Izplačilo šestega obroka posojil Grčiji oktobra ni bilo izplačano, ker je nekdanji premier Jorgos Papandreu partnerje v območju evra šokiral z napovedjo referenduma o oktobrskem dogovoru voditeljev članic evrskega območja. Namero je sicer opustil, a prav presenečenje z referendumom, ta
Izplačilo šestega obroka posojil Grčiji oktobra ni bilo izplačano, ker je nekdanji premier Jorgos Papandreu partnerje v območju evra šokiral z napovedjo referenduma o oktobrskem dogovoru voditeljev članic evrskega območja. Namero je sicer opustil, a prav presenečenje z referendumom, ta "zloraba zaupanja", je po navedbah komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna razlog, zakaj EU sedaj zahteva pisno zagotovilo. Foto: EPA

Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF) od treh strank v novi grški vladi narodne enotnosti zahtevata pisno zagotovilo, da bo spoštovala dogovor voditeljev članic evrskega območja, ki predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za dodatne varčevalne ukrepe in strukturne reforme. Zagotovilo je pogoj za izplačilo šestega obroka osmih milijard evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči, ki znaša 110 milijard evrov. Pomoč Grčija potrebuje do sredine decembra, sicer ji grozi bankrot.

Samaras zavrača podpis zagotovila
Papadimos je prepričan, da je oblikovanje vlade narodne enotnosti zelo pomemben korak k soglasju o vseh glavnih vprašanjih. Naša glavna naloga je, da v celoti izvedemo odločitve vrha evrskega območja letošnjega 26. oktobra, je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo nova vlada svoje cilje dosegla v razmeroma kratkem času. Voditelj konservativne stranke Antonis Samaras, ene izmed treh koalicijskih partneric, pravi, da podpira dogovor, a ne želi podpisati pisnega zagotovila, češ da je to poseganje v nacionalno suverenost.

Barroso: Razmere so izjemno resne
Papadimos se je v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. "Razmere so izjemno resne, morda bolj kot kadar koli prej v zadnjih 18 mesecih," je opozoril Barroso. Te izjemne razmere po njegovih besedah terjajo nacionalno soglasje o izjemnih, tudi bolečih odločitvah, pri čemer se je treba zavedati, da so "alternative veliko hujše". Šef komisije je nalogo, ki čaka Papadimosa, označil za "herkulsko", a izrazil prepričanje, da bo nekdanjemu podpredsedniku ECB-ja z njegovimi izkušnjami in znanjem to nalogo uspelo opraviti. Barroso je kot glavne cilje v prihodnjih mesecih navedel dokončanje drugega programa pomoči Grčiji do konca leta in dogovor o izvedbi prispevka zasebnih upnikov v začetku prihodnjega leta ter takojšnje izplačilo šestega obroka.

Atene odločene izvesti program
Van Rompuyu je grški premier zatrdil, da je njegova vlada ob podpori vseh političnih strank "popolnoma odločena" izvesti program, dogovorjen s trojko Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF-a. Van Rompuy meni, da bi se skupina finančnih ministrov držav v evrskem območju na naslednjem srečanju, ki bo 29. novembra, morala biti zmožna dogovoriti o izplačilu šestega obroka posojil Grčiji. Predsednik Evropskega sveta je pozval vse članice Unije, naj se strogo držijo svojih zavez glede fiskalne politike in strukturnih reform. Spomnil je, da bo decembra predstavil poročilo o tem, kako okrepiti gospodarsko unijo in jo uskladiti z denarno unijo.