Rajoy je Ciprasa še opomnil, da je Španija stala ob strani Grčiji in ji namenila tudi denarna sredstva. Foto: Reuters
Rajoy je Ciprasa še opomnil, da je Španija stala ob strani Grčiji in ji namenila tudi denarna sredstva. Foto: Reuters

Rajoy se je tako odzval na Ciprasove obtožbe dan prej, da so voditelji nekaterih evropskih držav odgovorni za grške težave. Tako Madrid kot Lizbona, proti katerima je Cipras uperil ost kritike, sta v Bruslju vložila uradni protest zaradi sobotnih Ciprasovih izjav.

Evropska komisija je glede besednega boja med Madridom in Atenami sporočila, da je njena vloga graditi mostove in da je treba spoštovati dogovore. "Nismo dežurni komentator komentarjev," je v odzivu na pritožbi Španije in Portugalske poudarila govorka komisije Mina Andreeeva. Na vprašanje, ali lahko kot varuhinja evropske zakonodaje pojasni, ali so pritožbe prestolnic zaradi izjav premierjev drugih držav kakor koli opredeljene v pogodbi EU, pa je odgovorila, da pogodba seveda vključuje člen o svobodi izražanja.

Cipras je povzročil politični vihar, ko je v soboto zatrdil, da je pritisk med pogajanji o štirimesečnem podaljšanju pomoči Grčiji spominjal na "izsiljevanje", pri čemer je s prstom pokazal zlasti na Španijo in Portugalsko. Grški premier je državi obtožil, da vodita konservativno zaroto s ciljem zrušiti njegovo levičarsko vlado iz strahu pred domačimi radikalnimi silami pred letošnjimi volitvami.

"Nismo odgovorni za frustracije, ki jih je povzročila grška radikalna levica, ki je Grkom obljubila stvari, za katere je vedela, da jih ne bo mogla izpolniti," je na srečanju svoje konservativne Ljudske stranke v nedeljo dejal Rajoy. Po njegovih besedah je skušala Ciprasova levo usmerjena stranka Siriza krivdo za probleme Grčije pripisati Španiji in Portugalski. "Iskanje zunanjih sovražnikov je način, ki smo ga v zgodovini že večkrat videli ... To ne rešuje problemov, jih samo kopiči," je opozoril španski premier in pripomnil, da je edina rešitev v zresnitvi.

Tudi Schäuble kritičen do Ciprasa
Na Ciprasove očitke se je ostro odzval tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. O komentarjih iz Aten glede Španije in Portugalske lahko povem le, da je to za evropske standarde zelo nenavaden prekršek, je z uporabo nogometne terminologije zaplet komentiral tiskovni predstavnik nemškega ministra Martin Jäger. "V evroskupini se to ne počne," je dodal.

Kljub napetostim, zlasti z Nemčijo, med pogajanji o podaljšanju evropske pomoči Grčiji, je to prvi odprti spor med novim grškim premierjem in kakšnim evropskim voditeljem.

Naslednji obrok pomoči že marca
Medtem šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem Grčijo poziva, naj se hitro loti obljubljenih reform. v pogovoru za britanski časnik Financial Times je nakazal, da če bo država takoj ukrepala in pokazala konkreten napredek, ne le namere, bi lahko bil naslednji obrok pomoči izpeljan že marca. V komisiji so dejali le, da o tem odloča evroskupina, s katero so v tesnih stikih.