Družina bo letos med počitnicami lahko prihranila tudi po 200 evrov v primerjavi z letom 2007, podjetnik pa bo lahko znižal stroške za tisoč evrov na leto, je prepričana poslanka Nieblerjeva. Foto: BoBo
Družina bo letos med počitnicami lahko prihranila tudi po 200 evrov v primerjavi z letom 2007, podjetnik pa bo lahko znižal stroške za tisoč evrov na leto, je prepričana poslanka Nieblerjeva. Foto: BoBo
Cenejši klici v EU-ju

Načelni dogovor o postopnem zniževanju cen za gostovanje v mobilnih omrežjih do leta 2014 je bil dosežen že konec marca, zato so ga evropski poslanci po pričakovanjih potrdili. To je pokazala tudi razprava v parlamentu.

Prvič tudi prenos podatkov s spleta
Dogovor prvič vključuje tudi prenos podatkov za elektronsko pošto in brskanje po spletu. Z julijem se bodo tako znižale drobnoprodajne cene za odhodne klice na največ 29 centov na minuto, za prejete klice na največ 8 centov na minuto, za SMS-sporočila na največ 9 centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov za megabajt.

Naslednje znižanje naj bi sledilo julija 2013. Cene za SMS-sporočila se bodo prihodnje leto znižale na največ 8 centov, julija 2014 pa na največ 6 centov, medtem ko so zdaj omejene na 11 centov. Cene za prenos podatkov bodo julija 2013 največ 45 centov na megabajt, julija 2014 pa na največ 20 centov na megabajt. Zdaj omejitev cen sploh ni.

Konec strahu pred visokimi računi
Nova pravila "bodo odpravila strah državljanov pred visokimi računi mobilne telefonije ob potovanju v tujino ter zagotovila visoko stopnjo varstva potrošnikov in preglednosti na trgu", je poudarila evropska poslanka iz Slovenije Romana Jordan.

Evropska poslanka je ob tem vseeno opozorila, da trg storitev mobilne telefonije v Evropski uniji še vedno ni konkurenčen, zato je izrazila željo, da bi trg resnično zaživel do leta 2015 in da evropskim zakonodajalcem vanj ne bi bilo treba več posegati s tako skrajnimi ukrepi, kot so cenovne kapice.

"Dokaz, da EU prinaša koristi"
To je darilo državljanom ob dnevu Evrope in dokaz, da jim Unija prinaša neposredne koristi, so v sredo poudarjali evropski poslanci in komisarka Neeli Kroes. Ob tem pa so izrazili bojazen, da bodo podjetja izpad dohodka iz tujine nadomestila z višjimi cenami doma, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular.

Za spodbujanje konkurence uredba uvaja možnost izbire ločenega operaterja za domače in za tuje omrežje - in to za isto telefonsko številko. Poročevalka in poslanka Angelika Niebler je prepričana, da bo uredba vodila h končnemu cilju: "Upam, da bomo v Uniji imeli enoten komunikacijski prostor in da bodo operaterji zaradi te uredbe sami odpravili razlike med cenami za storitve doma in v drugih državah Unije."

Cenejši klici v EU-ju