Če se vam zdi, da nenadzorovano porabljate svoje dohodke, vas lahko tolaži dejstvo, da niste edini. Foto: EPA
Če se vam zdi, da nenadzorovano porabljate svoje dohodke, vas lahko tolaži dejstvo, da niste edini. Foto: EPA
Kartice zdravstvenega zavarovanja
Če bo odvisnost od nakupovanja priznana kot ena izmed psihiatričnih motenj, vam za posvete pri psihiatru ne bo potrebno dodatno plačevati. Foto: RTV SLO

Raziskave so pokazale, da je od dva odstotka do deset odraslih kompulzivno nagnjenih k nakupovanju, ženske devetkrat bolj pogosto kot moški. Novejše študije so razkrile tudi skrb vzbujajočo odvisnost od nakupovanja pri mnogih najstnicah, občasno celo pri otrocih.

Na podlagi sledečih pet znakov lahko preverite svoj odnos do nakupovanja:

1. Loti se vas vznemirjenje, če le pomislite, da bi se odpravili na nakupe, pri tem pa ne gre le za to, da si »malo privoščite«. Če nakupovanje postane nujna dejavnost vsak teden ali pogosteje, ste lahko že odvisni. Znanstveniki so odkrili, da se občutki evforije, ki jo občutijo odvisneži od nakupovanja, ne razlikujejo dosti od kemičnih reakcij v možganih zaljubljencev.

2. Pogosto nihate v razpoloženju. V trgovini ste lahko vznemirjeni in navdušeni, vendar temu sledi neizbežen padec veselja. Ko prvotno vznemirjenje mine in ste že porabili denar, postanete otožni ali nejevoljni.

3. Kadar ste povabljeni na družinska srečanja in zabave, najprej pomislite na nove nakupe, ne pa na druženje, sprostitev in razvedrilo.

4. V omarah imate veliko novih oblek, čevljev ali modnih dodatkov, ki jih niste nikoli nosili ali pa ste si jih nadeli enkrat in nikoli več. Ne zmenite se pretirano za to, kaj kupujete – le da nakupujete.

5. Zabredli ste v dolgove, ker s svojimi dohodki ne morete vzdrževati svojih nakupovalnih navad.

V razvitem svetu drage nakupovalne razvade že preraščajo v epidemijo, tako da bodo verjetno kmalu prepoznane kot resne psihiatrične motnje in bodo kot takšne zapisane v medicinskih priročnikih. V tem primeru bo zdravljenje odvisnosti krilo zdravstveno zavarovanje.

J. G.