Vanja Vardjan bo ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo poročal iz središča Zagreba. Foto: MMC RTV SLO
Vanja Vardjan bo ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo poročal iz središča Zagreba. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška
Hrvaška bo od 1. julija polnopravna članica evropske družine. Foto: EPA

RTV-jev dopisnik iz Zagreba je bil nekaj dni pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo gost MMC-jeve klepetalnice. Povedal je, da se Hrvati zavedajo, da razmere v Evropski uniji niso rožnate, lažje pa jim bo, ker bodo zdaj lažje potovali, študirali v tujini, se tam celo zaposlovali, veselijo pa se tudi prostega pretoka blaga in nižjih cen. Ob tem je pojasnil, da naj bi cene na Hrvaškem vsaj v maloprodaji padle, saj domača živilska industrija ne bo več zaščitena.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Vstop uspešnih slovenskih podjetij na hrvaško tržišče bo po 1. juliju lažji, ob tem pa je Vardjan dodal, da bi nas Hrvati lahko "pokupili zaradi naše lastne nesposobnosti, tako politikov kot kvazimanagerjev, ne pa zaradi hrvaškega vstopa v EU". "Je pa njihov kapitalski trg, predvsem zaradi uspešnih pokojninskih skladov, bolj razvit in uspešnejši, zato tudi prihaja do počasnih prevzemov slovenskih podjetij," je še povedal Vardjan.

Osrednja slovesnost ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo bo v nedeljo popoldne in zvečer na zagrebškem Trgu sv. Marka, kjer imata prostore vlada in hrvaški sabor, ter na Trgu bana Jelačića. V Zagrebu pričakujejo domače in tuje visoke goste, Vardjan pa je prepričan, da bodo neuradne "fešte" ob vstopu po vsej državi - ob morju, na otokih in v notranjosti države - potekale do jutra.

Merklova poslala jasno sporočilo hrvaški vladi
Na vprašanje, ali je neobisk Merklove v Zagrebu zaušnica Hrvaški, je Vardjan odgovoril: "Glede na to, da je nemška kanclerka v opravičilo navedla, da ima v nedeljo obveznosti, njen uradni urnik pa kaže, da jih ta dan nima, gre gotovo za sporočilo sedanji hrvaški vladi, da Nemčija ni zadovoljna z njeno odločitvijo, da po 1. juliju Berlinu ne bo izročila hrvaškega tajnega agenta Perkovića, ki je v času SFRJ-ja organiziral atentat na hrvaškega emigranta Đurekovića v Nemčiji."

O vprašanju nekdanje Ljubljanske banke in zamrznjenih tožb na sodiščih Vardjan napoveduje, da bodo sojenja verjetno začasno zamrznjena, a da se lahko čez dve leti znova obnovijo. "Reševanje spora o LB-ju je prestavljeno, ne pa končano," je povedal slovenski dopisnik, glede reševanja meje med Slovenijo in Hrvaško pa napoveduje: "Tu ne bo ne zmagovalcev ne poražencev."

Dan dopisnika je poln in zanimiv
In za konec še, kako je videti dan dopisnika v Zagrebu? "Vstajanje, jutranja telovadba, kolo, zajtrk, možganska telovadba ob računalniku, časopisih in pogovoru z novinarskimi in političnimi znanci v Zagrebu, nato pa odločitev skupaj z urednikoma zunanjepolitične redakcije na Radiu in Televiziji Slovenija o dnevnem poročanju. Zvečer po možnosti manj intelektualna sprostitev kot čez dan," pripoveduje Vardjan.