Žbogar ne vidi razloga za zavlačevanje končanja hrvaških pogajanj. Foto: EPA
Žbogar ne vidi razloga za zavlačevanje končanja hrvaških pogajanj. Foto: EPA

Zdaj je novo ozračje ... gre za iskreno odločenost obeh premierjev za korak naprej.

Samuel Žbogar
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Pahor in Kosorjeva sta naredila preboj v slovensko-hrvaških odnosih. Foto: Reuters

Slovenski zunanji minister je ob robu srečanja evropskih zunanjih ministrov v Cordobi v Španiji v pogovoru za agencijo Reuters dejal, da so dogovor o arbitražnem sporazumu in napori obeh vlad za premagovanje medsebojnih razlik pripeljali do napredka.

"Kar se tiče dvostranskih vprašanj, ni nobenega razloga, ki bi upočasnil zaključevanje pristopnih pogajanj za letošnje leto," je zatrdil Žbogar, ki pričakuje, da bodo še predtem našli rešitve za vsa odprta vprašanja.

Žbogar je napovedal, da bo Slovenija v prihodnjih mesecih verjetno umaknila blokado enega izmed glavnih poglavij v pristopnih pogajanjih, poglavje o zunanji in varnostni politiki. "Svojemu hrvaškemu kolegu sem danes dejal, da si prizadevamo za čimprejšnji umik blokade poglavja 31," je dejal zunanji minister.

"Zdaj je novo ozračje ... gre za iskreno odločenost obeh premierjev za korak naprej," je bil optimističen Žbogar, ki je še opozoril, da so tukaj poleg mejnega spora še druga odprta vprašanja - jedrska elektrarna Krško, ribiška območja in vprašanje hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke.

Umik še pred konferenco?
Hrvaški Večernji list poroča, da naj bi Slovenija do pristopne konference, ki je napovedana za 12. april, umaknila blokado še zadnjega poglavja v pristopnih pogajanjih z EU-jem. Umika blokade nista potrdila niti slovenski niti hrvaški zunanji minister, a po pisanju hrvaškega medija, ki se sklicuje na visoki neimenovani diplomatski vir, je to "potrjena stvar".

Žbogar in Jandroković sta se v Cordobi srečala še pred zasedanjem zunanjih ministrov in pogovor je tekel predvsem o dvostranskih maloobmejnih težavah. Glede odprtja poglavja o zunanji in varnostni politiki je Žbogar dejal, da si prizadevajo za čimprejšnje odprtje tega poglavja, a je to odvisno še od veliko zadev.

Slovenijo še čaka ratifikacija
Slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor sta novembra podpisala arbitražni sporazum o reševanju mejnega vprašanja med državama, vendar bi lahko slovenski volivci na referendumu odločali o sporazumu, še preden ga ratificira slovenski parlament.

Slovenska blokada ni edina ovira na poti Hrvaške v EU, saj države članice povezave zahtevajo odločnejši in učinkovitejši boj proti korupciji ter polno sodelovanje s haaškim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Če bo Hrvaški uspelo še letos odpreti in zapreti vsa poglavja v pristopnem pogajalskem procesu, potem bi lahko naša južna soseda v EU vstopila leta 2012.

Zdaj je novo ozračje ... gre za iskreno odločenost obeh premierjev za korak naprej.

Samuel Žbogar