Grški mediji poročajo, da
Grški mediji poročajo, da "trojka" zahteva od vlade, da do konca leta odpusti še štiri tisoč javnih uslužbencev. Foto: EPA

Ponedeljkovo srečanje predstavnikov Grčije in trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - je prvo, potem ko so v IMF-ju v četrtek v povezavi z Grčijo priznali določene napake.

Mednarodni posojilodajalci vztrajajo, da morajo grške oblasti do konca leta odpustiti 4.000 javnih uslužbencev, piše grški časopis Katimerini.

Spor glede davka v restavracijah
A v Atenah so odločeni, da od trojke izterjajo več časa, ki naj bi ga potrebovali, da se odločijo, katere javne uslužbence odpustiti. Država je namreč ravno v postopku združevanja in ukinjanja določenih javnih organizacij.

Na dnevnem redu predstavnikov grške vlade in komisije, ECB-ja ter IMF-ja so tudi znižanje davka na dodano vrednost v sektorju prehrambnih storitev. Grška vlada namreč vztraja, da ga je treba v času turistične sezone v restavracijah znižati s 23 na 13 odstotkov, trojka pa je proti, ker jo skrbi padec prodaje restavracij.

Grki čakajo na nove 3,3 milijarde evrov
Kot so pojasnili predstavniki grškega finančnega ministrstva, bo revizija finančnega in gospodarskega položaja Grčije, ki se je začela danes, trajala nekaj dni, od nje pa je odvisna sprostitev nove tranše finančne pomoči, vredne 3,3 milijarde evrov.

IMF je v poročilu o reševanju Grčije v četrtek priznal napake, ki so privedle do globlje recesije v tej državi in do višje stopnje brezposelnosti. IMF je ocenil, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj te ranljive evrske države.