zaslužno za deblokado hrvaških pogajanj z Brusljem. Foto: Reuters
Zastavi EU-ja in Hrvaške
Če bo proces ratifikacije v 28 parlamentih potekal neovirano in brez zastojev, bo Hrvaška poleti 2013 že postala članica Evroske unije. Foto: EPA
Hrvati podprli pot v EU

Pahor je ocenil, da gre za "odločitev tisočletja", ki ima strateški pomen za Hrvaško, in veliki dan tudi za regijo in Evropo. Na novinarsko vprašanje, ali lahko na Hrvaškem po vstopu v EU pričakujejo izboljšanje ali poslabšanje gospodarstva, je Pahor v telefonskem pogovoru poudaril, da njegove osebne izkušnje kažejo, da "EU ni rešitev za vse probleme", ki jih imata tako Slovenija kot Hrvaška.

"Vsi problemi bi bili veliko težji, če Slovenija in Hrvaška ne bi imeli priložnosti, da bi ustvarjali politiko Evropske unije, in na ta način reševali tudi svojih težav", je dejal Pahor.

Dilema poglobiti spor ali ga urediti
Voditelja informativne oddaje HTV je tudi zanimalo, ali lahko slovenski premier pove, kdo je poleg njega in nekdanje hrvaške premierke Jadranke Kosor najbolj zaslužen za deblokado hrvaških pogajanj z EU-jem in arbitražni sporazum, s katerimi sta državi določili način za ureditev spora o meji.

"To je bilo tisto, kar je nekoč prečastiti (Martin Luther) King označil kot zgodovinsko potrebo," je odgovoril Pahor. Kot je pojasnil, sta bila naroda, ki nikoli nista bila v vojni in sta ostala sama brez pritiska mednarodne skupnosti pred odločitvijo, ali bosta spor poglobila ali ga uredila. "Racionalna odločitev je šla v pravo smer, spor sta uredila. Danes je omenjena rešitev referenca ne zgolj v regiji, temveč tudi v celotni mednarodni skupnosti. Mislim, da bi morali biti vsi ponosni na to", je v krajšem pogovoru za HTV sklenil Pahor.

Türk čestital Josipoviću
Predsednik Slovenije Danilo Türk je sinoči po objavi neuradnih rezultatov referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo v krajšem telefonskem razgovoru čestital hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću. Türk je poudaril, da je odločitev na referendumu dobra novica za Hrvaško in Evropsko unijo in da rezultat referenduma kaže močno voljo državljanov Hrvaške za članstvo in za evropske vrednote.

Čez slabo leto in pol nova članica EU-ja
Hrvaški volivci so na nedeljskem referendumu z dvotretjinsko večino podprli vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Ugoden izid sta nemudoma v skupni izjavi pozdravila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso: "Veselimo se izida referenduma. Zdaj ima vlada mandat hrvaškega naroda, da dokonča preostale priprave na članstvo. Pričakujemo gladko ratifikacijo v hrvaškem parlamentu kot tudi v parlamentih vseh držav članic Evropske unije, tako da bi Hrvaška 1. julija 2013 postala 28. članice EU-ja."

Hrvati podprli pot v EU