Na shodu je prišlo do izgredov. Foto: EPA
Na shodu je prišlo do izgredov. Foto: EPA

Že pred začetkom protestnega shoda na Trgu bana Jelačića, ki ga je pripravilo Gibanje za Hrvaško - ne v EU, so se začela prerekanja med policijo in protestniki, potem ko so organi pregona skušali legitimirati nekatere udeležence, poroča HRT.

Protestniki so na shodu pozvali državljane, naj na nedeljskem referendumu o članstvu Hrvaške v Evropski uniji obkrožijo ne in začnejo že danes odstranjevati nezakonito obešene zastave EU-ja.

Med spopadom s policijo je ta prijela pet protestnike, med njimi tudi aktivista Ivana Pernarja, ki je znan kot organizator lanskih protivladnih protestov. Udeleženci protesta so nato zahtevali odstop notranjega ministra Ranka Ostojića.

Protestniki so ponovili svoja stališča, da bo Hrvaška z vstopov v EU izgubila svojo suverenost, ki si jo je priborila v vojni, vlado pa so obtožili izdaje nacionalnih interesov med pogajanji o vstopu države v EU. Državni vrh so med drugim označili za "komunistično oligarhijo".

Na shodu je bilo tudi nekaj privržencev vstopa Hrvaške v EU, ki so glasno nasprotovali izjavam govorcev proti EU-ju, vendar ob tem ni bilo incidentov. Medtem ko je potekal shod proti EU, so v ulici le nekaj sto metrov od protestnikov postavili tudi stojnice, na katerih so mimoidoči lahko dobili informacije o hrvaškem članstvu v EU-ju.

Shod proti vstopu v EU so organizirali tudi na Reki.

Zadnje javnomnenjske ankete pred referendumom so pokazale, da 60 odstotkov državljanov podpira članstvo Hrvaške v evropski povezavi. Hrvaška bo v EU predvidoma vstopila julija leta 2013.